Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
sobota, 13 kwietnia 2013
Hreczanyki z sosem koperkowym

A cóż dziwnego kryje się pod tą nazwą? Hreczanyki to tradycyjne danie kuchni kresowej, nic innego jak kotlety mielone z... kaszą gryczaną. Są bardziej sycące i zdrowsze od naszych typowych mielonych, w dodatku nie zawierają ani grama bułki tartej. Można je podawać z samą surówką, bez ziemniaków. Mi i mężowi bardzo smakowały - pałaszowaliśmy, aż się nam uszy trzęsły ;) Synkowie jednakże podeszli do nich bardzo nieufnie... No cóż, niech się przyzwyczajają do zdrowszego jedzenia...

Hreczanyki z sosem koperkowym

Przepis na ok. 10 średnich hreczanyków.

  • 30 dag mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
  • 1 szklanka kaszy gryczanej (wychodzą dwie torebeczki po 100 g)
  • 3 jajka
  • pół pęczka szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia

Dodatkowo na sos koperkowy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki śmietany 12%
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego (może być kostka rosołowa rozpuszczona w 3/4 szklanki gorącej wody)
  • posiekany koperek
  • opcjonalnie sól (ja już nie dosalałam)

Najpierw gotujemy kaszę gryczaną. Wsypujemy ją do garnka i zalewamy wodą (tak, żeby tylko przykryć kaszę), dodajemy pół łyżeczki soli i zagotowujemy. Gotujemy, aż cała woda zostanie wchłonięta przez kaszę (pod koniec należy ją co chwilę mieszać). Kaszę studzimy.

W misce łączymy kaszę z mięsem mielonym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, 3 jajkami, posiekanym szczypiorkiem i przyprawami. Wszystko dobrze wyrabiamy. Na patelni rozgrzewamy olej (nie za dużo, hreczanyki nie mają w nim pływać...), formujemy kulki z masy gryczano-mięsnej i mocno je ściskamy w dłoniach, po czym spłaszczamy na grubość ok. 2 cm i od razu kładziemy na patelnię. Hreczanyki smażymy przez ok. 3 minuty z każdej strony.

W tym czasie możemy przygotować sos - należy go podać od razu, ponieważ gdy stężeje, straci odpowiedni kolor i konsystencję. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę, mieszamy i przez chwilę smażymy (cały czas mieszając, ok. 15-30 sekund). Dodajemy śmietanę i zaraz po chwili bulion, mieszamy do połączenia się składników i zagotowania. Jeśli sos wychodzi za gęsty, można dolać do niego przegotowanej, ciepłej wody - ja robiłam tak 3 razy, aby uzyskać bardziej płynną konsystencję. Na koniec dodajemy posiekany koperek i zagotowujemy. Podajemy od razu.

1 2 3

niedziela, 07 kwietnia 2013
Kurczak Generał z ziemniaczkami

Takiego kurczaczka warto zrobić. Po pierwsze, jest bardzo soczysty! Po drugie, obiad praktycznie "robi się sam" - mamy 2w1 (mięso+ziemniaki) i wystarczy dorobić surówkę. Trzeba tylko pamiętać o jednym: absolutnie nie podawać dzieciom! My skorzystaliśmy z weekendu, gdy dzieci były u teściów... Przyznam, że i kurczak i ziemniaczki - rewelacja!

I na początku wyjaśnienie: jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło, aby piwo wypływało z butelki samoistnie! Nie wiem, jakiego piwa używają blogerzy, którym "taki myk" się udaje. Jeśli Wam, tak jak mi, piwo nie chce wypływać, należy co jakieś 10 minut dosypywać do niego szczyptę soli - reakcja chemiczna sprawi, że wypłynie i obleje kurczaka. Można także po prostu ułożyć kurczaka na ziemniakach (nie nabijać na butelkę) i co jakiś czas po prostu podlewać go piwem...

Kurczak Generał z ziemniaczkami

  • 1 cały kurczak bez podrobów
  • ok. 1/2 - 1 kg ziemniaczków
  • 1 butelka jasnego piwa
  • ok. 3 łyżki oleju
  • ulubione przyprawy do kurczaka (u mnie: sypka czerwona papryka, czosnek kolorowy, imbir)
  • sól, pieprz, rozmaryn

Kurczaka opłukać i osuszyć. Zioła do kurczaka zmieszać z olejem, wetrzeć w kurczaka i zostawić na minimum 1 godzinę w lodówce (można zostawić na noc).

Butelkę z piwem dobrze wymyć i odkleić wszelkie etykietki. Nałożyć na nią kurczaka, aby szyjka wystawała nad kurczakiem. Butelkę otworzyć.

Obrać ziemniaczki i pokroić je w cząstki: plastry o grubości ok. 1 cm lub ósemki. Posolić je, posypać pieprzem i rozmarynem.

Butelkę z kurczakiem umieścić w żaroodpornym naczyniu. Naokoło rozsypać ziemniaczki - najlepiej skropić je olejem.

Kurczaka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180'C (bez termoobiegu) na 1 godzinę (duży kurczak na ok. 1,5 godz.). Pamiętajcie o dosypywaniu soli, gdy piwo nie wypływa!

1

2

piątek, 21 września 2012
Ziemniaczany wachlarz

Przepis ten bierze udział w wyborach Kulinarnego Bloga Roku, więc byłabym wdzięczna za Wasze głosy TUTAJ :)

Potrawa jest niesamowicie prosta, dużo jest jedynie krojenia. Można ją podawać z sosem czosnkowym- wtedy lepiej jest użyć Lurpaka ziołowego. Także składniki mogą się zmieniać: wcale nie musi być z mięsem, można dodać liście szpinaku, czy brokuły. Dobrze by było jednak, aby były to składniki o różnych kolorach. U mnie pomidory były żółte, a papryka czerwona.

Ziemniaczany wachlarz

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 pomidor duży
  • 1 papryka mała
  • salami - kilka plasterków
  • boczek wędzony - kilka plasterków
  • masło Lurpak ziołowe lub czosnkowe (1/2 kostki)
  • rozmaryn - 1/2 łyżeczki
  • sól, pieprz

Na sos czosnkowy:

  • jogurt naturalny duży (1 kubek)
  • czosnek (3 ząbki)
  • sól, pieprz

Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry ok. 3mm. Paprykę myjemy, wydrążamy nasiona i kroimy w paski. Pomidory sparzamy i kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy cienko Lurpakiem, a następnie układamy w nim na przemian wszystkie składniki (jak na zdjęciu). Oprószamy rozmarynem, pieprzem i solą, a następnie na wierzch ścieramy jeszcze masło (na grubych oczkach tarki, dobrze jest je przedtem włożyć do lodówki, żeby było twardsze).

Naczynie przykrywamy i pieczemy w 180'C przez 30 minut.

Przygotowujemy sos czosnkowy, łącząc ze sobą wszystkie jego składniki (czosnek przeciskamy przez praskę).

Potrawę podajemy tak, jak była ułożona do pieczenia: trzeba umiejętnie posłużyć się łopatką przy jej przenoszeniu.

1 2 3

sobota, 26 listopada 2011
Naleśniki biszkoptowe z jabłkami

Miks moich ulubionych dwóch przepisów naleśnikowych: naleśników biszkoptowych z serkiem i owocami oraz naleśników z "wtopionymi" jabłkami. Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno, obłędne z dodatkiem ulubionego dżemu lub nutelli! Idealne na śniadanie lub kolację.

Naleśniki biszkoptowe z jabłkami

Na około 10 naleśników.

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka (najlepiej 3,2%)
  • 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • jabłka

Przygotowujemy ciasto. Wodę, mleko, żółtka, mąkę oraz sól miksujemy razem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i jeszcze raz ubijamy na gładką masę. Następnie do masy z białek dolewamy pozotałe ciasto i delikatnie łączymy łyżką.

Patelnię smarujemy odrobiną oleju. Układamy na niej jabłka (szybko) i zalewamy chochelką masy biszkoptowej. Gdy spodnia warstwa się zrumieni, przewracamy na drugą stronę. Możemy też zrobić tak: najpierw wylać masę, poukładać na niej jabłka, a gdy naleśnik upiecze się od spodu, przewrócić na stronę z jabłkami.

1 2 3

czwartek, 17 listopada 2011
Barszcz z botwinki

Czy można napisać o nim coś oprócz: idealny?

Barszcz z botwinki

  • pęczek botwinki
  • włoszczyzna: por, 2 marchewki, korzeń pietruszki, pół selera
  • kawałek żeberek
  • liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
  • 1 łyżka mąki
  • pół kubka śmietany 12%
  • kostka warzywna
  • 1 łyżka octu 10%
  • 1 łyżeczka cukru

Włoszczyznę opłukać, obrać, pokroić i wrzucić do garnka. Dodać kostkę warzywną, żeberka, liść laurowy, ziele angielskie i odrobinę pieprzu, zalać wodą i gotować. Botwinkę opłukać i oczyścić, odkroić liście, a części z buraczkami pokroić i wrzucić do gotującego się bulionu.

Bulion gotować ok. 1 godzinę. Po tym czasie dorzucić do niego posiekane liście z botwinki i gotować jeszcze ok. 20 minut. Dodać ocet, cukier i doprawić do smaku.

W kubku wymieszać mąkę razem ze śmietaną. Dolać chochelkę barszczu i wymieszać, aż do rozpuszczenia się mącznych grudek. Wlać do zupy, zagotować raz jeszcze.

1 2

piątek, 11 lutego 2011
Gulasz z żołądków drobiowych

Najlepszy z pampuchami i kiszonymi ogórkami jako "surówką" :) Przyznam się, że do gulaszu z żołądków używam zawsze gotowego sosu z proszku... No cóż, każdy ma swoje słabości.

Gulasz z żołądków drobiowych

  • 1 kg żołądków drobiowych
  • 1 sos w proszku, najlepiej ciemny pieczeniowy lub myśliwski
  • 1-2 kostki rosołowe

Najgorsze w robieniu gulaszu z żołądków jest ich czyszczenie - monotonne i długo trwa. Tak więc należy oczyścić żołądki z wszelkich zabrudzeń, zalać wodą, dodać kostki rosołowe i gotować do miękkości - czyli około 2 godzin, ponieważ żołądki drobiowe są wyjątkowo twarde.

Po ugotowaniu pokroić je na mniejsze części (zwykle każdy przekrajam na 3 części). Przygotować sos według przepisu na opakowaniu, włożyć do gorącego sosu żołądki i gotować jeszcze przez chwilę.

Można do takiego gulaszu dodać np. ugotowaną wcześniej marchewkę, żeby złamać kolor potrawy.

gulasz z żołądków

niedziela, 07 listopada 2010
Naleśniki z "wtopionymi" jabłkami

To już pomysł mojego męża - naleśnikożercy :)

Naleśniki z "wtopionymi" jabłkami

Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • niepełna 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 1 jajko
  • ćwierć łyżeczki soli
  • olej do smażenia oraz masło do podsmażenia
  • jabłka
  • dżem o ulubionym smaku

Mieszamy razem jajko, mleko i wodę gazowaną. Dodajemy sól, a następnie intensywnie mieszamy dodając mąkę, żeby nie utworzyły się grudki. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe, cienkie cząstki.

Na małej, okrągłej patelni rozgrzewamy olej (troszeczkę, dosłownie do zwilżenia patelni) i chochelką równomiernie rozlewamy masę. Na masę nakładamy cząstki jabłek i lekko dociskamy. Smażymy z obu stron do zbrązowienia (po każdym naleśniku ponownie dodajemy i rozgrzewamy odrobinę oleju). Jabłka będą wyglądały jak "wtopione" w ciasto :)

Podajemy z dżemem.

naleśniki naleśniki

sobota, 06 listopada 2010
Fasolowa na wędzonym boczku

Niepowtarzalny smak - według mnie jedna z najbardziej "polskich" zup.

Fasolowa na wędzonym boczku

  • włoszczyzna: marchew, seler, por, pietruszka
  • kilka ziemniaków
  • ok. 1/2 kg fasoli "Jaś"
  • smalec
  • ok. 30 dag wędzonego boczku
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
  • 1 łyżka mąki

Fasolę zalać wodą i odstawić na noc - chyba, że kupimy wersję nie wymagającą moczenia.

Włoszczyznę i ziemniaki obrać, pokroić, wrzucić fo garnka razem z odcedzoną i opłukaną fasolą, dodać wszystkie przyprawy. Boczek pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na około 1 łyżce smalcu. Wrzucić go do zupy.

Gotować do momentu, aż fasola będzie miękka.

Na suchej patelni przyrumienić mąkę, dolać chochelkę wody, dobrze wymieszać (żeby nie było grudek) i połączyć z zupą. Zagotować.

fasolowa fasolowa

piątek, 05 listopada 2010
Kiełbasianka z ziemniakami

Moi Kiełbasiani Mężczyźni za nią przepadają!

Kiełbasianka z ziemniakami

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 por
  • 1 średnia cebula
  • natka pietruszki
  • 0,7 kg dobrej kiełbasy
  • 1 łyżka mąki
  • smalec lub olej do smażenia
  • sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie

Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler oraz por obrać, pokroić według uznania (ja lubię małe kawałki), dodać przyprawy, zalać wodą i od zagotowania gotować ok. 20 minut.

Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na tłuszczu. Dodać 1 łyżkę mąki, dobrze wymieszać, chwilkę podsmażać. Wlać 1 chochelkę naszej zupy, wymieszać, aby nie było grudek i wlać całą zasmażkę do zupy.

Kiełbasę obrać ze skóry, pokroić na kawałki, podsmażyć na tłuszczu (przez ok. 15 minut) i dodać do zupy. Zupę jeszcze raz zagotować i podawać z posiekaną natką pietruszki.

kiełbasianka

czwartek, 04 listopada 2010
Placki ziemniaczane

Niby takie proste, ale jak ktoś nie wie, jak zrobić - to nie zrobi ;) Przepis specjalnie dla mojego brata ;)

Placki ziemniaczane

Przepis na około 10 placków.
  • 1/2 kg ziemniaków
  • ok. 7 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 1 jajko
  • do wyboru lub wszystko razem: marchewka, koperek, cebula, czosnek
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • śmietana lub cukier jako dodatek

Ziemniaki obrać i zmiksować razem z jajkiem, mąką, cebulą i czosnkiem. Dodać do smaku sól i pieprz. Jeśli ktoś dodaje marchewkę - zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach. Jeśli dodajecie koperek - posiekajcie go. Cała masa ma być dosyć gęsta (w razie, gdyby była za rzadka, dodajemy mąki): nakładamy ją na rozgrzany olej łyżką i formujemy placki. Smażymy do zbrązowienia z obu stron.

Podajemy ze śmietaną lub cukrem.

placki ziemniaczane

 
1 , 2 , 3
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zakładki:
Alkohole i drinki dla kobiet
Bułki i chlebki
Ciasta, ciastka, ciasteczka
Cupcakes i muffinki
Desery
Dietetyczne, zdrowe, FIT
Dodatki, przystawki, przekąski, inne
Domowe fast-foody
Grill
Jajka
Kanapki, sandwicze, tosty
Koktajle, soki, smoothie
Kompoty
Kwiaty jadalne
Lody
Makaron, ryż, kasza
Mięso drobiowe
Mięso wieprzowe
Mięso wołowe
Naleśniki, omlety, placki
Pierogi i kluski
Pizze i tarty
Przetwory: słoiki, butelki
Rybki i spółka
Sałatki, surówki
Sosy
Święta Bożonarodzeniowe
Święta Wielkanocne
Torty
Warzywa i owoce jako danie główne
Zupy
Tagi
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi