Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
niedziela, 10 marca 2013
Kamis Specialite - recenzja

Dzięki uprzejmości formy Kamis miałam okazję jakiś czas temu wypróbować ich produkty z serii "Specialite" i powiem Wam, że bardzo je polubiłam. Mają bardzo świeży, intensywny smak i zapach. Ich pełną listę znajdziecie na stronie Kamis w zakładce Specialite, ja wypróbowałam poniższe:

1. Specialite w blistrach - świeże, naturalne, nie zmielone zioła, których można użyć do dekoracji lub zmielić je samemu - ja robiłam z nich przyprawę do piernika na Święta Bożego Narodzenia i przyznaję, że kupne przyprawy NIE MAJĄ tak intensywnego smaku i zapachu...

2. Młynki Specialite - mam w domu 3 i muszę napisać, że mój mąż wprost ZAKOCHAŁ SIĘ w soli morskiej prowansalskiej! Jest niezastąpiona do kanapek, ma niesamowity, subtelny smak ziół prowansalskich... Co do przypraw do kawy i deserów - wsypałam ją sobie jeden raz na wierzch kawy i nie za bardzo mi "podeszła", ale pewnie jest to spowodowane tym, że ogólnie nie lubię kawy z jakimiś dodatkami, lecz do deserów jest bardzo dobra - intensywny smak cynamonu! Bardziej mi jednak smakuje przyprawa do dań słodkich, z cytryną, kardamonem i cynamonem - idealna do posypania wierzchu ciasta, muffinek, na pewno wykorzystam ją w Wielkanoc.

3. Przyprawy Specialite w słoiczkach - jak dla mnie NIEZASTĄPIONE. Mam curry indyjskie, zioła do sałatek i młotkowany pieprz z kolendrą. Bardzo intensywne, niewiele ich potrzeba. Mąż uwielbia hinduskie jedzenie, więc curry schodzi nam bardzo szybko, pieprz używamy praktycznie do wszystkiego - nawet do rosołu ;) , a zioła do sałatek... Nie dość, że dobrze smakują, to jeszcze ładnie wyglądają w sałatce ;)

Posumowując, uważam, że warto mieć je w kuchni. Wprawdzie są drogie, ale przecież nie trzeba kupować wszystkich, tylko takie, które nam posmakują! Ja osobiście wiem, że w stałym asortymencie na pewno będę miała sól morską prowansalską, curry i pieprz z kolendrą...

poniedziałek, 04 marca 2013
Polska Specjalność (koncentraty zup) i Serowy Garnek Winiary - recenzja

W domku czekała na mnie kolejna miła niespodzianka od firmy Winiary (dziękuję!):

1

barszcz żurek serowy garnek  

... czyli nowe koncentraty zup - barszczu czerwonego i żurku oraz "Pomysł na... serowy garnek" i kostki bulionowe: pieczarkowe z nutą maślaną. W weekend wypróbowałam 3 produkty: oba koncentraty zup i serowy garnek:

1 2 3

Winiary Polska Specjalność - Barszcz Czerwony Koncentrat Zupy

Cóż napisać... Kolor fenomenalny: ciemny, prawie burgund, a nie taki krwistoczerwony jak w przypadku niektórych barszczów instant. Bardzo nam smakował, nawet mojemu mężowi, który barszcz czerwony uwielbia. Plusem takiego koncentratu jest to, że po prostu... wlewa się go do 1,5 l. wrzątku i zagotowuje. Koniec. Ja osobiście najpierw podgotowałam we wrzątku grzybka, żeby barszcz nabrał grzybkowego smaku. Na pewno będę z niego często korzystać w chwilach "braku czasu".

Winiary Polska Specjalność - Żurek Koncentrat Zupy

Jak w przypadku barszczu czerwonego, dolewany do 1,5 l. wrzątku. Ja najpierw zrobiłam wywar warzywny (pietruszka, marchew, ziemniaczki), a następnie wlałam koncentrat - lubię pływające w żurku marchewki ;) Szybko, prosto, smacznie - polecam na Wielkanoc. Oczywiście zjedliśmy z białą kiełbaską i jajeczkiem.

"Pomysł na... Serowy Garnek"

Bardzo dobre danie! Przygotowanie całości, łącznie z krojeniem, obsmażaniem itp. zajęło mi jakieś 40 minut, ale można się wyrobić w pół godziny - ja robiłam z podwójnej porcji ;) Jedyne, co mi nie pasowało, to że sos wyszedł zbyt płynny, lecz być może był to wpływ makaronu - ja użyłam makaronu już ugotowanego, który został mi z pomidorówki z poprzedniego dnia ;) W przepisie jest napisane, aby wrzucić makaron suchy i gotować całość 10 minut. Następnym razem tak zrobię. Ogólnie polecam, synkom bardzo smakowało i nawet mąż stwierdził (cytuję): "dobre, bo nie smakuje za bardzo serem" ;)

Dziękuję za paczuszkę!

sobota, 19 stycznia 2013
Margaryny Kruszwicy "Maestra" - recenzja

Dzięki uprzejmości firmy Kruszwica miałam ostatnio okazję przetestować ich 3 margaryny "Maestra":

1. Do kremów
2. Do ciast drożdżowych
3. Do ciast kruchych

Moje spostrzeżenia są następujące: obie margaryny do ciast są naprawdę dobre, lecz nie wyczuwam różnicy pomiędzy nimi, a resztą dobrych margaryn do pieczenia. Natomiast jeśli chodzi o margarynę do kremów... Pierwszy raz spotkałam się z takim smakiem! Mówię pozytywnie, oczywiście! Nie jestem fanką margaryn, jeśli chodzi o kremy - zawsze używam masła. Jednak margaryna z Kruszwicy mnie powaliła. Po dodaniu jej do kremu krem stał się mega gęsty, mega "masłowy", no po prostu... Pamiętacie stare, dobre ciastka Napoleonki, których w dzisiejszych czasach nigdzie dostać nie można? (Mówię tu o DOBRYCH Napoleonkach!) Ich krem miał zbitą, wprost twardawą konsystencję - taką miał mój krem po dodaniu do niej wspomnianej margaryny. Tak więc jeśli lubicie mocno masłowe, zbite kremy - POLECAM.

1

wtorek, 27 listopada 2012
Posypki do pierników "Bellbake"

Zawsze przed Świętami Bożego Narodzenia wyruszam na łowy... Jest to spowodowane dwoma rzeczami: 1. robię pierniki na choinkę. 2. mój starszy synek ma w Wigilię urodziny. Zawsze więc staram się odnaleźć jak najwięcej różnej maści posypek, które nadadzą się zarówno do pierników, jak i na tort urodzinowy. Z tortem w tym roku mniejszy problem - synek zażyczył sobie tort w formie Ninjago. Ale został "problem" pierników. I muszę przyznać, że w tym roku posypek jest więcej, niż w zeszłym... Kuleczki, kamyczki, spirale, gwiazdeczki, kolorowe cukry... I co z tego, skoro cena także jest "świetna"...

Byłam wczoraj w Lidlu. I tu: niespodzianka! Zawsze w Lidlu kupuję posypki firmy Bellbake. Nie dość, że są różnej maści (kolorowe podłóżne, kolorowe okrągłe drobne, czekoladowe walce, czekoladowe kropki...), to i cena przystępna (100g za 2.99 zł!). W tym roku aż mi dech zaparło: wyszły nowe! Patrzę i oczom nie wierzę: wiórki o smaku mlecznej czekolady, gorzkiej czekolady i białej czekolady! (to te za 2.99 zł), a poza tym wspaniały zestaw świąteczny: 4w1: kolorowe kuleczki małe i drobniutkie, kamyczki złote i srebrne oraz poszukiwane przeze mnie żółte gwiazdki! 160 g za 5,99! Gdzie Dr. Oetkera (tu stwierdzam z żalem i głębokim smutkiem) same gwiazdki kosztują ponad 6 zł!

Jeśli zamierzacie robić pierniczki, wybierzcie się do Lidla po posypki: moje już stoją w równiutkim szeregu w lodówce...

1 2 3

piątek, 09 listopada 2012
Winiary Pomysł na... tajską zupę z kurczakiem

Jakoś dość mam ostatnio wszelkich pomidorówek, barszczów, rosołów... Miałam ochotę na "COŚ INNEGO", więc kiedy w sklepie zobaczyłam nowy "Pomysł na...", nawet się nie zawahałam - tym bardziej, że mąż uwielbia tajskie jedzenie. Tak więc dzisiaj ugotowałam... I co? Powiem tak: SMAKUJE MI. Nie jestem wielkim fanem słodkawych zup, ale ta zupka ma kilka plusów: pięknie pachnie i ma ładny kolor, więc mój zmysł estetyczny został zadowolony ;) Ponadto... Zaspokoiłam moją chęć na "COŚ INNEGO". W smaku zupa jest delikatna, lekko słodkawa - na pewno wpływ mleka kokosowego, które jest ledwo wyczuwalne, ale jednak. Tak, smakuje mi. Zobaczymy, jak zasmakuje mężowi - znawcy egzotycznego jedzenia ;)

Kilka rad: wiedząc, że wszelkie produkty "saszetkowe" są zwykle przesolone, do części opakowania, którą należało rozrobić w 250 ml wody, dodałam jeszcze pół szklanki. Używamy bardzo mało soli i dla mnie dzięki temu dodatkowi wody zupa jest "akurat". Ponadto dałam więcej warzywek (prawie mi się nie zmieściły w podanych 750 ml wody).

1 2

wtorek, 10 lipca 2012
3 "Pomysły na..." Winiary - recenzja: Soczysta karkówka z ziemniakami, Soczyste skrzydełka z miodem i Soczysty schab ze śliwką.

Obiecałam, że co jakiś czas pisać będę recenzje "gotowców" - dla tych z nas, którzy są zabiegani i nie mają albo czasu, albo pomysłów, albo umiejętności, aby ugotować coś sobie "samemu". Tak więc moja pierwsza recenzja: zaczynam od Winiar, ponieważ współpracuję z tą firmą od dawna i osobiście bardzo sobie cenię ich produkty. Mój brat - przebywający w Anglii, pracujący kawaler (nie, nie, to nie jest oferta matrymonialna! :D ) zawsze dostaje ode mnie kilka "Pomysłów...", gdy wraca na Wyspy - "Pomysły..." są po prostu idealne dla takich osób jak on. Sama korzystam z nich, gdy wracam późno z pracy, a obiad jest nadal "w lesie", mimo że powinien być na stole za pół godziny...

Na pierwszy rzut 3 "Pomysły na...", których używam najczęściej: Soczysta karkówka z ziemniakami, Soczyste skrzydełka z miodem i Soczysty schab ze śliwką.

1  2  3

Cóż mogę napisać? Po pierwsze: są z woreczkiem, więc nie muszę się martwić, czy akurat mi nie zabraknie rękawa do pieczenia. Wydaje mi się, że pomimo bycia "gotowcami" są one dosyć zdrowe: bo cóż w nich jest takiego, oprócz przypraw? Ponadto wszystko praktycznie "robi się samo" w piekarniku. Mieszanki przypraw są naprawdę smaczne, nie za ostre. Mięsko wychodzi soczyste, bardzo smakowało zarówno nam, jak i gościom (na karkówkę akurat "załapała się" reszta rodziny - musiałam zrobić 2 opakowania). Jedyne wskazówki jakich mogę udzielić: po pierwsze, nie mieszajcie mięsa z przyprawami w worku, lecz w misce, a później przełóżcie do załączonego worka - w ten sposób przyprawy lepiej się rozprowadzą. Ponadto zawsze używam większej ilości mięsa, niż jest na opakowaniu i potrawy nie tracą nic na swoim smaku.

Karkówka: jest soczysta, rozpływa się w ustach, bardzo dobrze doprawiona. Bałam się o ziemniaki: niby jak one mają się tam "ugotować"?! A tutaj niespodzianka: ziemniaki mięciutkie, ziołowe, w sosiku...

Skrzydełka: mniam! Pyszny ziołowo-słodki smak, jedne z moich ulubionych.

Schab: tutaj mam jedno zastrzeżenie - zmieniłabym proporcje dolewanej wody: 100 ml to według mnie za mało, ponieważ sos, który powstaje w trakcie pieczenia, jest bardzo gęsty i słony (ale ja w ogóle używam bardzo mało soli, więc to może być jedynie moje osobiste doznanie).

A żeby nie było, że jestem gołosłowna i nie zamieszczam zdjęć swoich potraw, oto co wyszło mi z powyższych "Pomysłów...":

1

| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zakładki:
Alkohole i drinki dla kobiet
Bułki i chlebki
Ciasta, ciastka, ciasteczka
Cupcakes i muffinki
Desery
Dietetyczne, zdrowe, FIT
Dodatki, przystawki, przekąski, inne
Domowe fast-foody
Grill
Jajka
Kanapki, sandwicze, tosty
Koktajle, soki, smoothie
Kompoty
Kwiaty jadalne
Lody
Makaron, ryż, kasza
Mięso drobiowe
Mięso wieprzowe
Mięso wołowe
Naleśniki, omlety, placki
Pierogi i kluski
Pizze i tarty
Przetwory: słoiki, butelki
Rybki i spółka
Sałatki, surówki
Sosy
Święta Bożonarodzeniowe
Święta Wielkanocne
Torty
Warzywa i owoce jako danie główne
Zupy
Tagi
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi