Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
środa, 12 czerwca 2013
Kompot jabłkowo-miętowy

Kolejny z kompotów - pyszny, zdrowy, orzeźwiający.

Kompot jabłkowo-miętowy

  • ok. 1/2 kg jabłek
  • 3 płaskie łyżki cukru (jeżeli jabłka były kwaskowe)
  • ok. 7-10 listków świeżej mięty
  • 1,5 l. wody

Jabłka obrać, wydrążyć, pokroić na małe kawałeczki, włożyć do wody z dodatkiem cukru i zagotować. Gotować bez przykrycia ok. 10 minut, po czym zgasić ogień, wsypać opłukane liście mięty, przykryć pokrywką i parzyć kolejne 5 minut. Ostudzić, odcedzić. Można podawać z kostkami lodu.

1

wtorek, 11 czerwca 2013
Drink Tropikalny Wschód Słońca

Od razu na wstępie wyjaśniam: żaden ze mnie barman. Robię drinki sama, w domu, dla siebie i/lub swoich gości. Mieszam składniki instynktownie, w zależności od tego, co kto lubi. Nie znam profesjonalnych nazw (oprócz powszechnie znanych typu "mojito"czy "pina colada")... Dlatego uprzejmie proszę nie krzyczeć, tylko wziąć pod uwagę, iż (jeśli nie ma innej informacji) podaję wymyślone przez siebie nazwy i przepisy drinków, które mi najbardziej zasmakowały ;)

Drink "Tropikalny Wschód Słońca"

Na 1 drink:

  • 40 ml wódki czystej
  • 180 ml białego frugo
  • odrobina (u mnie łyżka) syropu barmańskiego Grenadina
  • kilka kostek lodu

Wódkę i frugo wlewamy do shakera (można i do słoika - to wypróbowany przeze mnie "shaker dla początkujących"), dodajemy lód, zakręcamy i mieszamy. Wylewamy do szklanki/kieliszka. Dodajemy syrop Grenadina - dzięki niemu spód zabarwi się na czerwono. Wkładamy słomkę, podajemy.

1 2 3

wtorek, 21 maja 2013
Sałata ze słodkimi ziemniakami

Bardzo dobra na grilla, chociaż nadaje się także jako samodzielne danie - ja lubię od czasu do czasu na obiad zjeść "po prostu sałatę" ;)

Sałata ze słodkimi ziemniakami

  • mała sałata maślana
  • kilka rzodkiewek
  • szczypiorek
  • 2 średnie pomidory
  • 2 średnie słodkie ziemniaki (pataty, bataty...)
  • ser typu feta lub Arla Apetina (nie jest słony)
  • sól, pieprz
  • kilka kropli octu lub soku z cytryny
  • olej z oliwek
  • rozmaryn

Przygotowujemy pataty - obieramy je i kroimy w małą kostkę, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy solą i rozmarynem, skrapiamy oliwą, mieszamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170'C (z termoobiegiem) przez 10 minut.

Sałatę opłukujemy i drzemy na małe części. Pomidora opłukujemy i kroimy według uznania, rzodkiewkę opłukujemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, szczypiorem siekamy. Ser kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa i ser przekładamy do jednej miski, dodajemy upieczone pataty, doprawiamy solą, pieprzem, octem/sokiem z cytryny, skrapiamy oliwą z oliwek i mieszamy.

1 2

piątek, 17 maja 2013
Grillowane "chlebki" z kurczakiem, serem i sosem barbecue

Wspaniałe! Bardzo nam smakują. To taki autorski przepis, na cieście pizzowym mojego męża, z naszymi ulubionymi dodatkami. Polecam do nich pomidorki albo jakąś lekką sałatkę!

Ja grillowałam wszystko na patelni grillowej.

Grillowane "chlebki" z kurczakiem, serem i sosem barbecue

Sosu można użyć gotowego, np. Winiary- jest bardzo dobry. Ale jeśli ktoś nie lubi "gotowców", poniżej podaję przepis na domowy sos barbecue. Produktów wystarcza na ok. 10 - 12 "chlebków".

Na sos:

  • 2 duże pomidory
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta papryczki chilli
  • szczypta imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 ziarna jałowca, ubite w moździerzu
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 płaska łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • oliwa z oliwek

Na chlebki:

  • ½ kg mąki pszennej
  • 1 paczka suchych drożdży (7 g) lub 1/2 paczki świeżych (ok. 40 g)
  • 1 szklanka ciepłej wody (jeśli będzie za mało, dodać jeszcze 1/3 szklanki)
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oliwy

Ponadto:

  • ser mozzarella lub parmezan (ja robiłam pół z takim, pół z takim)
  • 1 duża, podwójna pierś z kurczaka
  • ulubione zioła lub mieszanka przypraw do grilla

Sos: Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, miksujemy blenderem. Cebulę obieramy i siekamy, szklimy na niewielkiej ilości oliwy, a pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pomidory i wszystkie przyprawy, ocet, musztardę i cukier, smażymy wszystko, mieszając, ok. 10-15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Chlebki: Składniki wsypujemy do miski i zagniatamy ciasto (w przypadku drożdży suchych, po prostu wsypujemy je do mąki, drożdże świeże musimy najpierw rozpuścić w ciepłej wodzie). Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1/2 godz.)

Koniec: pierś z kurczaka opłukujemy, kroimy w paski/kostki grubości ok. 1 cm, posypujemy ulubionymi ziołami lub mieszanką do grilla i grillujemy z obu stron. Mozzarellę kroimy w plasterki, parmezan ścieramy. Kiedy ciasto drożdżowe urośnie, wyjmujemy je z miski, szybko zagniatamy, a następnie dzielimy na tyle części, ile jest nam potrzebne (u mnie akurat 10, ponieważ tak pokroiłam kurczaka). Każdą z nich rozwałkowujemy, na połowę nakładamy sos barbecue, na nim mięsko i ser, przykrywamy drugą połową i dociskamy brzegi.

1 23

Patelnię grillową zwilżamy oliwą i smażymy na niej "chlebki" z obu stron.

Nie wiem, jak wyjdą na "prawdziwym" grillu - jeśli ktoś z Was je zrobi, dajcie koniecznie znać!

1 2 6

czwartek, 09 maja 2013
Ciacho sucharkowe z masą śmietankową i owocami

"Ciacho sucharkowe z masą śmietankową i owocami" to najprostsza nazwa, jaką można wymyślić, ponieważ "Ciacho na spodzie z sucharków i nutelli, z masą budyniowo-mascarpone, owocami i galaretką" - to zdecydowanie za długa nazwa... mimo, że w pełni oddaje charakter tego ciasta ;)

Spód z sycharków jest chrupiący, wbrew pozorom nie za bardzo słodki, kruchutki - trzeba mocno dociskać nóż, krojąc go. Masa budyniowa z mascarpone jest śmietankowa, o smaczku galaretki, której dodacie - chyba, że zrobicie nie za pomocą galaretki, lecz żelatyny. No i orzeźwiające owoce na wierzchu. Lekkie, przyjemne ciasto, ponadto bardzo elastyczne - możecie zmieniać owoce i smaki galaretek, zamiast masła czekoladowego użyć sezamowego lub orzechowego - no po prostu ogromny wybór składników. Zresztą, zobaczycie sami ;)

Ciacho sucharkowe z masą śmietankową i owocami

Na blaszkę śr 22 cm - najlepiej tortową, ze zdejmowanymi bokami.

  • 1 paczka sucharków (ok. 290 g, z cukrem lub bez, razowe lub pszenne - to nie ma znaczenia)
  • 1 słoik masła czekoladowego, orzechowego lub sezamowego
  • 1 paczka budyniu śmietankowego
  • 1 serek mascarpone (250 g)
  • 1 galaretka owocowa (jasna, u mnie cytrynowa) LUB 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 galaretka owocowa (ciemna)
  • wiśnie lub inne owoce

Masło czekoladowe przełożyć do garnuszka i podgrzać, aż stanie się płynne, lecz nie gorące. Sucharki pokruszyć (można je połamać na mniejsze części i wrzucić do miksera - mi jest tak najwygodniej). Do sucharek dodać rozpuszczone masło czekoladowe i wszystko razem dobrze zmiksować.

1 2 3

Powstała masa będzie sypka, nie przejmujcie się tym. Należy ją przełożyć do blaszki i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.

W tym czasie przygotować masę śmietankową. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu ALE używając wody, a nie mleka. Do gorącego, ugotowanego "budyniu" dodać galaretkę (lub żelatynę) i mieszać do rozpuszczenia. Kiedy "budyń" ostygnie, dodać do niego ser mascarpone, wszystko dobrze zmiksować (aby nie było grudek) i przelać do tortownicy, na spód sucharkowy. Ponownie włożyć do lodówki do stężenia na 1 godzinę.

4 5 6

Kiedy masa śmietankowa stężeje, wyłożyć na nią owoce i zalać zrobioną już i tężejącą galaretką (pamiętajcie, że jeśli macie blaszkę ze zdejmowanymi bokami, w dodatku niezbyt szczelną, to najlepiej jest wlać tam BARDZO tężejącą galaretkę lub podłożyć talerz ;) )

Włożyć do lodówki do stężenia już po raz ostatni.

7 8 9

sobota, 20 kwietnia 2013
Tort karmelowo-waniliowy

Mąż zażyczył sobie na urodziny tort. Życzenia męża należy spełniać, tym bardziej, że to nie jakieś-tam urodziny, ale równa 30. Mąż uwielbia karmel i wanilię, więc wiadomo było, że tort po prostu MUSI być w tych smakach i na pewno będzie MEGA słodki... Hm, co tu zrobić, żeby nie był aż za słodki? Zrównoważyć karmel... mascarpone! Wyszło... mmmmm.... pycha! Nie ma co kłamać - było i tak SŁODKO, ale waniliowa masa mascarpone jest przewspaniała, bita śmietana ze śmietanki 30% jeszcze lepsza... Cudo!

Tort karmelowo-waniliowy

Na biszkopt (blacha okrągła śr. 22cm):

  • 3 duże jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżki kakao gorzkiego

Na masę mascarpone:

  • 250 g sera mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30% (u mnie Łaciata)
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią (u mnie z wanilią i kardamonem, dlatego masa nie jest śnieżnobiała) lub 1 laska wanilii; można użyć także syropu waniliowego
  • 1 fix do bitej śmietany (tak zwany zagęszczacz - dzięki niemu zawsze mam pewność, że śmietana mi się ubije i nie muszę się martwić)

Na masę śmietanową:

  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1 fix do bitej śmietany
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią lub 1 laska wanilii

Ponadto:

  • 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego gotowanego lub nie (lecz w żadnym razie nie kupujcie gotowych mas krówkowych, są obrzydliwe i kompletnie się nie nadają!)
  • biszkopciki w czekoladzie (u mnie na zdjęciach, wybrałam je ze względu na małe dzieci) lub orzeszki w czekoladzie

Biszkopt:

Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy (można dodać szczyptę soli). Do ubitych białek wsypujemy cukier i wlewamy żółtka, ponownie miksujemy, aż masa uzyska blady kolor (ok. 2-3 minuty). Wsypujemy do masy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, mieszamy wszystko delikatnie łyżką, do połączenia się składników. Gotową masę wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną, bułką tartą lub mąką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175'C - u mnie 15 minut włączony sam dół + 3 minuty góra-dół. Biszkopt studzimy i przekrajamy, tworząc dwa krążki.

Masa karmelowa:

Jeśli kupiliśmy mleko zagęszczone słodzone już ugotowane, większość pracy mamy za sobą - wystarczy je otworzyć ;) Jednak ugotowane mleko w puszce nie zawsze można dostać, więc wystarczy po prostu zagęszczone słodzone. Całą puszkę z mlekiem wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 2 godziny (najlepiej pod przykryciem, żeby woda nie odparowywała za szybko) na małym ogniu. Następnie zalewamy puszkę zimną wodą (studzimy), a po wystudzeniu otwieramy. Ważne jest, aby w żadnym razie nie otwierać gorącej ani nawet ciepłej puszki - ciśnienie zgromadzone w puszce sprawi, że karmel będziecie mieć na suficie ;) Po otwarciu puszki zauważymy, że masa karmelowa jest gęsta, trudno ją rozsmarować. 3/4 karmelu przekładamy do garnuszka i podgrzewamy, tylko aby był bardziej płynny i można było go spokojnie rozsmarować na biszkopcie. Można go też podgrzać w mikrofalówce (byle nie w puszce!). Reszta karmelu będzie potrzebna do przystrojenia wierzchu.

Na tortownicy układamy 1 krążek biszkoptu i nasączamy go (woda przegotowana + alkohol, woda + syrop waniliowy lub woda + cukier waniliowy, w zależności od upodobań), a na nim rozsmarowujemy podgrzany, płynny karmel, przy czym staramy się więcej nakładać go na brzegi. Po nałożeniu karmelu nakładamy na niego drugi krążek biszkoptu i dociskamy - karmel na brzegach powinien lekko "wypłynąć" na zewnątrz.

Waniliowa masa mascarpone:

Dobrze schłodzoną śmietankę 30% przelewamy do miski i lekko ubijamy (dosłownie kilka sekund, nadal będzie płynna). W osobnej miseczce mieszamy cukier waniliowy i fix do bitej śmietany i wsypujemy do śmietanki. Jeśli mamy laskę wanilii, należy ją rozkroić i wyjąć nasionka, wtedy pomijamy mieszanie z fixem i po prostu wkładamy fix i nasionka do śmietanki. Wszystko miksujemy, aż do ubicia śmietanki, a następnie łyżką dodajemy porcje mascarpone i miksujemy do połączenia się składników. Na końcu do masy wsypujemy niewielką ilość (część) biszkopcików w czekoladzie lub orzeszków w czekoladzie i mieszamy łyżką. Masę mascarpone nakładamy na drugi krążek (nasączonego) biszkoptu.

Wierzchnia masa śmietanowa:

300 ml dobrze schłodzonej śmietanki miksujemy przez kilka sekund, po czym wsypujemy do niej fix i ubijamy do uzyskania pożądanej konsystencji (ja użyłam fixu na 200-250 ml śmietanki i spokojnie mi wyszło, nie trzeba brać 2 opakowań). Można fix zmieszać z niewielką ilością cukru pudru, ale do tego tortu nie trzeba dodatkowo śmietanki dosładzać... Masę śmietanową przekładamy na masę mascarpone.

Na wierzchu układamy biszkopciki/orzeszki w czekoladzie. Podgrzewamy pozostałą część karmelu z puszki (trzeba go dobrze podgrzać, żeby był płynny, lecz nie gorący - bo rozpuści śmietanę) i łyżką robimy wzory na wierzchu tortu.

1 2 3

czwartek, 28 marca 2013
Sernik z pomarańczową nutą

Bardzo dobry, wilgotny, z nutą pomarańczy - idealny na przyjęcie czy śniadanie Wielkanocne.

Sernik z pomarańczową nutą

Z podanych niżej składników wychodzi sernik o wysokości ok. 2-2,5 cm, na okrągłą lub kwadratową blachę 22cm. Dodając owoce i galaretkę, optycznie go podwyższamy.

  • 2 duże lub 3 małe jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • aromat pomarańczowy lub cytrynowy
  • 1/2 kg twarogu do sernika (kupuję w wiadereczkach z Włoszczowej lub President)
  • 3 płaskie łyżki kaszy manny
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 pomarańcze świeże
  • galaretka pomarańczowa

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy wraz z cukrem, masłem i aromatem (można mikserem), po czym dodajemy kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i mieszamy łyżką. Następnie do powstałej masy dodajemy porcjami ser i wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Do masy serowej dodajemy skórkę pomarańczową, całość mieszamy łyżką, a następnie dodajemy ubite wraz ze szczyptą soli białka i całość delikatnie łączymy (nie mikserem!).

Gotową masę serową wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną. Pieczemy 1 godzinę w 175'C.

Po ostudzeniu sernika, nakładamy na wierzch plasterki lub kawałki obranej pomarańczy i zalewamy wierzch tężejącą już, pomarańczową galaretką. Całość odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.

1

niedziela, 17 marca 2013
Jajka faszerowane wędzonym łososiem lub wędzoną kiełbasą

Ilości poszczególnych składników nie podaję, ponieważ sama robiłam "na oko". Prosty (chyba najprostszy, jaki znam...) farsz do jajek, do przygotowania dosłownie w 15 minut. Przygotowuję w 2 wersjach, ponieważ mąż nie lubi ryb ;)

Jajka faszerowane wędzonym łososiem lub wędzoną kiełbasą

  • jajka ugotowane na twardo - białka delikatnie oddzielić od żółtek, aby białka się nie zniszczyły
  • pietruszka zielona, świeża (pęczek) - na zdjęciach akurat bez, ale z pietruszką jest lepsze
  • szczypiorek lub cebulka
  • wędzony łosoś lub wędzona kiełbasa
  • majonez
  • sól, pieprz

W miseczce wymieszać widelcem żółtka, pokrojonego w drobną kostkę wędzonego łososia lub wędzoną kiełbasę, posiekaną pietruszkę, bardzo drobno pokrojony szczypiorek lub cebulę, sól i pieprz oraz majonez. Wszystko powinno połączyć się w miarę jednolitą masę, którą łyżeczką należy przełożyć do białek jajka, w miejsce żółtek. Można jeszcze udekorować wierzch kapką majonezu, liśćmi pietruszki lub drobnym szczypiorkiem.

Na zdjęciach poniżej obie wersje - jaśniejsza z łososiem, ciemniejsza z kiełbasą.

1 2

sobota, 09 marca 2013
Kremówki "Irish Cream"

Uwielbiam kremówki! Zresztą, cała moja rodzina za nimi przepada. Dzisiaj kremówki "Irish Cream" - o subtelnym smaku likieru. U mnie zamiast likieru dodałam syropu barmańskiego "Irish Cream", bezalkoholowego, ze względu na dzieci. I z tego powodu, że ostatnio nie za bardzo lubię ciasto francuskie, kremówki te są na cieście kruchym...

I proszę o głosowanie na te kremówki w Wyborach Kulinarnego Bloga Roku 2013 ;) Odnośnik po prawej :) Z góry dziękuję!

Kremówki "Irish Cream"

  • 300 g mąki krupczatki
  • 70 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 kostki masła (razem 400 g)
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 600 ml mleka
  • 4 duże żółtka
  • 90 ml wody (ok. 1/3 szklanki)
  • 1 łyżka octu
  • 1 kieliszek likieru "Irish Cream" lub w wersji bezalkoholowej - syropu barmańskiego o takim smaku

Ciasto:

Mąkę krupczatkę siekamy z 1 masłem i 50 g cukru, dodajemy  wodę i ocet, zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2 części, każdą z nich rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę, wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką (używam 2 kwadratowych blaszek 22x22 cm). Placki pieczemy 20 - 25 minut w temperaturze 170'C.

 Krem:

2/3 mleka podgrzewamy. Do reszty dodajemy żółtka, 150 g cukru, cukier z wanilią, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz likier. Całość miksujemy, a następnie wlewamy do gorącego mleka. Wszystko gotujemy, cały czas intensywnie mieszając, aż zrobi się gęsty budyń. Po ostudzeniu go, dodajemy do niego po łyżce masła, miksując całość, aż do wykończenia masła.

Powstałą masą przekładamy placki kruchego ciasta, wierzch posypujemy cukrem pudrem.

1 2

piątek, 01 marca 2013
Moje 30 urodziny i tort z cukrowymi kwiatami

Urodziny miałam 31 grudnia, więc to odrobinę spóźniony wpis, ale chciałam się pochwalić tortem, jaki zrobiłam :) Już po raz kolejny wykorzystuję masę cukrową (przepis u mnie, TUTAJ) i po raz kolejny wyszło mi w miarę dobrze. A raczej - robię to coraz lepiej (tak mi się wydaje) ;)

Do zrobienia kwiatów i kółek wykorzystałam wykrawaczki do ciasteczek, kolor uzyskałam przez dodanie kakao - czyli wcale nie trzeba używać sztucznych barwników, jeśli ktoś ich nie lubi.

Kilka obserwacji: masa idealnie się zamraża, a po rozmrożeniu nadal jest tak samo plastyczna, więc jeśli ktoś zrobi dużą porcję, można ją wykorzystać "później". Podane składniki spokojnie wystarczają na zrobienie takich tortów, jak moje: a więc "owinięcie" tortu + dekoracje. Jedna z moich koleżanek miała problem z masą, która jej się "rwała" - albo trzeba dodać więcej cukru pudru, albo rozwałkować bardziej grubo. Ah, no i oczywiście dodawajcie cukier puder do wystudzonej już masy! Inaczej się zrobi płynna...

1

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 18
| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zakładki:
Alkohole i drinki dla kobiet
Bułki i chlebki
Ciasta, ciastka, ciasteczka
Cupcakes i muffinki
Desery
Dietetyczne, zdrowe, FIT
Dodatki, przystawki, przekąski, inne
Domowe fast-foody
Grill
Jajka
Kanapki, sandwicze, tosty
Koktajle, soki, smoothie
Kompoty
Kwiaty jadalne
Lody
Makaron, ryż, kasza
Mięso drobiowe
Mięso wieprzowe
Mięso wołowe
Naleśniki, omlety, placki
Pierogi i kluski
Pizze i tarty
Przetwory: słoiki, butelki
Rybki i spółka
Sałatki, surówki
Sosy
Święta Bożonarodzeniowe
Święta Wielkanocne
Torty
Warzywa i owoce jako danie główne
Zupy
Tagi
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi