Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
poniedziałek, 03 czerwca 2013
Gumi-misie na plaży

Deser zrobiłam na Dzień Dziecka. Chłopcy byli zachwyceni! Brakowało mi tam wizualnie parasolek do drinków, jako przeciwsłonecznych parasoleczek misiowych, ale akurat - jak na złość - nigdzie w sklepach nie mogłam ich dostać...

Gumi-misie na plaży

  • galaretka niebieska (1 opakowanie - u mnie smak Blue Curacao)
  • misie żelki
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru

Galaretkę przyrządzić jak na opakowaniu, przelać do pucharków i odstawić do lodówki, do stężenia.

Śmietankę dobrze schłodzić - najlepiej zostawić ją na kilka godzin w lodówce. Przelać do miski i od razu ubić mikserem na bitą śmietanę, dodając cukier puder.

Po stężeniu galaretki bitą śmietanę ułożyć w pucharkach na kształt "plaży" i umieścić na niej żelkowe misie - niech się opalają :)

1

wtorek, 23 kwietnia 2013
Wiosna w pucharku

"Wiosna w pucharku" to krótsza nazwa, niż "Tęczowa galaretka w pucharku z bratkami" ;) I wydaje mi się, że oddaje sedno potrawy - wiosna przywitała nas dzisiaj późno, lecz w mieście o takim mikroklimacie, jak Wrocław, wiosna już nadrabia. Na działce kwitnie mi już barwinek, tulipany, bratki, wypuszczają truskawki, pękają pąki jabłoni i wiśni... Człowiek nie zdaje sobie sprawy z tego, jak wiele z tych roślin może zjeść! Nie wszystkie, oczywiście! Dlatego zapraszam do przeglądnięcia postu Gosi czyli Pinkcake, która co roku organizuje akcję "Kwiatożercy". W tym roku i ja dołączam!

Wiosna w pucharku

Aby zrobić galaretki "na szybko", użyłam kupionych w sklepie. Jeśli ktoś ma ochotę zrobić naturalne, proszę bardzo ;)

  • kilka galaretek w różnych kolorach
  • duży jogurt naturalny
  • żelatyna do deserów
  • bita śmietana
  • tęcze żelkowe (ja znalazłam z firmy Mieszko, Zozole "Hello Żello")
  • bratki - ładniej wyglądałyby mniejsze, ale ja akurat mam duże (pamiętajcie, że mają być Wasze, nie zrywane gdzieś przy drodze, pełne spalin i nie-wiadomo-czego-jeszcze)

Galaretki rozrabiamy po kolei, nie wszystkie od razu - jedna się ścina w pucharku, a następną dopiero robimy. Żmudna praca, lecz efekt to wynagradza. Ja pomiędzy galaretki dawałam jeszcze warstwy jogurtu naturalnego z żelatyną: łyżeczkę żelatyny rozpuszczałam w minimalnej ilości wrzącej, przegotowanej wody i dodawałam niecały (3/4) kubek jogurtu, dobrze mieszałam i wykładałam na galaretkę. Każdą warstwę w pucharku należy najpierw "ściąć" w lodówce, zanim nałoży się kolejną.

Gotowe galaretki dekorujemy: robimy "chmurki" z bitej śmietany, wkładamy żelkowe tęcze oraz przepłukane bratki.

Mój młodszy synek oczywiście nie mógł się powstrzymać przed wepchnięciem rączek w bratki ;)

1 2 3

poniedziałek, 08 kwietnia 2013
Ciasteczka owsiane z rodzynkami

To już któreś z kolei ciasteczka owsiane, które piekę, ale muszę przyznać - te są najlepsze! Kruche, chrupiące, syte - chłopcy zjedli kilka wczoraj do mleka na kolację, ja dzisiaj na śniadanie. Przepisu naszukałam się dłuuugo, ale o dziwo! - każdy przepis, na który natrafiałam, był do siebie podobny. W końcu trafiłam na przepis dorotus i wywnioskowałam, że wszystkie pozostałe są po prostu kopią tego... Tak więc podaję linka i dodaję, że przepis zmieniłam na bardziej "light" - mniej masła, mniej cukru, a ciasteczka i tak wyszły pyszne! No i dodałam rodzynki... ;) Ale dodać można praktycznie wszystko: żurawinę, goję, migdały... Następnym razem zamiast cukru zrobię ze stewią i zobaczę, czy wyjdą...

Ciasteczka owsiane z rodzynkami

  • 100 g miękkiego masła (1/2 kostki)
  • 1/2 szklanki cukru białego lub brązowego
  • 1 jajko
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii, aromat waniliowy lub cukier z wanilią
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 2,5 szklanki płatków owsianych górskich (ja ich nie mieliłam wcześniej, wsypałam całe)
  • 2 garście rodzynek (mała paczka)

Podpowiadam: robiłam robotem ręcznym, ale dosyć ciężko chodzi po dodaniu otrębów. Możecie próbować robić w mikserze.

Masło ucieramy przez jakieś 3 minuty, następnie dodajemy do niego cukier i ucieramy ponownie. Dodajemy jajko, ucieramy, po czym dodajemy resztę składników (oprócz rodzynek!) i wszystko razem dobrze miksujemy, aż uzyskamy gęstą, klejącą masę. Dodajemy rodzynki i mieszamy łyżką.

Masę przekładamy łyżeczką na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy okrągłe, płaskie ciasteczka, pamiętając o odstępach - ciasteczka urosną podczas pieczenia. Pieczemy 15-18 minut (bez termoobiegu) w 175'C (u mnie 15 minut włączony sam dół, 3 minuty sama góra).

1 2 3

wtorek, 02 kwietnia 2013
Bracia-kurczaczki na łące

Jeden z wpisów po-wielkanocnych. Kurczaczki zrobiłam na 15 minut przed podaniem śniadania wielkanocnego, moim chłopcom bardzo się podobały. Można je zrobić nie tylko na Wielkanoc! Inspiracja zaczerpnięta z portalu stylowi.pl.

Bracia-kurczaczki na łące

Opiszę poszczególne kroki, od razu ze składnikami:

  1. Talerz wysypujemy opłukaną rukolą.
  2. Na talerzu układamy pomidorki koktajlowe, przecięte na pół, i robimy im kropeczki białym pisakiem cukrowym - to będą muchomorki.
  3. Ugotowanym na twardo jajkom nacinamy wierzch główki, wkładamy tam cieniutki plasterek surowej marchewki, uformowany w kształt grzebyka (ponacinać nożem). W miejsce na dzióbek wkładamy trójkąt z surowej marchewki.
  4. 4. Najtrudniej jest zrobić oczy (jajko się ślizga). Możemy naciąć miejsca i włożyć w nie np. kawałki oliwek. Ja przykleiłam na klej spożywczy czekoladowe dropsy.
  5. Miejsce wokół kurczaczków można udekorować: u mnie były to marcepanowe jajeczka i kwiatek z tegorocznej edycji ozdób Oetkera.

1 2

wtorek, 19 marca 2013
Muffinki keksowe (minikeksy)

"Dorwałam" w Lidlu kolorowe mieszanki keksowe (uprzedzając Wasze pytania: kwiatki i motylki są jadalne, ozdoby Oetkera, w Lidlu w tym tygodniu bardzo tanie!) i po prostu NIE MOGŁAM NIE UPIEC tych minikeksów...Miękkie, z mnóstwem kandyzowanych skórek - takie keksy na 1 kęs. Przepis stąd, zmiany moje.

Muffinki keksowe (minikeksy)

Składniki na 24 małe muffinki.

Składniki suche:

  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g cukru (biały lub brąz)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli

Składniki mokre:

  • 180 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml mleka
  • 160 ml oleju
  • 2 jajka
  • aromat waniliowy

Bakalie:

  • 100 g rodzynek
  • 200 g (czyli 2 pudełeczka) kandyzowanych skórek do keksów

W jednej misce łączymy składniki suche, w drugiej mokre, a następnie mokre wlewamy do suchych i intensywnie mieszamy. Dosypujemy bakalie, wszystko łączymy w jednolitą masę (będzie dosyć gęsta) i przekładamy do foremek na muffinki (jeśli ktoś ma silikonowe, dobrze je najpierw posmarować olejem i posypać mąką, muffinki lepiej się "odklejają").

Muffinki pieczemy przez 20 minut w 190'C, a gdy ostygną, przystrajamy.

1 2 3

poniedziałek, 18 marca 2013
Bułeczki czosnkowe - króliczki

Ostatnio internet szaleje od zdjęć, jak zrobić króliczki-bułeczki, formując je z pomocą... nożyczek. Ja też postanowiłam spróbować... i wyszły śliczne, słodziutkie! Na pewno zrobię je na Wielkanoc i wsadzę chłopcom do koszyczka ze święconką...

Przepis na ciasto z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki" Prokopczuka, ponieważ chciałam zrobić bułeczki o innym smaku, niż naturalny. Zmieniłam tylko pierwotną ilość mleka - wychodzą mi bardzo twarde, jeśli dam tyle, ile w oryginale.

Bułeczki czosnkowe - króliczki

Składniki na 8 małych króliczków.

  • 250 g mąki pszennej
  • mała kostka świeżych drożdży lub 7 g paczuszka suchych
  • 150 ml letniego mleka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • opcjonalnie można dodać ulubione zioła lub przyprawy: bazylię, sypką czerwoną paprykę, tymianek, kminek, itp.

Mąkę przesiać do miski i zrobić w niej wgłębienie. Drożdże świeże wkruszyć do wgłębienia, a świeże wsypać, dodać mleko i miód, wyrobić drożdże palcami i zostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Zostawić je na 1 godzinę (przykryte bawełnianą ściereczką), a następnie podzielić je na 8 części, uformować kulki, przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pociąć czystymi nożyczkami według poniższej instrukcji:

1 2 3

Bułeczki zostawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny, po czym zrobić zajączkom wgłębienia wykałaczką, imitujące oczy i nosek. Piec bez termoobiegu w 180'C przez 15 minut.

4

środa, 06 marca 2013
Muffinki z marmoladą "pączkowe"

Bardzo, bardzo dobre muffinki! Robiłam je już drugi raz, za drugim razem wiedziałam, co zmienić w oryginalnym przepisie, aby były jeszcze lepsze. Tak smakowały, że z 18, które upiekłam wieczorem, rano na talerzu były 2... ;)

Muffinki z marmoladą "pączkowe"

Na 18 małych muffinek

Suche:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli

Mokre:

  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • aromat waniliowy

Dodatkowo:

  • twarda marmolada lub dżem (u mnie różana)
  • dodatek (do ozdoby na wierzch): u mnie polewa krówkowa oraz czekoladowe kółeczka

Składniki mokre wymieszać osobno, suche osobno, a następnie połączyć jedne z drugimi. Powinna wyjść dosyć gęsta masa. Jeśli macie blachę metalową, trzeba ją wyłożyć papilotkami. Jeśli silikonową, proponuję wysmarować ją tłuszczem oraz wysypać krupczatką - wyjęcie muffinek będzie o wiele łatwiejsze, a poza tym nabiorą kruchości na zewnętrznej warstwie! Pycha!

Do blaszki nakładać łyżkę masy, łyżeczkę marmolady (można rozłożyć na całej powierzchni) i ponownie łyżkę masy. Muffinki piec w 190'C do zrumienienia - i tu uwaga! W oryginalnym przepisie było 40 minut, u mnie wystarczyło 25 minut! Nie wiem, czy to wpływ mojego baaaaardzo starego piekarnika, więc po 25 minutach sprawdźcie, czy już są zarumienione!

Udekorować po ostygnięciu (ale pyszne są jeszcze ciepłe...)

1 2

niedziela, 03 marca 2013
Galaretka w pomarańczach

Na portalu stylowi.pl można znaleźć prawdziwe perełki "inspiracyjne". Takie galaretki widziałam już nie raz, ale dopiero wczoraj skusiłam się je zrobić. Bardzo łatwe, fenomenalnie wyglądają - najlepiej podać je na jakimś przyjęciu dla dzieci (synkowie oczywiście zachwyceni!), zrobić w różnych kolorach. Super!

Galaretka w pomarańczach

1 galaretka (mniej niż 0,5 l) wystarcza na zapełnienie 2 średnich pomarańczy.

  • pomarańcze
  • galaretki (do zrobienia) w różnych kolorach

Pomarańcze wymyć, przekroić na pół, wydrążyć środki (można je oczywiście zjeść albo zrobić z nich sok) i zostawić do wyschnięcia. W tym czasie rozrobić galaretki według przepisu na opakowaniu - ja użyłam odrobinę mniej wody. Galaretki ostudzić, a następnie przelać je do wydrążonych połówek pomarańczy i schować do lodówki. Gdy stężeją, galaretkowe pomarańcze przekroić na 4 części każdą.

1 2

czwartek, 20 grudnia 2012
Kruche gwiazdki na choinkę

Z góry przepraszam za złą jakość zdjęcia, ale aparat mi się "posypał" i ostatnio wszystkie zdjęcia zmuszona jestem robić telefonem komórkowym, niestety...

Poniższe gwiazdki wyglądają fenomenalnie i wspaniale smakują - moi synkowie zjedli całą blachę ;) Z 1 porcji wychodzą prawie 2 blachy takich oto malutkich gwiazdek, jak na zdjęciu. Do barwienia polecam barwniki spożywcze firmy Wilton - lepszych nie spotkałam. Można także zabarwić domowymi sposobami, np. sokiem z buraczków lub kakao. Znacie jakieś inne sposoby barwienia żywności?

Kruche gwiazdki na choinkę

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 żółtek (białka można zamrozić! i zrobić z nich później bezy)
  • 1 opakowanie masła lub margaryny
  • 5 łyżek śmietany 12% lub 18%
  • 2 łyżki kakao (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • barwniki spożywcze, sok z buraczków lub kakao

Wszelkie składniki na ciasto (mąka, żółtka, cukier puder, śmietana, miękkie masło, proszek do pieczenia) zagnieść na stolnicy. Ciasto powinno bardzo łatwo odchodzić od ręki - jeśli tak nie jest, dodać mąki. Podzielić ciasto na kilka części i zabarwić je, zagnieść. Włożyć poszczególne części ciasta do zamrażalnika (owinięte w folię) na 1 godzinę.

Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm i wykrawać gwiazdki (lub inne rzeczy!). Piec w 180'c (bez termoobiegu) przez około 40 minut (sprawdzić patyczkiem, czy już OK, jeśli nie, dopiec).

1

sobota, 07 lipca 2012
Talerz pełen owoców

W dzień tak upalny jak ten, nie chce nam się jeść "normalnego" obiadu. Moje dzieci są przyzwyczajone do codziennej porcji owoców: na podwieczorek zawsze dostają talerz pokrojonych owoców sezonowych (Taki, jak na zdjęciu! Zjadają wszystko!). Ale w dzień tak upalny, jak dzisiaj, owoce jemy także na obiad. Pod jaką postacią? A normalną: pokrojone, na talerzu. Czasami z dodatkiem śmietany lub sosu waniliowego albo z ryżem gotowanym na mleku i jogurtem. Czy Wy jecie owoce na obiad? Jeśli tak, to pod jaką postacią?

1

 
1 , 2
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zakładki:
Alkohole i drinki dla kobiet
Bułki i chlebki
Ciasta, ciastka, ciasteczka
Cupcakes i muffinki
Desery
Dietetyczne, zdrowe, FIT
Dodatki, przystawki, przekąski, inne
Domowe fast-foody
Grill
Jajka
Kanapki, sandwicze, tosty
Koktajle, soki, smoothie
Kompoty
Kwiaty jadalne
Lody
Makaron, ryż, kasza
Mięso drobiowe
Mięso wieprzowe
Mięso wołowe
Naleśniki, omlety, placki
Pierogi i kluski
Pizze i tarty
Przetwory: słoiki, butelki
Rybki i spółka
Sałatki, surówki
Sosy
Święta Bożonarodzeniowe
Święta Wielkanocne
Torty
Warzywa i owoce jako danie główne
Zupy
Tagi
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi