Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
wtorek, 11 czerwca 2013
Kruchy placek z truskawkami i jabłkami (dla cukrzyka)

Jak już pewnie większość z Was wie, moja mama ma cukrzycę, więc część przepisów modyfikuję, aby i ona mogła zjeść coś słodkiego. Tym razem upiekłam kruchy placek na bazie białej mąki i brązowego cukru, z truskawkami i jabłkami jako owocami zawierającymi jedne z najniższych IG.

Kruchy placek z truskawkami i jabłkami (dla cukrzyka)

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru brązowego (może być brązowy cukier puder)
  • 5 średnich jaj
  • 1 opakowanie masła
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 kg truskawek i 1/2 kg jabłek (lub opcja 2/3 truskawek na 1/3 jabłek)
  • 1 galaretka truskawkowa

Składniki na ciasto: mąkę, żółtka (białka można zamrozić i dodać później np. do bezy), cukier, jogurt, miękkie masło i proszek do pieczenia zagnieść. Ciasto powinno bardzo łatwo odchodzić od ręki - jeśli tak nie jest, dodać mąki. Gotowe ciasto włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę.

Truskawki opłukać, wyszypułkować i pokroić w kostkę. Jabłka obrać, wydrążyć i także pokroić. Truskawki i jabłka włożyć do miski, wsypać opakowanie galaretki, wymieszać.

1 2 3

Wyjęte z zamrażalnika ciasto podzielić na pół. Jedną częścią wyłożyć wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą/kaszą manną formę do pieczenia - dół i boki. Na ciasto wyłożyć owoce, a wierzch udekorować pozostałą częścią ciasta: można je zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub rozwałkować, pociąć w paski i poukładać.

4 5 6

Ciasto piec w 180'C przez 1 godzinę.

7

wtorek, 16 października 2012
Kruchy jabłecznik z rodzynkami i orzechami

Przepis ten znalazłam w gazetce "Gotuj - krok po kroku" Nr 7/2012 pod tytułem "Jabłecznik dla bezglutenowców". Jeśli użyjemy mąki bezglutenowej, można spokojnie podać go jako bezglutenowy.

Jest prosty, nie może się nie udać i jest bardzo, bardzo smaczny! Na pewno nie robiłam go po raz ostatni! Kilka rzeczy zmodyfikowałam - jak dla mnie było zdecydowanie za mało jabłek i rodzynek oraz orzechów, więc u mnie porcje większe. Inaczej też nakładałam ciasto - skorzystałam z tarki... Przepis już po moich zmianach.

Kruchy jabłecznik z rodzynkami i orzechami

Na okrągłą blachę 22cm

  • 400 g mąki
  • 120 g cukru pudru
  • 1 kostka margaryny
  • 4 jajka
  • 15 g proszku do pieczenia
  • mielony cynamon
  • małe opakowanie łuskanych orzechów włoskich
  • 2 kg jabłek
  • duże opakowanie rodzynek (minimum 150g)
  • 150 g cukru
  • tłuszcz oraz bułka tarta do wysmarowania formy

Mąkę przesiać i wsypać do miski. Dodać cukier puder i proszek do pieczenia, pokrojoną na kawałki, miękką margarynę oraz żółtka. Wyrobić ciasto, owinąć je w folię spożywczą i włożyć na 1/2 godziny do lodówki.

Blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Rodzynki przełożyć do miseczki i zalać wrzącą wodą, aby się rozmiękły (jakieś 15 minut), odcedzić.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odłożyć.

Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części (jedna ma być trochę większa - to będzie spód ciasta). Zetrzeć większą część ciasta na tarce o grubych oczkach prosto do tortownicy, rozłożyć równomiernie na całej powierzchni i lekko docisnąć.

Jabłka odcisnąć z nadmiaru soku (można go wypić...), dodać do nich rodzynki oraz orzechy, wyłożyć do tortownicy.

Białka z cukrem (150 g) ubić na sztywną pianę i przełożyć na jabłka (ja tę część pominęłam, ponieważ zamrażam białka, zbierając je na tort bezowy...). Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałe ciasto, rozłożyć równomiernie i posypać cynamonem.

Ciasto piec bez termoobiegu przez 45 minut, w piekarniku nastawionym na 180'C - ja piekłam z opcją piekarnika nastawioną na pieczenie dolne przez 35 minut, na ostatnie 10 minut włączyłam pieczenie góra-dół.

1 2

niedziela, 08 lipca 2012
Dietetyczne muffinki otrębowe

Przepis znalazłam TUTAJ. A że właśnie zaczęliśmy z mężem dietę Dukana, takie dietetyczne pieczywko bardzo nam się przydaje. Nadają się także dla cukrzyków lub alergików (brak glutenu) i dla osób na każdej diecie, która wyklucza białe pieczywo.

Niestety, nie mam takich ślicznych, prostokątnych foremek, jak autorka przepisu, z którego skorzystałam, więc użyłam zwyczajnych foremek muffinkowych. Takie muffinki nie nadają się do jedzenia "na sucho", jako deser, ale są wspaniałymi bułeczkami: po przekrojeniu można je zjeść z wędlinką albo posmarowane serkiem (u mnie serek topiony w wersji light). Pycha! Chrupiąca "skórka", miękkie w środku. Spokojnie mogą zastąpić zwykłe, białe pieczywo.

Dietetyczne muffinki otrębowe 

Cytuję:

  • 10 czubatych łyżek otrąb zmielonych na mąkę (zrobiłam z 6 łyżek owsianych i 4 łyżek pszennych)
  • 4 łyżki skrobi kukurydzianej (użyłam mąki kukurydzianej)
  • 200 g serka wiejskiego (użyłam 1 opakowania serka Danio waniliowego light)
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • ew. ulubione przyprawy czy zioła
  • sezam do posypania

Wszystkie składniki (oprócz sezamu) połączyć ze sobą w misce, mieszając łyżką. Masę (dosyć płynną) przełożyć do foremek na muffinki. Posypać sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200'C (bez termoobiegu) przez 25-30 minut.

Składników wystarczyło mi na 12 małych muffinek.

1 2 3

4 5 6

| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zakładki:
Alkohole i drinki dla kobiet
Bułki i chlebki
Ciasta, ciastka, ciasteczka
Cupcakes i muffinki
Desery
Dietetyczne, zdrowe, FIT
Dodatki, przystawki, przekąski, inne
Domowe fast-foody
Grill
Jajka
Kanapki, sandwicze, tosty
Koktajle, soki, smoothie
Kompoty
Kwiaty jadalne
Lody
Makaron, ryż, kasza
Mięso drobiowe
Mięso wieprzowe
Mięso wołowe
Naleśniki, omlety, placki
Pierogi i kluski
Pizze i tarty
Przetwory: słoiki, butelki
Rybki i spółka
Sałatki, surówki
Sosy
Święta Bożonarodzeniowe
Święta Wielkanocne
Torty
Warzywa i owoce jako danie główne
Zupy
Tagi
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi