Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
wtorek, 04 grudnia 2012
Szybkie eklerki budyniowe

Przyznam się: nie potrafię robić masy śmietanowej z kremówki. Nigdy mi się nie udało, zniechęciłam się. Być może używam złej śmietany (łaciata 30%), nie wiem... Grunt, że robiąc masę do wszelkiego rodzaju biszkoptów, używam po prostu... budyniu. Owszem, inny smak. "Inny" nie znaczy "gorszy". Do takich szybkich eklerek - idealny! A że dzisiaj Dzień Ciasteczek (przypominam!), to MNIAM!

Szybkie eklerki

Na ciasto:

  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 125 g margaryny
  • 4 - 5 jajek (zależy od wielkości)
  • 1 szklanka mąki

Na krem budyniowy:

  • 1 budyń śmietankowy bez cukru + mleko jak na opakowaniu (zwykle 1/2 l)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru (maksymalnie)
  • 1 kostka masła (200 g)

Ciasto: Wodę zagotować, wrzucić do niej margarynę i rozpuścić ją. Dodać mąkę i szybko rozcierając, gotować jeszcze ok. 3 minuty. Masę dobrze wystudzić. Wbijając po 1 jajku, miksować ją do uzyskania jednolitej konsystencji. Nałożyć masę w formie podłużnych ciastek na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia: ja użyłam rękawa do kremów, w ten sposób eklerki nabrały ładnego wyglądu, ale można masę przekładać łyżeczką, formując ją w równej wielkości prostokąty. Eklerki piec na złoto przez ok. 20 minut w temp. 180'C (bez termoobiegu).

Krem: Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Masło zetrzeć z cukrem pudrem, dodać do budyniu i dobrze zmiksować.

Każdy upieczony eklerem przeciąć na pół, tworząc górę i dół ciastka. Krem nakładać na dolną część (tutaj także pomogłam sobie rękawem do kremów), przykryć górną częścią. Posypać cukrem pudrem.

1 2

środa, 28 listopada 2012
"Gulasz" z piekarnika, z dodatkiem ketchupu

Patrząc na tytuł dzisiejszego wpisu pewnie sobie myślicie: WTF? ;) (dla nie znających skrótów, którymi posługuje się dzisiejsza młodzież: "WTF" oznacza "Co do ...") Ano tak. Tak sobie wymyśliłam i muszę przyznać: dobre było! Moje dzieci, ketchupowe misie, zajadały, aż im się uszy trzęsły... Jeśli lubicie posmaczek ketchupu - spróbujcie.

"Gulasz" z piekarnika, z dodatkiem ketchupu

  • 1 kg mięsa gulaszowego, pokrojonego w kostkę
  • 1 duża cebula lub 2 małe
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 3-4 łyżki ketchupu

Mięso opłukać, przełożyć do miski. Posypać przyprawami, dodać oliwę i ketchup oraz posiekaną drobno cebulę. Wymieszać, przykryć, zostawić na pół godziny w lodówce.

"Zamarynowane" mięsko wraz z całością sosu i cebuli włożyć do worka lub folii do pieczenia (ja piekłam w folii, nie próbowałam w naczyniu żaroodpornym), piec w temperaturze 180'C przez ok. 50 minut.

Podawać z lekką surówką i pieczonymi ziemniaczkami ;)

1

wtorek, 27 listopada 2012
Posypki do pierników "Bellbake"

Zawsze przed Świętami Bożego Narodzenia wyruszam na łowy... Jest to spowodowane dwoma rzeczami: 1. robię pierniki na choinkę. 2. mój starszy synek ma w Wigilię urodziny. Zawsze więc staram się odnaleźć jak najwięcej różnej maści posypek, które nadadzą się zarówno do pierników, jak i na tort urodzinowy. Z tortem w tym roku mniejszy problem - synek zażyczył sobie tort w formie Ninjago. Ale został "problem" pierników. I muszę przyznać, że w tym roku posypek jest więcej, niż w zeszłym... Kuleczki, kamyczki, spirale, gwiazdeczki, kolorowe cukry... I co z tego, skoro cena także jest "świetna"...

Byłam wczoraj w Lidlu. I tu: niespodzianka! Zawsze w Lidlu kupuję posypki firmy Bellbake. Nie dość, że są różnej maści (kolorowe podłóżne, kolorowe okrągłe drobne, czekoladowe walce, czekoladowe kropki...), to i cena przystępna (100g za 2.99 zł!). W tym roku aż mi dech zaparło: wyszły nowe! Patrzę i oczom nie wierzę: wiórki o smaku mlecznej czekolady, gorzkiej czekolady i białej czekolady! (to te za 2.99 zł), a poza tym wspaniały zestaw świąteczny: 4w1: kolorowe kuleczki małe i drobniutkie, kamyczki złote i srebrne oraz poszukiwane przeze mnie żółte gwiazdki! 160 g za 5,99! Gdzie Dr. Oetkera (tu stwierdzam z żalem i głębokim smutkiem) same gwiazdki kosztują ponad 6 zł!

Jeśli zamierzacie robić pierniczki, wybierzcie się do Lidla po posypki: moje już stoją w równiutkim szeregu w lodówce...

1 2 3

poniedziałek, 26 listopada 2012
Ciasteczka otrębowe z sezamem

Mąż był swojego czasu na diecie Dukana i chociaż ja sama na owej diecie wytrzymałam całe 3 (słownie: TRZY!) dni, to po gotowaniu dla męża zostały mi pewne dobre nawyki. Uważam także, że niektóre przepisy Dukana, w ulepszonej wersji, są naprawdę bardzo smaczne i godne polecenia. Także dzisiaj, na bazie dukanowych ciasteczek otrębowych, proponuję swoje ciasteczka otrębowe z sezamem. Takie dobre, zdrowe "zapychacze" :) Można do nich dodać inne dodatki, np. obecną teraz sezonowo żurawinę!

Przepis podstawowy TUTAJ.

Ciasteczka otrębowe z sezamem

  • 6 łyżek otrąb owsianych
  • 1 szklanka mleka 2% lub wyżej
  • 1 płaska łyżka cukru (może być brązowy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sezam (ja lubię dużo, więc sypnęłam 3 łyżki...) lub inne dodatki: wiórki kokosowe, żurawina, suszona papaja, słonecznik...

Otręby wraz z cukrem zagotować i gotować, mieszając, aż do zgęstnienia masy i odparowania większości mleka (masa musi być gęsta, ale musi dać się nabrać łyżką). Ostudzić ją. Następnie dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać. Nakładać na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Formować kółka, spłaszczając je łyżką.

Piec w 180'C przez ok. 10-15 minut (do złotego koloru).

1

P.S. Przepraszam za tak małą ilość wpisów w listopadzie - miałam BARDZO duże tempo życia ;) Ale obiecuję, że w grudniu będzie więcej przepisów, i to tych świątecznych: muffinki, precelki, pierniczki, reniferki, choinki, Mikołaje i co tylko zdążę zrobić z synkami ;)

środa, 14 listopada 2012
Pizza chłopska na cieście razowym

Ostatnio lubię eksperymentować z różnymi rodzajami mąk, a że na rynku wiele się ich pojawiło... no cóż, spodziewajcie się "różności" ;) A dzisiaj:

Pizza chłopska na cieście razowym

Przepis na dużą blachę z kuchenek (taką ok. 35cm x 35cm) lub 2 mniejsze okrągłe (ponowne dzięki braciszku za te blachy do pizzy!!!). Jeśli chcecie bardzo grube ciasto, zróbcie z podwójnej porcji składników.

Na ciasto:

  • ½ kg mąki razowej
  • 1 paczka suchych drożdży (7 g) lub mała kostka drożdży świeżych
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oliwy (najlepiej z oliwek)

Na wierzch (ilość zależy od waszego smaku, podaję orientacyjnie):

  • 1-2 kiełbasy
  • cebula biała
  • pomidory (2 na sos, 2 do pokrojenia w plastry)
  • kukurydza z puszki
  • papryka czerwona
  • pieczarki (5 dużych sztuk)
  • sól, pieprz
  • oregano
  • ser żółty, twardy

Jeśli mamy drożdże instant, należy przejść do kolejnego punktu ;) Jeśli mamy świeże drożdże, najlepiej na początek zrobić zaczyn: drożdże wraz z cukrem rozpuścić w ciepłej wodzie i odczekać 3-5 min., aż zaczną pracować (osobiście ostatnio robię każde ciasto na świeżych drożdżach, lepiej wychodzi i jest moim zdaniem smaczniejsze).

Wymieszać ze sobą składniki na ciasto (można do ciasta dodać trochę oregano) i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut.

Przygotować składniki na wierzch: część pomidorów, umyte (i obrane, jeśli są stare) pieczarki oraz kiełbasę pokroić na plastry, umytą paprykę pokroić w kostkę, obraną cebulę - w piórka, kukurydzę odsączyć z wody. Pozostałą część pomidorów sparzyć, obrać ze skórki i zmiksować blenderem lub w robocie kuchennym, dodać sól, pieprz i oregano do smaku.

Blachę wysmarować oliwą, rozwałkować ciasto i przełożyć na blachę (ja nie wałkuję, tylko ugniatam palcami). Na bokach pozostawiamy „rant” z ciasta – można w niego zawinąć ser żółty. Zostawić ciasto jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia (przykryte ściereczką).

Nałożyć wszystkie dodatki, zmiksowane pomidory jako pierwsze, ser żółty jako drugi, reszta na wierzch.

Piec w 190’c ok. 20 minut (na pieczeniu "od dołu"), następnie piec jeszcze ok. 10 minut (pieczenie "góra-dół") – ranty ciasta powinny być z wierzchu lekko twarde i wydawać głuchy odgłos, gdy w nie postukamy.

1 2

piątek, 09 listopada 2012
Winiary Pomysł na... tajską zupę z kurczakiem

Jakoś dość mam ostatnio wszelkich pomidorówek, barszczów, rosołów... Miałam ochotę na "COŚ INNEGO", więc kiedy w sklepie zobaczyłam nowy "Pomysł na...", nawet się nie zawahałam - tym bardziej, że mąż uwielbia tajskie jedzenie. Tak więc dzisiaj ugotowałam... I co? Powiem tak: SMAKUJE MI. Nie jestem wielkim fanem słodkawych zup, ale ta zupka ma kilka plusów: pięknie pachnie i ma ładny kolor, więc mój zmysł estetyczny został zadowolony ;) Ponadto... Zaspokoiłam moją chęć na "COŚ INNEGO". W smaku zupa jest delikatna, lekko słodkawa - na pewno wpływ mleka kokosowego, które jest ledwo wyczuwalne, ale jednak. Tak, smakuje mi. Zobaczymy, jak zasmakuje mężowi - znawcy egzotycznego jedzenia ;)

Kilka rad: wiedząc, że wszelkie produkty "saszetkowe" są zwykle przesolone, do części opakowania, którą należało rozrobić w 250 ml wody, dodałam jeszcze pół szklanki. Używamy bardzo mało soli i dla mnie dzięki temu dodatkowi wody zupa jest "akurat". Ponadto dałam więcej warzywek (prawie mi się nie zmieściły w podanych 750 ml wody).

1 2

czwartek, 01 listopada 2012
Gulasz z szybkowara

Nie bójcie się szybkowarów! Ostatnio moje 24 godziny są bardzo napięte - dla podobnych mi osób polecam to cudowne urządzenie, za pomocą którego mam gulasz gotowy w 30 minut...

Gulasz z szybkowara

  • 0,5 kg mięsa z łopatki, szynki, karkówki (tak! z niej robię najczęściej!) lub "gulaszowego"
  • dwie marchewki
  • 1 duża cebula
  • pół selera
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • ewentualnie ok. 5 suszonych grzybków lub suszonych śliwek
  • sól, pieprz, zioła: pietruszka, majeranek
  • ok. 5 ząbków czosnku
  • do zaprawy: 3 łyżki śmietany, 1 łyżka mąki

Mięso opłukać i pokroić na kawałki ok. 3X3 cm. włożyć je do szybkowara. Marchewki, pietruszkę, seler i cebulę obrać, pokroić na małe kwadraty/cząstki. Wrzucić warzywa do mięsa, zalać wszystko wodą do wysokości mięska, dodać sól, pieprz, zioła, zmiażdżony czosnek, grzybki lub śliwki i wymieszać. Dobrze przykryć (zgodnie z instrukcją szybkowara). Gotować około 30 minut (karkówkę 40 minut).

Sosu nie trzeba zaprawiać, ale jeśli wolicie taki gęsty: zrobić zaprawkę - w kubku wymieszać śmietanę z mąką i ok. 5 łyżkami wody tak, aby nie było grudek. Ostrożnie otworzyć szybkowar. Wlać do kubka chochelkę sosu z mięsa i dobrze wymieszać (jeśli tego nie zrobimy, śmietana z mąką dodana od razu do sosu zetnie się i będziemy mieć w sosie białe grudy). Po dokładnym wymieszaniu wlać zaprawę do szybkowara z mięsem, rozmieszać i zagotować. Doprawić do smaku.

Gulasz najlepiej smakuje z marynowanymi warzywami.

1 2

środa, 31 października 2012
Muffinki dyniowo-kokosowe

Na balkonie mam jakieś 50 kg dyni... A raczej miałam do wczoraj - jedna dynia (z dwóch ogromnych...) została przemieniona w muffinki ;) Nie cała oczywiście: pozostała jej część czeka na skonsumowanie jako zupa dyniowa, strucel dyniowy i placuszki dyniowe... Ale że dzieci bardzo się wczoraj dopominały o "babeczki", wyszły nam małe cudeńka. Po raz pierwszy tak się bawiłam w przystrajanie muffinek - spodobało mi się! I wyszło chyba też całkiem nieźle... Oczywiście muffinki można przystroić, lecz nie trzeba - ponadto forma przystrajania jest dowolna: płynna czekolada i kokos, bita śmietana... U mnie krem do tortów i wiórki kokosowe ;) A przepis na ciasto dyniowo-kokosowe znalazłam TUTAJ. Smak muffinek? Dobry. Nie są rewelacyjne, ale są smaczne, mokre w środku, nie za słodkie, z lekką nutą cynamonu.

Muffinki dyniowo-kokosowe

Na 36 małych muffinek (3 blachy po 12 muffinek)

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1 szklanka cukru (ja użyłam białego)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 12 łyżek oleju
  • 1,5 octu 10%
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 szklanki zmiksowanego miąższu dyni- ja użyłam blendera i zmiksowałam dynię na mus
  • 1 szklanka uprażonych na suchej patelni pestek dyni

W jednej misce łączymy składniki sypkie, w drugiej mokre (bez musu dyni i pestek dyni). Łączymy je następnie razem i dodajemy dynię: mus i pestki, mieszamy łyżką. Nakładamy do foremek na muffinki - w przypadku silikonowych nawilżamy je lekko olejem, w przypadku blaszanych używamy papilotek. Można nałożyć "po brzegi", muffinki nie rosną zbyt duże.

Muffinki pieczemy w 180'C przez 40 minut - przez 30 minut z opcją pieczenia tylko od dołu, pozostałe 10 góra-dół.

Po ostygnięciu przystrajamy.

1 2

niedziela, 21 października 2012
Dżem z czarnych porzeczek i jagód

CZARNY! Pyszny, kwaskowy... Na pewno przyda mi się nie tylko do kanapek - jutro przepis na ciasto z dodatkiem takiego dżemu!

Dżem z czarnych porzeczek i jagód

  • 1,2 kg porzeczek czarnych
  • 300 g czarnych jagód (nie borówek!)
  • cukier żelujący 2:1 (ja użyłam dr Oetkera, 1 opakowanie w zupełności wystarczy na taką ilość owoców, mimo tego, co jest napisane na opakowaniu: dżem będzie zwarty i nie za słodki)

Wszystkie owoce opłukać i rozdrobnić - ja użyłam blendera. Przełożyć je do garnka. Wsypać cukier żelujący i postępować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Po ugotowaniu dżemu, wlać go do wyparzonych słoiczków - musi być gorący. Słoiczki zakręcić i ułożyć na ściereczce wieczkiem do dołu. Po godzinie można wynieść do piwnicy.

1 2

piątek, 19 października 2012
Ziemniaczany chleb pszenno-razowy

Nie jestem specjalistą od wypieku domowego chleba. Rzadko kiedy chleb mi się udaje, nawet ten ze sprawdzonych przepisów. Poza tym nie potrafię robić zakwasu i najczęściej robię chleb na drożdżach. Ten także jest na drożdżach, ale jest pierwszym chlebem, który mi się tak doskonale udał - już za pierwszym razem! Przepis podstawowy znalazłam w "Przyjaciółce" z 2011 roku i od tamtej pory przeszedł on kilka modyfikacji: był robiony na mące pszennej, razowej, żytniej, pszenno-razowej, z ziołami prowansalskimi, z papają... Modyfikacji tyle, ile pomysłów w danym momencie. Dzisiaj: pszenno-razowy, ze słonecznikiem - najprostszy.

Przepis bierze udział w Wyborach Kulinarnego Bloga Roku 2012, więc bardzo proszę o głosy TUTAJ! :)

  • 400g mąki pszennej lub pszenno-razowej
  • 200 ml woday
  • mała kostka drożdży (42 g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • ugotowane i utłuczone ziemniaki (2 sztuki dużych lub 3 sztuki małych)
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki słonecznika łuskanego
  • 1/2 łyżeczki soli

Drożdże rozrobić w letniej wodzie z dodatkiem cukru, odstawić na kilka minut. W tym czasie do miski wsypać/wlać pozostałe składniki, oprócz pestek słonecznika. Dodać wodę z drożdżami, dobrze wyrobić. Jeśli ciasto mocno się klei, podsypać je mąką - jednak nie dużo, ponieważ ma się lekko kleić do rąk. Po wyrobieniu podsypać mąką i przykryć ściereczką na 1 h do wyrośnięcia.

Przygotować blachę: ja robiłam w silikonowej, małej keksówce, więc wystarczy jedynie natłuścić ją lekko olejem (aby chlebek później łatwo wyszedł). Blaszaną lepiej jest wyłożyć papierem do pieczenia.

W dłoniach oprószonych mąką formujemy bochenek, przekładamy do blaszki i przykrywamy ją ściereczką jeszcze na 10 minut - chlebek powinien wyrosnąć. W tym czasie na suchej patelni prażymy słonecznik.

Chlebek smarujemy z wierzchu wodą, obsypujemy słonecznikiem i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 180'C (z termoobiegiem) na 1/2 h.

1 2 3

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 27
| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zakładki:
Alkohole i drinki dla kobiet
Bułki i chlebki
Ciasta, ciastka, ciasteczka
Cupcakes i muffinki
Desery
Dietetyczne, zdrowe, FIT
Dodatki, przystawki, przekąski, inne
Domowe fast-foody
Grill
Jajka
Kanapki, sandwicze, tosty
Koktajle, soki, smoothie
Kompoty
Kwiaty jadalne
Lody
Makaron, ryż, kasza
Mięso drobiowe
Mięso wieprzowe
Mięso wołowe
Naleśniki, omlety, placki
Pierogi i kluski
Pizze i tarty
Przetwory: słoiki, butelki
Rybki i spółka
Sałatki, surówki
Sosy
Święta Bożonarodzeniowe
Święta Wielkanocne
Torty
Warzywa i owoce jako danie główne
Zupy
Tagi
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi