Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
wtorek, 21 lipca 2009
Młoda kapusta

Z powodu przyjazdu gości nakupiłam mnóstwo mięsiwa, które niestety nam zostało po ich wyjeździe. Nie chcąc, aby się zmarnowało, poszłam za radą mojej mamy i zrobiłam młodą kapustę - zawsze wkładamy do niej wszelkie "szczątki", które pałętają się po lodówce...

Młoda kapusta (duszona)

  • 1 główka młodej kapusty
  • mięso, które mamy w lodówce: szynki, boczek, kiełbasy - ile tylko się da ;)
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, koperek
  • dwie kostki rosołowe (najlepiej cielęce lub "Kostka Mięsna")

Kapustę pokroić lub poszatkować. Włożyć do dużego garnka (trzeba pamiętać, że podczas gotowania znacznie zmniejszy swoją objętość), wlać wody do połowy garnka (nieważne, że nie zakryje całej kapusty!), włożyć dwie kostki rosołowe, wsypać majeranek i koperek (według uznania) i poddusić ok. 20 min. W tym czasie pokroić w kostkę wszelkie mięsko, które mamy oraz podsmażyć je na oleju, na patelni.  Zobaczyć, czy w kapuście nie ma za dużo wody - jeśli tak, nadmiar wody należy odlać, a zostawić tylko tyle, aby kapusta wydawała się "mokra" i aby wody wystarczyło do dalszego duszenia. Następnie wrzucić mięso do kapusty i dusić całość, aż kapusta będzie miękka. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowej kapusty zabielam ani nie zasmażam.

Można podawać jako danie główne, np. z bułeczkami lub młodymi ziemniaczkami lub jako surówkę na ciepło, do wszelkich mięs smażonych, pieczonych i duszonych. Można także kapustę przełożyć do słoików i zagotować: słoiki dać do szerokiego garnka, wlać wody do wysokości 1/3 słoików i od momentu wrzenia gotować ok. 20 min. na małym gazie. Tak zagotowana kapusta spokojnie wytrzyma w słoikach jakieś 3 miesiące, jeśli trzymać ją będziemy w lodówce lub piwnicy... Można ją zawsze otworzyć i mieć obiad "z głowy" :)

kapusta młoda kapusta młoda

Makaron z krewetkami

Czasami chce się zjeść coś nietypowego. Wtedy zazwyczaj szperam w zamrażarce w poszukiwaniu czegoś, co kupiłam dawno temu i o czym zdążyłam już zapomnieć ;) A że "na stanie" mam zawsze mnóstwo mrożonych warzyw i mięska, zazwyczaj nie ma problemu ze spełnieniem nietypowych zachcianek. Plusem jest także to, że potrawy z mrożonek robi się niesamowicie szybko...

Makaron z krewetkami w sosie serowym

  • 1 opakowanie makaronu (tutaj miałam akurat ryżowy)
  • 1 opakowanie mrożonych warzyw chińskich
  • 1 opakowanie mrożonych krewetek (małych)
  • 1 opakowanie sosu serowego z brokułami Winiary LUB: 1 sos biały Winiary, 3 topione serki o ulubionym smaku oraz kawałek żółtego sera.
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia

Wszystkie składniki: makaron, warzywa i krewetki robimy według opisów na opakowaniu (ja warzywa robię duszone, krewetki smażę). Krewetki warto zrobić jako ostatnie - zimne są naprawdę niedobre. Jeśli mamy sos serowy Winiar, robimy go także według przepisu. Natomiast jeśli mamy biały sos i serki, robimy następująco: robimy biały sos, używając mniejszej ilości wody, niż zalecana, a następnie, gdy sos się już zagotuje, wkładamy do niego topione serki i mieszamy (ciągle gotując!), aż się rozpuszczą - może to trochę potrwać. Następnie scieramy żółty ser na tarce z grubymi oczkami i dodajemy do gotującego się sosu serowego, ponownie mieszając, aż do rozpuszczenia. Doprawiamy według uznania - ja sypię dosyć dużo bazylii.

Łączymy składniki potrawy, polewamy sosem. Podajemy na ciepło - sos serowy dosyć szybko się ścina, gdy chłodnieje.

makaron z krewetkami

poniedziałek, 20 lipca 2009
Tortilla z kurczakiem i warzywami

Kiedy mamy ochotę na szybkie danie pełne warzyw, wyciągam z zamrażarki kupione wcześniej wrapsy - takie meksykańskie naleśniczki, które obecnie można dostać w każdym supermarkecie. Najbardziej lubię te z ziarnami :) Na pewno każdy kiedyś widział, jak się robi takie tortille, lub sam je robił. Nie ma nic łatwiejszego.

Tortilla z kurczakiem i warzywami

Do nadzienia potrzebne są:

  • pierś z kurczaka (należy je pokroić w paseczki i podsmażyć, dodając przyprawy: paprykę czerwoną słodką i czosnek)
  • puszka kukurydzy
  • żółty ser (który scieramy na tarce - na dużych oczkach)
  • papryka świeża (kroimy w kwadraty)
  • ogórek świeży (kroimy w plastry)
  • pomidor świeży (kroimy... jak kto lubi)

Na sos czosnkowy:

  • duży jogurt tanuralny
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • zioła według uznania: bazylia, zioła do sałatek Kamisa, koperek...

Robimy sos czosnkowy: łączymy wszystkie składniki, czosnek przeciskamy przez praskę, na ok. 15 minut wstawiamy do lodówki. Tortille podgrzewamy według przepisu na opakowaniu. Smarujemy całą ich powierzchnię sosem czosnkowym, a następnie na środek rozkładamy wszystkie warzywka, ser i mięsko - należy pamiętać, że trzeba nałożyć mało produktów i starać się je układać płasko, bo inaczej tortille trudno będzie zawinąć, albo po prostu nam się rozlecą... Zawijamy według uznania i zdolności - w naleśnik, w kopertę lub w "krokiet". Moja instrukcja poniżej:

1 2 3

I tortille gotowe :) Nie trzeba nic do nich więcej podawać - w końcu sos i warzywa są już w środku... No chyba, że ktoś chce się pochwalić przed znajomymi / teściową i udekoruje je koktajlowymi pomidorkami i świeżą bazylią ;)

4

Zupa kapuściana

Mam kilka swoich sprawdzonych przepisów, ale ogólnie lubię eksperymentować z nowymi rzeczami - dlatego też czasami nasze obiady nie wyglądają zbyt "normalnie". Jednak uwielbiam także tradycyjną, polską kuchnię, a przepisy mojej mamy czy babci cenię najbardziej. Dzisiaj chciałabym podzielić się przepisem mojej mamy, która robi najlepszy na świecie kapuśniak (zwany przez nas najczęściej zupą kapuścianą)- od czasu do czasu robię wielki gar i jemy go przez 3 dni... :)

Zupa kapuściana

  • 30 dag kiszonej kapusty
  • jedna golonka lub kilka żeberek
  • boczek (najlepiej wędzony)
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • pół dużego pora
  • ok. 5 dużych ziemniaków
  • smalec (ok 2 łyżek)
  • garstka kaszy jęczmiennej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Do garnka, w którym będziemy gotować całą zupę, odcisnąć wodę z kapusty, a samą kapustę pokroić na mniejsze części, wrzucić do garnka z odciśniętą wodą, zalać wodą z kranu i zagotować (gotować ok. 10 minut). Spróbować wodę - jeśli będzie bardzo kwaśna, odlać kubek (ale jej nie wylewać - jeśli na końcu okaże się, że zupa jest jednak za mało kwaśna, wystarczy dodać odlanej, kwaśnej wody...). Dodać golonkę lub żeberka oraz smalec (mama zawsze mi powtarza, że kapusta lubi naturalny tłuszcz). Boczek pokroić w kostkę i zesmażyć go razem z drobno pokrojoną cebulą. Wrzucić do garnka. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce na dużych oczkach, a por pokroić i wszystko wrzucić do kapusty. Przyprawić solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim, gotować aż kapusta będzie miękka. W tym czasie w osobnym garnku ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki (jeśli gotowalibyśmy je z kiszoną kapustą, nigdy by nie zmiękły).Kiedy kapusta w zupie będzie miękka, dodać ugotowane ziemniaki, wsypać garstkę kaszy jęczmiennej i gotować przez ok. pół godziny. Na sam koniec upalić na patelni 3 łyżki mąki pszennej, aż zbrązowieje (cały czas mieszać - szybko się przypala), wlać na patelnię pół chochelki wody z zupy i rozrobić mąkę, a następnie dodać do zupy i dobrze wymieszać. Gotować jeszcze ok. 5 minut. Voila!

kapuściana

| < Lipiec 2009 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zakładki:
Alkohole i drinki dla kobiet
Bułki i chlebki
Ciasta, ciastka, ciasteczka
Cupcakes i muffinki
Desery
Dietetyczne, zdrowe, FIT
Dodatki, przystawki, przekąski, inne
Domowe fast-foody
Grill
Jajka
Kanapki, sandwicze, tosty
Koktajle, soki, smoothie
Kompoty
Kwiaty jadalne
Lody
Makaron, ryż, kasza
Mięso drobiowe
Mięso wieprzowe
Mięso wołowe
Naleśniki, omlety, placki
Pierogi i kluski
Pizze i tarty
Przetwory: słoiki, butelki
Rybki i spółka
Sałatki, surówki
Sosy
Święta Bożonarodzeniowe
Święta Wielkanocne
Torty
Warzywa i owoce jako danie główne
Zupy
Tagi
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi