Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
piątek, 19 października 2012
Lekko cytrynowy placek z jabłkami i masą śmietanową

Efektowny, lecz łatwy w przygotowaniu i smaczny placek, na który przepis znalazłam w "Pani domu" nr 21/2012. W oryginalnym przepisie placek posypany był migdałami, żurawiną oraz kandyzowanymi wiśniami, co na moją kieszeń było zbyt drogie - zastosowałam więc płatki migdałów i rodzynki.

Lekko cytrynowy placek z jabłkami i masą śmietanową

Na prostokątną blachę 22x34 cm.

Na placek:

  • 40 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 3 jajka
  • skórka otarta z cytryny

Na masę śmietanową:

  • ok. 8 kwaskowych jabłek (trzeba sobie wyliczyć, ile się zmieści na blaszce połówek jabłka)
  • sok z cytryny
  • 2 szklanki 18% śmietany
  • 3 jajka
  • 1 torebka budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 10 dag cukru

Do posypania:

  • płatki migdałowe
  • sparzone i osączone rodzynki

Przesiać do miski mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać posiekane masło, cukier, skórkę z cytryny (ja drobniutko pokroiłam) i 3 jajka, zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię aluminiową i odłożyć na 30 minut do lodówki. Następnie wyjąć, rozwałkować - na mniej-więcej taką wielkość, jak blaszka. Wyłożyć ciasto na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć na spodzie.

Jabłka obrać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne, ponacinać od góry (w formie "wachlarza") i skropić sokiem z cytryny. Rozłożyć je na cieście.

Śmietanę wymieszać z cukrem, proszkiem budyniowym i jajkami. Zalać ułożone na cieście jabłka. Całość posypać płatkami migdałowymi i rodzynkami.

Moja kuchenka jest stara, elektryczna, mocno grzeje. Placek piekłam bez termoobiegu w 180'C: przez 40 minut z opcją pieczenia tylko od dołu, kolejne 20 minut z opcją góra-dół. Ciasto przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.

1 2

wtorek, 16 października 2012
Kruchy jabłecznik z rodzynkami i orzechami

Przepis ten znalazłam w gazetce "Gotuj - krok po kroku" Nr 7/2012 pod tytułem "Jabłecznik dla bezglutenowców". Jeśli użyjemy mąki bezglutenowej, można spokojnie podać go jako bezglutenowy.

Jest prosty, nie może się nie udać i jest bardzo, bardzo smaczny! Na pewno nie robiłam go po raz ostatni! Kilka rzeczy zmodyfikowałam - jak dla mnie było zdecydowanie za mało jabłek i rodzynek oraz orzechów, więc u mnie porcje większe. Inaczej też nakładałam ciasto - skorzystałam z tarki... Przepis już po moich zmianach.

Kruchy jabłecznik z rodzynkami i orzechami

Na okrągłą blachę 22cm

  • 400 g mąki
  • 120 g cukru pudru
  • 1 kostka margaryny
  • 4 jajka
  • 15 g proszku do pieczenia
  • mielony cynamon
  • małe opakowanie łuskanych orzechów włoskich
  • 2 kg jabłek
  • duże opakowanie rodzynek (minimum 150g)
  • 150 g cukru
  • tłuszcz oraz bułka tarta do wysmarowania formy

Mąkę przesiać i wsypać do miski. Dodać cukier puder i proszek do pieczenia, pokrojoną na kawałki, miękką margarynę oraz żółtka. Wyrobić ciasto, owinąć je w folię spożywczą i włożyć na 1/2 godziny do lodówki.

Blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Rodzynki przełożyć do miseczki i zalać wrzącą wodą, aby się rozmiękły (jakieś 15 minut), odcedzić.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odłożyć.

Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części (jedna ma być trochę większa - to będzie spód ciasta). Zetrzeć większą część ciasta na tarce o grubych oczkach prosto do tortownicy, rozłożyć równomiernie na całej powierzchni i lekko docisnąć.

Jabłka odcisnąć z nadmiaru soku (można go wypić...), dodać do nich rodzynki oraz orzechy, wyłożyć do tortownicy.

Białka z cukrem (150 g) ubić na sztywną pianę i przełożyć na jabłka (ja tę część pominęłam, ponieważ zamrażam białka, zbierając je na tort bezowy...). Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałe ciasto, rozłożyć równomiernie i posypać cynamonem.

Ciasto piec bez termoobiegu przez 45 minut, w piekarniku nastawionym na 180'C - ja piekłam z opcją piekarnika nastawioną na pieczenie dolne przez 35 minut, na ostatnie 10 minut włączyłam pieczenie góra-dół.

1 2

sobota, 06 października 2012
Tort "tęczowy"

Po raz pierwszy tort ten zobaczyłam TUTAJ, szukając pomysłu na tort dla synka. Później natknęłam się na niego jeszcze wiele razy i chociaż niektórych może on odstraszyć zawartością sztucznych barwników, osobiście uważam, że warto sprawić dziecku radość, tworząc tort tak kolorowy i piękny. Nasi goście byli zachwyceni i nikt nie narzekał ;)

Od razu ostrzegam: biszkopty upiekłam sama, według swojego starego, wypróbowanego przepisu, a krem użyłam gotowy - lubię kremy Oetker'a, więc oszczędzając sobie czasu, po prostu zrobiłam 2 :) Poniżej podaję więc swój przepis na kolorowe biszkopty, bez kremu. Jeśli ktoś chciałby wykonać taki tort w 100% samodzielnie, robiła go także dorotus.

Co do barwników: zawsze używam żelowych barwników firmy Wilton. Nie są może najtańsze, ale mają kilka zalet: wystarczają na baaaaaaardzo długo (wystarczy użyć kropelki barwnika, biorąc go wykałaczką! - kolor będzie wystarczająco intensywny...), można kupić zestaw 12 kolorów lub dokupić kolory pojedyncze, barwniki łatwo się dozuje... Wyglądają jak farbki akwarelowe w małych słoiczkach. Naprawdę polecam.

Tort "tęczowy"

Z 1 porcji zawsze robię 3 "placki", dzieląc porcję na 3 części i rozkładając ją na 3 silikonowych, okrągłych "blaszkach" (na zdjęciu podzieliłam na 2, więc biszkopty wyszły bardzo grube).

  • 7 jajek
  • szczypta soli
  • 1 i 1/3 szklanka mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki ciepłej wody przegotowanej
  • barwniki
  • łyżka cukru waniliowego lub kawy rozpuszczalnej + opcjonalnie alkohol do nasączenia biszkoptu

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka i cukier zmiksować w osobnym naczyniu razem z mąką i proszkiem do pieczenia. Następnie wszystko delikatnie połączyć z białkami. Masę podzielić na 3 części. Do każdej z nich dodać inny barwnik (na końcu łyżeczki lub wykałaczką, ja dodałam zbyt dużo, więc kolory też wyszły bardzo ciemne), dobrze wymieszać.

Wylać każdą z mas do identycznej, wysmarowanej tłuszczem (jeśli jest silikonowa, zawsze mimo wszystko smaruję ją oliwą z oliwek - biszkopt rewelacyjnie dochodzi) lub wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej blachy i piec w temperaturze około 180'c przez około 10 minut (sprawdzić wykałaczką lub patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy, tak cienkie biszkopty piecze się naprawdę krótko).

Można piec biszkopty jeden po drugim, wyciągając gorący biszkopt (dzięki papierowi do pieczenia będzie to bardzo łatwe) i wkładając kolejny do tej samej blachy. Z formą silikonową jest jeszcze prościej: wystarczy nasmarować ją tłuszczem (np. oliwą), wylać masę, upiec, jeszcze gorący biszkopt wyciągnąć, formę szybko opłukać, znowu posmarować tłuszczem i wlać masę, upiec kolejną warstwę... Kwestia wprawy i cały proces będzie trwał około minutę.

Biszkopty przełożyć masą śmietanową, którą wyłożyć również na wierzch, wygładzając ją w miarę możliwości jak najbardziej. Przystroić tort według uznania: masą, owocami, posypką, itd.

1 2 3

piątek, 21 września 2012
Ziemniaczany wachlarz

Przepis ten bierze udział w wyborach Kulinarnego Bloga Roku, więc byłabym wdzięczna za Wasze głosy TUTAJ :)

Potrawa jest niesamowicie prosta, dużo jest jedynie krojenia. Można ją podawać z sosem czosnkowym- wtedy lepiej jest użyć Lurpaka ziołowego. Także składniki mogą się zmieniać: wcale nie musi być z mięsem, można dodać liście szpinaku, czy brokuły. Dobrze by było jednak, aby były to składniki o różnych kolorach. U mnie pomidory były żółte, a papryka czerwona.

Ziemniaczany wachlarz

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 pomidor duży
  • 1 papryka mała
  • salami - kilka plasterków
  • boczek wędzony - kilka plasterków
  • masło Lurpak ziołowe lub czosnkowe (1/2 kostki)
  • rozmaryn - 1/2 łyżeczki
  • sól, pieprz

Na sos czosnkowy:

  • jogurt naturalny duży (1 kubek)
  • czosnek (3 ząbki)
  • sól, pieprz

Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry ok. 3mm. Paprykę myjemy, wydrążamy nasiona i kroimy w paski. Pomidory sparzamy i kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy cienko Lurpakiem, a następnie układamy w nim na przemian wszystkie składniki (jak na zdjęciu). Oprószamy rozmarynem, pieprzem i solą, a następnie na wierzch ścieramy jeszcze masło (na grubych oczkach tarki, dobrze jest je przedtem włożyć do lodówki, żeby było twardsze).

Naczynie przykrywamy i pieczemy w 180'C przez 30 minut.

Przygotowujemy sos czosnkowy, łącząc ze sobą wszystkie jego składniki (czosnek przeciskamy przez praskę).

Potrawę podajemy tak, jak była ułożona do pieczenia: trzeba umiejętnie posłużyć się łopatką przy jej przenoszeniu.

1 2 3

wtorek, 04 września 2012
Sum afrykański pieczony z masełkiem i cytryną

Męża wzięło na ryby. A że nie uznaje on żadnych kostek i mrożonek, rybka ma być świeża. Więc... przyniósł mi ze sklepu to-to-czarne-coś, czym udało mu się postraszyć dzieci ;) Nie powiem: rybka dobra. ALE niech to... jak się ciężko ściąga z niej skórę! Normalnie mogłabym z niej sandały zrobić! Ale przeczytałam, że jeśli się skóry nie ściągnie, to rybka podczas gotowania/smażenia przesiąknie gorzkim smakiem... No cóż. Więc do dzieła.

Sum afrykański pieczony z masełkiem i cytryną

  • 1 sum afrykański
  • 1 cytryna
  • kilka łyżeczek masła
  • ulubione zioła
  • sól, pieprz

Suma opłukać, uciąć głowę. Naciąć brzuch i ściągnąć z niego skórę - było mi łatwiej, gdy najpierw oczyściłam go z płetw i ogona. Głowę i skórę wyrzucić.

Suma ponownie opłukać, pociąć w dzwonki i osuszyć papierowym ręcznikiem. Obtoczyć w ziołach, posypać solą i pieprzem.

Żaroodporne naczynie wysmarować na spodzie masełkiem (cienka warstwa). Ułożyć w naczyniu dzwonki z suma. Na każdym z nich położyć około 1/2 łyżeczki masła i plasterek (sparzonej i obranej) cytryny. Naczynie przykryć.

Suma piec w piekarniku przez 25 minut w 180'C.

1 2 3

sobota, 04 sierpnia 2012
Powidła śliwkowe

Tradycyjne. Bez fixów ani cukru żelującego. Takie, jak w dzieciństwie ;)

Powidła śliwkowe

  • 2,5 kg fioletowych śliwek
  • 0,5 kg cukru białego
  • 1 łyżka octu 10% (można bez, ocet utrzymuje mocno fioletowy kolor, u mnie na zdjęciu bez octu)

Śliwki umyć, wyjąć pestki. Zasypać je cukrem i odstawić na 12 godzin (na noc). Następnie gotować bez przykrycia przez 4 godziny ("woda" musi odparować). Starać się nie mieszać lub robić to bardzo rzadko - jeśli będziemy mieszać podczas gotowania, powidła się przypalą.

Po ugotowaniu powidła przełożyć do słoików i pasteryzować 10 minut.

1 2

poniedziałek, 30 lipca 2012
Domowa szynka peklowana

Wędliny w sklepach są coraz gorsze. Pewnie, że mogłabym iść do sklepów firmowych, w których mogłabym zapłacić za szynkę jakieś 40-60 zł / 1kg. Ale po co, skoro mogę taką szynkę zrobić sama? To naprawdę nietrudne, a na pewno bardzo zdrowe i o niebo smaczniejsze, niż szynka kupowana w sklepie! Dopiero niedawno zainteresowałam się domowymi sposobami robienia wędlin i na pewno niedługo ukażą się kolejne wpisy, lecz na początek coś banalnie prostego: peklowana, gotowana szynka. Zrobiłam 1,5 kg - zniknęło w ciągu doby... Serio! No ale przy 4 osobach, w tym 1 mężczyźnie i 2 chłopcach, nie ma co się dziwić...

Szynkę ugotowałam w szybkowarze, nie chcąc traci czasu (ani gazu...) na 2-godzinne gotowanie, ale oczywiście da się ją zrobić i bez szybkowara... A przepis na nią znalazłam TUTAJ.

Domowa szynka peklowana

  • 1,5 - 2 kg szynki bez kości
  • sól peklowa
  • woda wg przepisu na opakowaniu soli
  • przyprawy: liść laurowy, 3-5 ziaren ziela angielskiego, tymianek, czosnek w granulkach lub płatkach, rozmaryn, jałowiec, pieprz lub inne według uznania.

Szynkę umyć, przełożyć do kamiennego lub szklanego naczynia - wielkość naczynia musi być taka, aby szynka ciasno w nim leżała. Wsypać przyprawy.

Rozrobić sól peklową według przepisu na opakowaniu (ja miałam sól firmy Prymat i szynka wyszła pyszna). Otrzymanym roztworem zalać szynkę, przykryć (można talerzykiem), wstawić do lodówki na minimum 5 dni (najlepiej na okres około 1 tygodnia do 2 tygodni) - moja stała 5 dni. W tym czasie należy szynkę co 2 dni obracać.

Po tym okresie szynkę wyjąć, włożyć do siateczki masarskiej lub ciasno obwiązać sznurkiem kulinarnym (ja nie jestem szczęśliwym posiadaczem siateczek masarskich, co się wkrótce zmieni, ale podpowiadam, że można sobie poradzić i bez nich). Szynkę przełożyć do garnka, zalać wodą, włożyć liść laurowy, ziele angielskie, posypać pieprzem, zagotować.

Gotować na małym ogniu. Czas gotowania zależy od wielkości szynki: na 1 kg szynki przypada 50 minut gotowania w normalnym garnku. Ja w szybkowarze moją 1,5 kg szynkę gotowałam 30 minut - szybkowar nastawiony miałam na II stopień.

W oryginalnym przepisie Jola zostawia szynkę na noc w wodzie, w której się gotowała. Ja szynkę wyjęłam od razu, osączyłam i pokroiłam jeszcze ciepłą - ciepła jest bardziej krucha, rozpada się, ale byliśmy tak głodni, że nie wytrzymaliśmy ;)

1

 

Ze względu na smak szynki - smak, który obecnie trudno jest spotkać w szynkach kupowanych w sklepach - przepis dodaję do akcji "Smaki naszego dzieciństwa".

piątek, 20 lipca 2012
Tutti Frutti

Ktoś mi pewnie znowu zwróci uwagę, że ciasto nie takie "naturalne", jak być powinno... ale co tam. Miało być proste - i takie było! No, może odrobinę skomplikowane... Ale opłacało się :) Dlaczego "Tutti Frutti"? Bo ciasto o takim wyglądzie i nazwie zobaczyłam w cukierni - do kupienia (bagatela!) za jedyne 35 zł za 1 kg... Popatrzyłam, pokiwałam głową... Wróciłam do domu i zrobiłam ;) Mniam! Ciasto dla tych, którzy twierdzą, że nie potrafią piec ;)

Tutti Frutti

Na biszkopt:

  • 7 jajek
  • szczypta soli
  • 1 i 1/3 szklanka mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki ciepłej wody przegotowanej
  • łyżka cukru waniliowego lub kawy rozpuszczalnej + opcjonalnie alkohol do nasączenia biszkoptu

Na krem:

  • 1 opakowanie gotowego kremu śmietankowego lub waniliowego
  • masło i mleko według ilości na opakowaniu
  • barwniki spożywcze: niebieski i różowy

Na galaretkę:

  • 1 opakowanie galaretki czerwonej lub fioletowej
  • owoce leśne

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka i cukier zmiksować w osobnym naczyniu razem z mąką, proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie wszystko delikatnie połączyć z białkami. Masę podzielić na 3 części. Wylać każdą z nich do identycznej, wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem kwadratowej blachy, wyłożonej papierem do pieczenia (łatwiej będzie wyjąć biszkopt) i piec w temperaturze około 180'c przez 20-30 minut (sprawdzić wykałaczką lub patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy). Można piec biszkopty jeden po drugim, wyciągając gorący biszkopt (dzięki papierowi do pieczenia będzie to bardzo łatwe) i wkładając kolejny do tej samej blachy.

Biszkopty ostudzić. Krem zrobić według przepisu na opakowaniu. Podzielić go na 2 części i każdą z nich zabarwić innym barwnikiem spożywczym. Przełożyć kremem biszkopty, wcześniej nasączając je roztworem z wody i cukru waniliowego bądź kawy, alkoholu.

Opłukać owoce, wysuszyć je i przełożyć na wierzchni biszkopt. Włożyć ciasto do lodówki.

Zrobić galaretkę według przepisu na opakowaniu, lecz dodając odrobinę mniej wody. Poczekać, aż ostygnie, włożyć do lodówki i odczekać, aż zacznie tężeć. Wtedy zalać galaretką owoce (czyli cały wierzch ciasta) i ponownie włożyć całe ciasto do lodówki na minimum 2 godziny.

1

czwartek, 19 lipca 2012
Zupa kalafiorowa

Jak szybko niekiedy zapominamy o najprostszych smakach z dzieciństwa! Zupy kalafiorowej nie jadłam już przysłowiowe 100 lat :) Uwielbiam ją: taka sycąca, lekko śmietanowa, lekko słodka - a przecież nie ma w niej cukru! Dosyć często jedliśmy ją jako dzieci - zaraz obok pomidorówki, barszczu i ogórkowej...

Zupa kalafiorowa

  • włoszczyzna: marchewka, pół selera, korzeń pietruszki, kapusta biała (kawałek), por
  • posiekana natka pietruszki
  • około 5 ziemniaków
  • 1 mały kalafior lub pół dużego
  • kawałek mięsa: żeberka, cielęcina lub wołowina
  • pół kubka śmietany 12% lub 18%
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 kostka warzywna
  • Vegeta, pieprz
  • liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego

Mięso opłukać, pokroić na mniejsze części, przełożyć do garnka. Obrać i pokroić włoszczyznę, wrzucić do mięsa. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, przyprawy i kostkę warzywną. Zalać wszystko wodą, zagotować. Gotować około pół godziny. Po tym czasie do zupy dodać opłukane różyczki kalafiora i gotować kolejne pół godziny, aż warzywa będą miękkie.

W kubku rozrobić śmietanę razem z mąką i kilkoma łyżkami wody tak, aby nie było grudek. Uzupełnić kubek gorącą zupą, wymieszać. Zawartość kubka wlać do zupy, zamieszać i zagotować.Taki sposób zabielania zupy gwarantuje, że śmietana nam się nie zetnie, gdy po prostu wlejemy ją do gorącego wywaru.

Podawać z posiekaną natką pietruszki.

środa, 11 lipca 2012
Grillowy Konkurs KAMIS - zwycięzcy

Miałam nie lada orzech do zgryzienia... Wasze przepisy były wspaniałe! Niektóre potrawy znam, niektórych jeszcze nigdy nie jadłam... Ale ślinka ciekła, gdy o nich czytałam.

Wybrałam 3 zwycięzców, kierując się zasadą, że przepis grillowy ma być nieskomplikowany, a potrawy mają być stworzone z ogólnie dostępnych składników - wydawało mi się to najsensowniejszym rozwiązaniem.

Tak więc nagrody otrzymają:

  • Natkap za przepis Grillowane, meksykańskie Quasedillas - przepis wprawdzie wymagający więcej uwagi, niż "zwykły szaszłyk", ale wcale nie tak trudny, jak się wydaje!
  • divette za przepisy Grillowane kawałki kurczaka i Żeberka korzenne - proste, bardzo dokładne przepisy dla prawdziwych mięsożerców ;)
  • Dzikowiec za przepis Pofalowane szaszłyki bakłażanowe - ponownie: proste, lecz jak pomysłowe! No i co by to był za grill bez szaszłyków...

Gratuluję zwycięzcom, maile do Was już wysyłam. Gdybym mogła, obdarowałabym więcej osób: bardzo podobały mi się przepisy na chipsy, grillowane ziemniaczki, cukinię z serem, pieczarki... Na pewno sama wielokrotnie z nich skorzystam.

Dziękuję Wszystkim za udział i mam nadzieję, że będzie uczestniczyć w moich kolejnych konkursach. Chętnych zapraszam na stronę konkursu TUTAJ i zapoznanie się z pozostałymi, bardzo ciekawymi przepisami!

| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zakładki:
Alkohole i drinki dla kobiet
Bułki i chlebki
Ciasta, ciastka, ciasteczka
Cupcakes i muffinki
Desery
Dietetyczne, zdrowe, FIT
Dodatki, przystawki, przekąski, inne
Domowe fast-foody
Grill
Jajka
Kanapki, sandwicze, tosty
Koktajle, soki, smoothie
Kompoty
Kwiaty jadalne
Lody
Makaron, ryż, kasza
Mięso drobiowe
Mięso wieprzowe
Mięso wołowe
Naleśniki, omlety, placki
Pierogi i kluski
Pizze i tarty
Przetwory: słoiki, butelki
Rybki i spółka
Sałatki, surówki
Sosy
Święta Bożonarodzeniowe
Święta Wielkanocne
Torty
Warzywa i owoce jako danie główne
Zupy
Tagi
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi