Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
piątek, 01 marca 2013
Koktajl truskawkowo-bananowy

Ostatnio nie mam wiele czasu na gotowanie. Mimo to zaczęłam odrobinę zmieniać nasz jadłospis, w myśl zasady, że jeśli masz w lodówce tylko zdrowe jedzenie, to jesz zdrowo. Tak więc na topie są koktajle i kolacje typu jogurt z musli i owocami. Dobrze nam to zrobi. A mi daje energię i odrobinę inspiracji kulinarnych ;) Tak więc dzisiaj zdrowy, śniadaniowy koktajl - moje dzieci (i mój mąż) się przyssały i wypiły do ostatniej kropli ;)

Koktajl truskawkowo-bananowy

  • 0,5 kg truskawek - świeżych lub mrożonych: mrożone najlepiej jest wstawić do lodówki na noc, żeby się odrobinę rozmroziły. W sezonie dobrze jest zaopatrzyć się w truskawki na zimę, mrożąc całą szufladę ;)
  • 1-2 banany
  • mały jogurt naturalny lub pół dużego
  • można całość dosłodzić brązowym cukrem, ja nie dosładzam.

Truskawki zmiksować blenderem, dodać pokrojonego banana i jogurt, całość ponownie zmiksować. Proste, szybkie, smaczne.

1 2

niedziela, 10 lutego 2013
Ryż z patelni z Kujawskim

Ostatni z przepisów, biorących udział w konkursie “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem. 

Ryż z patelni jest naszym ulubionym. Zawsze robiłam go na zwykłym oleju, sezamowym albo oliwie z oliwek. Jednak od tej pory będę robić na Kujawskim ze smakiem - zrobiony za jego pomocą nabiera leciutkiego, subtelnego smaku ziół, co bardzo dobrze komponuje z dodawanymi do niego potrawami. Ten był robiony z Kujawskim z bazylią, co pasowało do piersi kurczaka w azjatyckiej panierce z sezamem.

Ryż z patelni z Kujawskim

  • 1 woreczek ryżu białego lub parboiled
  • olej Kujawski z bazylią
  • 0,5 litra gorącej wody
  • 1 kostka rosołowa

W gorącej wodzie rozpuścić kostkę rosołową (można użyć zrobionego przez siebie, naturalnego bulionu warzywnego).

Olej rozgrzać na dużej patelni. Wysypać na patelnię ryż i sprażyć go, mieszając, aż ryż będzie lekko brązowy. Następnie wylać do ryżu wodę z kostką, przykryć patelnię pokrywką i dusić ryż ok. 20 minut - można ewentualnie zaglądnąć 2 razy, żeby przemieszać i sprawdzić, czy woda nie wyparowała.

Jeśli będziemy chcieli zrobić w ten sposób ryż brązowy czy jakikolwiek inny o dłuższym czasie przygotowania, należy po 20 minutach ponownie podlać go wodą lub od razu przygotować większą ilość bulionu.

1



Tagi: ryż
11:10, efrank , ogólne
Link Komentarze (1) »
Ruloniki ze schabu z mozzarellą, oliwkami i Kujawskim

Jak widzicie, miałam ostatnio pociąg do mozzarelli i oliwek... Nie wiem, co mnie tak "wzięło", ale przez jakieś 3 dni jadłam ciągle mozzarellę i oliwki właśnie. Tak więc kolejny przepis biorący udział w konkursie “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem. 

Dzięki użyciu oleju z czosnkiem i bazylią jako marynaty i jednocześnie podstawy do smażenia, mięsko nabrało lekkiego, ziołowego smaku, a użycie patelni beztłuszczowej sprawiło, że schabik jest soczysty, a nie wysuszony - jak bywa w przypadku smażenia go w panierce.

Ruloniki ze schabu z mozzarellą, oliwkami i Kujawskim

  • olej "Kujawski ze smakiem" z bazylią i czosnkiem
  • kilka plastrów schabu (rozbitych)
  • plastry mozzarelli
  • pokrojone w plasterki oliwki

Rozbite plastry schabu polewamy olejem Kujawskim, dobrze mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aby "naciągnęły" ziołowym smakiem. Można je trochę posolić. Następnie przekładamy je na patelnię grillową i smażymy z obu stron (bez dodatku jakiejkolwiek panierki). Kiedy będą już podsmażone, nakładamy na nie ser mozzarella i oliwki, zwijamy w rulonik, zapinamy wykałaczką lub szpilką kulinarną i ponownie układamy na patelni, przykrywamy przykrywką i smażymy jeszcze ok. 5 minut.

1 2



sobota, 09 lutego 2013
Tosty z piekarnika z mozzarellą, oliwkami i Kujawskim

Majana wraz z firmą ZT Kruszwica SA zrobiła świetny konkurs: "Odkryj Kujawski ze smakiem". Nie wiem, czy widzieliście te nowe oleje "ze smakiem" - są fenomenalne! Ja miałam szczęście i dostałam 4 butelki od ZT Kruszwica, więc mogę je wypróbować i z czystym sumieniem Wam polecić, a moje kolejne 3 przepisy wezmą udział w konkursie “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.

Pierwszy przepis: tosty. Pamiętacie smak tostów z dzieciństwa, takich smażonych na patelni, w oleju, z grubym kawałkiem sera żółtego pomiędzy kromkami? Nikt się wtedy nie przejmował tłuszczem, kaloriami, cholesterolem i tego typu rzeczami. Takie tosty robiła dla nas babcia, a my zjadaliśmy je ze smakiem. Poniższe tosty mają podobny smak, polecam: róbcie ich wariacje, dodawajcie, co się wam żyw nie podoba. U mnie: upieczone są na oleju Kujawskim z pomidorami, czosnkiem i bazylią (cudny zapach, subtelny zapach bazylii!), z dodatkiem mozzarelli i oliwek.

Tosty z piekarnika z mozzarellą, oliwkami i Kujawskim

  • olej Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • kilka kromek czerstwego chleba
  • plasterki sera mozzarella
  • plasterki pomidorów
  • pokrojone w plasterki oliwki

Do blaszki należy nalać trochę oleju - tyle, aby zwilżyć spód, lecz nie tyle, aby kromki w nim "pływały" (jeśli będzie go za dużo, kromki będą za tłuste). Na oleju układamy kromki chleba, lekko je dociskamy, aby wchłonęły tłuszcz, przewracamy na drugą stronę i robimy to samo (można dodać oleju, jeśli kromki wchłonęły cały tłuszcz i spód blaszki jest już suchy). Na kromkach układamy pomidory, mozzarellę i oliwki, wkładamy do rozgrzanego do 180'C piekarnika (bez termoobiegu) i pieczemy max 10 minut.

1  2 3 



niedziela, 27 stycznia 2013
Dwukolorowe kruche ciasteczka

Po pierwsze: przepraszam za jakość niektórych zdjęć. Niestety mój stary aparat fotograficzny szwankuje coraz bardziej - zdjęcia bez flesza robi na pomarańczowo, z fleszem maksymalnie rozjaśnia - tak, że kompletnie nic nie widać. W planach mam kupno nowego aparatu, ale to trochę potrwa... Tak więc, na razie fotografuję jak mogę.

Przepis na podstawę tych ciasteczek znalazłam u Agnieszki. Chciałam użyć mojego sprawdzonego przepisu na kruche ciasteczka, ale nie żałuję że mnie podkusiło i że spróbowałam nowego przepisu - ciasteczka wychodzą pyszne, aromatyczne, z nutką cytryny (aromat) i pachną cytrynowo już przy wyrabianiu.

A pomysł? Inspirację znalazłam na stylowi.pl, gdzie ostatnio często zaglądam.

Dwukolorowe kruche ciasteczka

Cytuję za Agnieszką, wstawki bez kursywy moje:

  • 270 g mąki krupczatki
  • 100 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Do zimnego masła dodaj mąkę, cukier puder z cukrem waniliowym oraz żółtka i kilka kropel aromatu cytrynowego. Wszystkie składniki posiekaj nożem, następnie zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Podziel je na 2 części. Do jednej z nich dodaj czerwony barwnik spożywczy (lub inny, jeśli robisz np. gwiazdki czy kwiaty), ponownie zagnieć ciasto z barwnikiem, aby miało jednolity kolor. Zawiń obie części ciasta w woreczek foliowy i wstaw na około pół godziny do lodówki (u mnie to była godzinka). Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na cienki placek o grubości około 0,4 cm. Za pomocą foremek wycinaj różne kształty ciasteczek. W większych kształtach wycinaj mniejsze. Ciasteczka przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładając w większy kształt - kształt mniejszy o drugim kolorze. Lekko dopasuj, przygniatając palcami. Ciasteczka wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz przez około 15-18 minut (aż się zarumienią) - moim wystarczyło 10 minut, ale ja mam bardzo stary i bardzo mocny piekarnik.

1 2 3

sobota, 26 stycznia 2013
Muffinki mocno bakaliowe

Ostatnio królują u nas albo muffinki, albo ciasteczka. Być może dlatego, że łatwo chwycić i zdjąć ze stołu, a dzieci przecież same sobie ciasta nie ukroją (jeszcze)...

Przepis znalazłam TUTAJ, dodałam więcej bakalii i... najedliśmy się po uszy :) SYCĄCE!

Muffinki mocno bakaliowe

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 jajko
  • bakalie: rodzynki, orzechy, uprażony słonecznik, suszona papaja lub ananas

W jednej misce łączymy składniki mokre, w drugiej suche. Do suchych dodajemy bakalie (suszone owoce trzeba posiekać na mniejsze kawałki). Następnie łączymy składniki i mieszamy, aż powstanie gęsta masa.

Ciasto przekładamy do foremek (silikonowe natłuścić olejem, blaszane wyłożyć papilotkami), pieczemy w 180'C (bez termoobiegu) przez 15 minut.

1 2

sobota, 19 stycznia 2013
Margaryny Kruszwicy "Maestra" - recenzja

Dzięki uprzejmości firmy Kruszwica miałam ostatnio okazję przetestować ich 3 margaryny "Maestra":

1. Do kremów
2. Do ciast drożdżowych
3. Do ciast kruchych

Moje spostrzeżenia są następujące: obie margaryny do ciast są naprawdę dobre, lecz nie wyczuwam różnicy pomiędzy nimi, a resztą dobrych margaryn do pieczenia. Natomiast jeśli chodzi o margarynę do kremów... Pierwszy raz spotkałam się z takim smakiem! Mówię pozytywnie, oczywiście! Nie jestem fanką margaryn, jeśli chodzi o kremy - zawsze używam masła. Jednak margaryna z Kruszwicy mnie powaliła. Po dodaniu jej do kremu krem stał się mega gęsty, mega "masłowy", no po prostu... Pamiętacie stare, dobre ciastka Napoleonki, których w dzisiejszych czasach nigdzie dostać nie można? (Mówię tu o DOBRYCH Napoleonkach!) Ich krem miał zbitą, wprost twardawą konsystencję - taką miał mój krem po dodaniu do niej wspomnianej margaryny. Tak więc jeśli lubicie mocno masłowe, zbite kremy - POLECAM.

1

sobota, 29 grudnia 2012
Zakąski z tortilli

Pierwszy raz jedliśmy takie zakąski na weselu u znajomego. Wyglądały bajecznie, kolorowo, i bardzo smakowały mojemu mężowi. Nietrudno było się domyślić z czego są zrobione, więc w tydzień po wspomnianym weselu już je robiłam. Od tamtej pory są ważnym elementem każdej naszej imprezy ;)

Zakąski z tortilli

Nie podaję ilości, ponieważ zawsze robię "na oko"

  • placki tortille (w Lidlu można czasami trafić na tortille kolorowe, smakowe: czerwone pomidorowe, zielone szpinakowe - zakąski z takich tortilli świetnie wyglądają!)
  • twarożek naturalny typu Turek
  • papryka czerwona
  • ser żółty w plastrach
  • wędlina (najlepiej w plasterkach - mniej krojenia)
  • można użyć dodatków typu: bazylia, szczypiorek, sypka papryka chilli

Serek mieszamy z bardzo drobno pokrojonymi w kosteczkę papryką (jak widać na zdjęciach, ja pokroiłam zbyt grubo, trzeba drobniej) i wędliną oraz wybranymi przez siebie dodatkami.

Tortille podgrzewamy na patelni lub w mikrofalówce i czekamy, aż lekko przestygną, następnie kładziemy na nie plasterki zółtego sera i smarujemy masą twarożkową. Zwijamy i kroimy w "ślimaczki" - plasterki ok. 1 cm. Układamy na talerz i wkładamy na 1/2 godziny do lodówki.

1

sobota, 22 grudnia 2012
Mleczny likier toffi

Jedna z moich koleżanek na FB napisała ostatnio, że chyba się starzeje, bo ma 1 l wódki w domu i nie wie, co ma z nią zrobić ;) Kiedy JA mam jakieś pozostałości wódki lub widzę promocję na alkohol (w Lidlu dosyć często się zdarzają), robię likier mleczny, który moja mama zaczęła robić ładnych kilka-kilkanaście lat temu. BARDZO nam smakuje, a moja Świętej Pamięci babcia go uwielbiała...

Mleczny likier toffi

  • 1/2 l czystej wódki
  • 2 puszki mleka kondensowanego SŁODZONEGO (można już kupić takie ugotowane, lecz absolutnie nie kupujcie kiczu nazwanego "masą krówkową")

Jeśli kupiliście mleko kondensowane ugotowane, większość pracy macie za sobą. Jeśli nie, mleko trzeba w puszkach ugotować: wkładamy puszki do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 2 godziny, a następnie mocno wystudzamy - czekamy kilka godzin. Jeśli tego nie zrobicie, ciśnienie nagromadzone w puszce podczas gotowania, rozsadzi ją przy otwieraniu i czeka Was sprzątanie całej kuchni... Radzę poczekać ;)

Ugotowane i ostudzone mleko przekładamy do miski - zobaczycie, że zrobiła się masa przypominająca toffi (swoją drogą, jest pyszna i nadaje się do wielu rzeczy - deserów, wafli, babeczek, lodów...). Zalewamy wódką i miksujemy, aż powstanie jednolity "likier". Przelewamy do butelek i trzymamy w lodówce.

Taki likier dobry jest już na następny dzień, po nocy spędzonej w lodówce. Można go trzymać w chłodzie przez okres 3 miesięcy. Jeśli jest za gęsty lub wydaje się Wam za mocny, można dodać do niego... mleko! (Zwykłe, niegotowane, z kartonika. Ale dopiero przed wypiciem, do kieliszka!) Wierzcie mi, często tak robię - po wymieszaniu z mlekiem nadal jest przepyszny.

1 2 3

czwartek, 20 grudnia 2012
Kruche gwiazdki na choinkę

Z góry przepraszam za złą jakość zdjęcia, ale aparat mi się "posypał" i ostatnio wszystkie zdjęcia zmuszona jestem robić telefonem komórkowym, niestety...

Poniższe gwiazdki wyglądają fenomenalnie i wspaniale smakują - moi synkowie zjedli całą blachę ;) Z 1 porcji wychodzą prawie 2 blachy takich oto malutkich gwiazdek, jak na zdjęciu. Do barwienia polecam barwniki spożywcze firmy Wilton - lepszych nie spotkałam. Można także zabarwić domowymi sposobami, np. sokiem z buraczków lub kakao. Znacie jakieś inne sposoby barwienia żywności?

Kruche gwiazdki na choinkę

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 żółtek (białka można zamrozić! i zrobić z nich później bezy)
  • 1 opakowanie masła lub margaryny
  • 5 łyżek śmietany 12% lub 18%
  • 2 łyżki kakao (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • barwniki spożywcze, sok z buraczków lub kakao

Wszelkie składniki na ciasto (mąka, żółtka, cukier puder, śmietana, miękkie masło, proszek do pieczenia) zagnieść na stolnicy. Ciasto powinno bardzo łatwo odchodzić od ręki - jeśli tak nie jest, dodać mąki. Podzielić ciasto na kilka części i zabarwić je, zagnieść. Włożyć poszczególne części ciasta do zamrażalnika (owinięte w folię) na 1 godzinę.

Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm i wykrawać gwiazdki (lub inne rzeczy!). Piec w 180'c (bez termoobiegu) przez około 40 minut (sprawdzić patyczkiem, czy już OK, jeśli nie, dopiec).

1

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 27
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
Alkohole i drinki dla kobiet
Bułki i chlebki
Ciasta, ciastka, ciasteczka
Cupcakes i muffinki
Desery
Dietetyczne, zdrowe, FIT
Dodatki, przystawki, przekąski, inne
Domowe fast-foody
Grill
Jajka
Kanapki, sandwicze, tosty
Koktajle, soki, smoothie
Kompoty
Kwiaty jadalne
Lody
Makaron, ryż, kasza
Mięso drobiowe
Mięso wieprzowe
Mięso wołowe
Naleśniki, omlety, placki
Pierogi i kluski
Pizze i tarty
Przetwory: słoiki, butelki
Rybki i spółka
Sałatki, surówki
Sosy
Święta Bożonarodzeniowe
Święta Wielkanocne
Torty
Warzywa i owoce jako danie główne
Zupy
Tagi
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi