Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
wtorek, 19 marca 2013
Muffinki keksowe (minikeksy)

"Dorwałam" w Lidlu kolorowe mieszanki keksowe (uprzedzając Wasze pytania: kwiatki i motylki są jadalne, ozdoby Oetkera, w Lidlu w tym tygodniu bardzo tanie!) i po prostu NIE MOGŁAM NIE UPIEC tych minikeksów...Miękkie, z mnóstwem kandyzowanych skórek - takie keksy na 1 kęs. Przepis stąd, zmiany moje.

Muffinki keksowe (minikeksy)

Składniki na 24 małe muffinki.

Składniki suche:

  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g cukru (biały lub brąz)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli

Składniki mokre:

  • 180 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml mleka
  • 160 ml oleju
  • 2 jajka
  • aromat waniliowy

Bakalie:

  • 100 g rodzynek
  • 200 g (czyli 2 pudełeczka) kandyzowanych skórek do keksów

W jednej misce łączymy składniki suche, w drugiej mokre, a następnie mokre wlewamy do suchych i intensywnie mieszamy. Dosypujemy bakalie, wszystko łączymy w jednolitą masę (będzie dosyć gęsta) i przekładamy do foremek na muffinki (jeśli ktoś ma silikonowe, dobrze je najpierw posmarować olejem i posypać mąką, muffinki lepiej się "odklejają").

Muffinki pieczemy przez 20 minut w 190'C, a gdy ostygną, przystrajamy.

1 2 3

poniedziałek, 18 marca 2013
Bułeczki czosnkowe - króliczki

Ostatnio internet szaleje od zdjęć, jak zrobić króliczki-bułeczki, formując je z pomocą... nożyczek. Ja też postanowiłam spróbować... i wyszły śliczne, słodziutkie! Na pewno zrobię je na Wielkanoc i wsadzę chłopcom do koszyczka ze święconką...

Przepis na ciasto z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki" Prokopczuka, ponieważ chciałam zrobić bułeczki o innym smaku, niż naturalny. Zmieniłam tylko pierwotną ilość mleka - wychodzą mi bardzo twarde, jeśli dam tyle, ile w oryginale.

Bułeczki czosnkowe - króliczki

Składniki na 8 małych króliczków.

  • 250 g mąki pszennej
  • mała kostka świeżych drożdży lub 7 g paczuszka suchych
  • 150 ml letniego mleka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • opcjonalnie można dodać ulubione zioła lub przyprawy: bazylię, sypką czerwoną paprykę, tymianek, kminek, itp.

Mąkę przesiać do miski i zrobić w niej wgłębienie. Drożdże świeże wkruszyć do wgłębienia, a świeże wsypać, dodać mleko i miód, wyrobić drożdże palcami i zostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Zostawić je na 1 godzinę (przykryte bawełnianą ściereczką), a następnie podzielić je na 8 części, uformować kulki, przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pociąć czystymi nożyczkami według poniższej instrukcji:

1 2 3

Bułeczki zostawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny, po czym zrobić zajączkom wgłębienia wykałaczką, imitujące oczy i nosek. Piec bez termoobiegu w 180'C przez 15 minut.

4

niedziela, 17 marca 2013
Jajka faszerowane wędzonym łososiem lub wędzoną kiełbasą

Ilości poszczególnych składników nie podaję, ponieważ sama robiłam "na oko". Prosty (chyba najprostszy, jaki znam...) farsz do jajek, do przygotowania dosłownie w 15 minut. Przygotowuję w 2 wersjach, ponieważ mąż nie lubi ryb ;)

Jajka faszerowane wędzonym łososiem lub wędzoną kiełbasą

  • jajka ugotowane na twardo - białka delikatnie oddzielić od żółtek, aby białka się nie zniszczyły
  • pietruszka zielona, świeża (pęczek) - na zdjęciach akurat bez, ale z pietruszką jest lepsze
  • szczypiorek lub cebulka
  • wędzony łosoś lub wędzona kiełbasa
  • majonez
  • sól, pieprz

W miseczce wymieszać widelcem żółtka, pokrojonego w drobną kostkę wędzonego łososia lub wędzoną kiełbasę, posiekaną pietruszkę, bardzo drobno pokrojony szczypiorek lub cebulę, sól i pieprz oraz majonez. Wszystko powinno połączyć się w miarę jednolitą masę, którą łyżeczką należy przełożyć do białek jajka, w miejsce żółtek. Można jeszcze udekorować wierzch kapką majonezu, liśćmi pietruszki lub drobnym szczypiorkiem.

Na zdjęciach poniżej obie wersje - jaśniejsza z łososiem, ciemniejsza z kiełbasą.

1 2

środa, 13 marca 2013
Żurek w chlebie - na Wielkanoc

Wielkanoc wielkimi krokami się zbliża... Nie pasuje mi tylko pogoda: ciągle śnieg za oknem... Miejmy nadzieję, że za 2 tygodnie po śniegu pozostanie tylko wspomnienie.

Żurek w chlebie robi się coraz popularniejszy. Niestety, w kilka dni po Wielkanocy na obrzeżach miast, tudzież na śnieżkach w parku, spotkać można sterty niezjedzonego, okrągłego chleba... cóż za marnowanie jedzenia! Jest to wynik tego, że kupne chlebki są zwykle mega-duże i żaden biesiadnik nie jest w stanie go zjeść... Albo po prostu są źle przyrządzone, rozmakają i już nie są takie apetyczne, jak być powinny. Tak więc dzisiaj: kilka tipów przed Wielkanocą:

Jak przyrządzić kupiony w piekarni chlebek do żurku?

Absolutnie nie można po prostu wlać do niego gorącej zupy - szybko namoknie i będzie nieapetyczny. Trzeba odciąć wierzch (o ile nie jest już odcięty), wydrążyć środek (nie wyrzucajcie go! Jest mnóstwo przepisów, wykorzystujących taki miąższ!), wysmarować go białkiem z jajek, a następnie zapiec przez ok. 10 minut w 180'C. Chlebek stanie się chrupiący, a dzięki białku - nigdy nie przemoknie. Trzeba go zapiec zaraz przed podaniem żurku na stół - ciepły chlebek jest bardziej smakowity, niż żurek... ;)

Jak samemu upiec chlebek?

Plus takiego chlebka jest taki, że sami możecie modyfikować jego wielkość i np. przyrządzić mniejsze chlebki dla dzieci.

Przepis znalazłam na Kulinarnych Rozkoszach, jest OK, a poza tym blogerka wymyśliła niezły moim zdaniem patent pieczenia chlebka w garnku emaliowanym... Z podanych składników wychodzą ok. 4 średnie chlebki.

  • około 1 kg mąki pszennej
  • 600 ml letniej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 saszetki drożdży suszonych lub 1 duża kostka drożdży świeżych

Jeśli mamy świeże drożdże, rozpuszczamy je w wodzie z dodatkiem cukru, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami: przesianą mąką, oliwą, solą. Jeśli mamy drożdże suche, można od razu wszystko ze sobą łączyć. Wyrabiamy ciasto, które się nie klei - można podsypać mąką, ale wątpię, czy będzie to konieczne.

Ciasto dzielimy i formujemy kulki, na górze których umieszczamy małe kulki z tego samego ciasta ("uchwyty") - można je przymocować białkiem jajka. Aby chlebki były jednakowej wielkości, można je upiec w garnku aluminiowym lub małej, okrągłej formie do pieczenia. Uformowane ciasto, bez względu na to, w czym je będziemy pic, zostawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Każdy z chlebków pieczemy przez ok. 30-40 minut w 220'C bez termoobiegu. Po upieczeniu postępujemy jak w przypadku chlebka kupionego: wydrążamy, smarujemy białkiem, zapiekamy, wlewamy żurek, podajemy...

Żurek Wielkanocny

  • z włoszczyzny: marchewka, seler, mała pietruszka w korzeniu
  • kawałek wędzonego (najlepiej surowego) boczku
  • zakwas na żurek
  • ok. 3 ząbków czosnku
  • ok. 3 łyżek śmietany 12%
  • garść suszonych grzybków (opcjonalnie, nie muszą być)
  • ziele angielskie, listki laurowe, majeranek, sól i pieprz
  • dodatek: ugotowane na twardo jajka i ugotowana biała kiełbasa

Na początku kroimy w kostkę wędzony boczek, wrzucamy go do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 30 minut. Następnie dodajemy do niego obrane i pokrojone warzywa, przyprawy i zioła (oprócz majeranku) oraz grzyby i gotujemy wszystko do miękkości.

Do wywaru dodajemy zakwas, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek. Zagotowujemy, zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku. Wlewamy do naszego chlebka, dodajemy jajka i kiełbaskę.

12

niedziela, 10 marca 2013
Kamis Specialite - recenzja

Dzięki uprzejmości formy Kamis miałam okazję jakiś czas temu wypróbować ich produkty z serii "Specialite" i powiem Wam, że bardzo je polubiłam. Mają bardzo świeży, intensywny smak i zapach. Ich pełną listę znajdziecie na stronie Kamis w zakładce Specialite, ja wypróbowałam poniższe:

1. Specialite w blistrach - świeże, naturalne, nie zmielone zioła, których można użyć do dekoracji lub zmielić je samemu - ja robiłam z nich przyprawę do piernika na Święta Bożego Narodzenia i przyznaję, że kupne przyprawy NIE MAJĄ tak intensywnego smaku i zapachu...

2. Młynki Specialite - mam w domu 3 i muszę napisać, że mój mąż wprost ZAKOCHAŁ SIĘ w soli morskiej prowansalskiej! Jest niezastąpiona do kanapek, ma niesamowity, subtelny smak ziół prowansalskich... Co do przypraw do kawy i deserów - wsypałam ją sobie jeden raz na wierzch kawy i nie za bardzo mi "podeszła", ale pewnie jest to spowodowane tym, że ogólnie nie lubię kawy z jakimiś dodatkami, lecz do deserów jest bardzo dobra - intensywny smak cynamonu! Bardziej mi jednak smakuje przyprawa do dań słodkich, z cytryną, kardamonem i cynamonem - idealna do posypania wierzchu ciasta, muffinek, na pewno wykorzystam ją w Wielkanoc.

3. Przyprawy Specialite w słoiczkach - jak dla mnie NIEZASTĄPIONE. Mam curry indyjskie, zioła do sałatek i młotkowany pieprz z kolendrą. Bardzo intensywne, niewiele ich potrzeba. Mąż uwielbia hinduskie jedzenie, więc curry schodzi nam bardzo szybko, pieprz używamy praktycznie do wszystkiego - nawet do rosołu ;) , a zioła do sałatek... Nie dość, że dobrze smakują, to jeszcze ładnie wyglądają w sałatce ;)

Posumowując, uważam, że warto mieć je w kuchni. Wprawdzie są drogie, ale przecież nie trzeba kupować wszystkich, tylko takie, które nam posmakują! Ja osobiście wiem, że w stałym asortymencie na pewno będę miała sól morską prowansalską, curry i pieprz z kolendrą...

sobota, 09 marca 2013
Kremówki "Irish Cream"

Uwielbiam kremówki! Zresztą, cała moja rodzina za nimi przepada. Dzisiaj kremówki "Irish Cream" - o subtelnym smaku likieru. U mnie zamiast likieru dodałam syropu barmańskiego "Irish Cream", bezalkoholowego, ze względu na dzieci. I z tego powodu, że ostatnio nie za bardzo lubię ciasto francuskie, kremówki te są na cieście kruchym...

I proszę o głosowanie na te kremówki w Wyborach Kulinarnego Bloga Roku 2013 ;) Odnośnik po prawej :) Z góry dziękuję!

Kremówki "Irish Cream"

  • 300 g mąki krupczatki
  • 70 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 kostki masła (razem 400 g)
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 600 ml mleka
  • 4 duże żółtka
  • 90 ml wody (ok. 1/3 szklanki)
  • 1 łyżka octu
  • 1 kieliszek likieru "Irish Cream" lub w wersji bezalkoholowej - syropu barmańskiego o takim smaku

Ciasto:

Mąkę krupczatkę siekamy z 1 masłem i 50 g cukru, dodajemy  wodę i ocet, zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2 części, każdą z nich rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę, wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką (używam 2 kwadratowych blaszek 22x22 cm). Placki pieczemy 20 - 25 minut w temperaturze 170'C.

 Krem:

2/3 mleka podgrzewamy. Do reszty dodajemy żółtka, 150 g cukru, cukier z wanilią, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz likier. Całość miksujemy, a następnie wlewamy do gorącego mleka. Wszystko gotujemy, cały czas intensywnie mieszając, aż zrobi się gęsty budyń. Po ostudzeniu go, dodajemy do niego po łyżce masła, miksując całość, aż do wykończenia masła.

Powstałą masą przekładamy placki kruchego ciasta, wierzch posypujemy cukrem pudrem.

1 2

środa, 06 marca 2013
Muffinki z marmoladą "pączkowe"

Bardzo, bardzo dobre muffinki! Robiłam je już drugi raz, za drugim razem wiedziałam, co zmienić w oryginalnym przepisie, aby były jeszcze lepsze. Tak smakowały, że z 18, które upiekłam wieczorem, rano na talerzu były 2... ;)

Muffinki z marmoladą "pączkowe"

Na 18 małych muffinek

Suche:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli

Mokre:

  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • aromat waniliowy

Dodatkowo:

  • twarda marmolada lub dżem (u mnie różana)
  • dodatek (do ozdoby na wierzch): u mnie polewa krówkowa oraz czekoladowe kółeczka

Składniki mokre wymieszać osobno, suche osobno, a następnie połączyć jedne z drugimi. Powinna wyjść dosyć gęsta masa. Jeśli macie blachę metalową, trzeba ją wyłożyć papilotkami. Jeśli silikonową, proponuję wysmarować ją tłuszczem oraz wysypać krupczatką - wyjęcie muffinek będzie o wiele łatwiejsze, a poza tym nabiorą kruchości na zewnętrznej warstwie! Pycha!

Do blaszki nakładać łyżkę masy, łyżeczkę marmolady (można rozłożyć na całej powierzchni) i ponownie łyżkę masy. Muffinki piec w 190'C do zrumienienia - i tu uwaga! W oryginalnym przepisie było 40 minut, u mnie wystarczyło 25 minut! Nie wiem, czy to wpływ mojego baaaaardzo starego piekarnika, więc po 25 minutach sprawdźcie, czy już są zarumienione!

Udekorować po ostygnięciu (ale pyszne są jeszcze ciepłe...)

1 2

poniedziałek, 04 marca 2013
Polska Specjalność (koncentraty zup) i Serowy Garnek Winiary - recenzja

W domku czekała na mnie kolejna miła niespodzianka od firmy Winiary (dziękuję!):

1

barszcz żurek serowy garnek  

... czyli nowe koncentraty zup - barszczu czerwonego i żurku oraz "Pomysł na... serowy garnek" i kostki bulionowe: pieczarkowe z nutą maślaną. W weekend wypróbowałam 3 produkty: oba koncentraty zup i serowy garnek:

1 2 3

Winiary Polska Specjalność - Barszcz Czerwony Koncentrat Zupy

Cóż napisać... Kolor fenomenalny: ciemny, prawie burgund, a nie taki krwistoczerwony jak w przypadku niektórych barszczów instant. Bardzo nam smakował, nawet mojemu mężowi, który barszcz czerwony uwielbia. Plusem takiego koncentratu jest to, że po prostu... wlewa się go do 1,5 l. wrzątku i zagotowuje. Koniec. Ja osobiście najpierw podgotowałam we wrzątku grzybka, żeby barszcz nabrał grzybkowego smaku. Na pewno będę z niego często korzystać w chwilach "braku czasu".

Winiary Polska Specjalność - Żurek Koncentrat Zupy

Jak w przypadku barszczu czerwonego, dolewany do 1,5 l. wrzątku. Ja najpierw zrobiłam wywar warzywny (pietruszka, marchew, ziemniaczki), a następnie wlałam koncentrat - lubię pływające w żurku marchewki ;) Szybko, prosto, smacznie - polecam na Wielkanoc. Oczywiście zjedliśmy z białą kiełbaską i jajeczkiem.

"Pomysł na... Serowy Garnek"

Bardzo dobre danie! Przygotowanie całości, łącznie z krojeniem, obsmażaniem itp. zajęło mi jakieś 40 minut, ale można się wyrobić w pół godziny - ja robiłam z podwójnej porcji ;) Jedyne, co mi nie pasowało, to że sos wyszedł zbyt płynny, lecz być może był to wpływ makaronu - ja użyłam makaronu już ugotowanego, który został mi z pomidorówki z poprzedniego dnia ;) W przepisie jest napisane, aby wrzucić makaron suchy i gotować całość 10 minut. Następnym razem tak zrobię. Ogólnie polecam, synkom bardzo smakowało i nawet mąż stwierdził (cytuję): "dobre, bo nie smakuje za bardzo serem" ;)

Dziękuję za paczuszkę!

niedziela, 03 marca 2013
Galaretka w pomarańczach

Na portalu stylowi.pl można znaleźć prawdziwe perełki "inspiracyjne". Takie galaretki widziałam już nie raz, ale dopiero wczoraj skusiłam się je zrobić. Bardzo łatwe, fenomenalnie wyglądają - najlepiej podać je na jakimś przyjęciu dla dzieci (synkowie oczywiście zachwyceni!), zrobić w różnych kolorach. Super!

Galaretka w pomarańczach

1 galaretka (mniej niż 0,5 l) wystarcza na zapełnienie 2 średnich pomarańczy.

  • pomarańcze
  • galaretki (do zrobienia) w różnych kolorach

Pomarańcze wymyć, przekroić na pół, wydrążyć środki (można je oczywiście zjeść albo zrobić z nich sok) i zostawić do wyschnięcia. W tym czasie rozrobić galaretki według przepisu na opakowaniu - ja użyłam odrobinę mniej wody. Galaretki ostudzić, a następnie przelać je do wydrążonych połówek pomarańczy i schować do lodówki. Gdy stężeją, galaretkowe pomarańcze przekroić na 4 części każdą.

1 2

piątek, 01 marca 2013
Moje 30 urodziny i tort z cukrowymi kwiatami

Urodziny miałam 31 grudnia, więc to odrobinę spóźniony wpis, ale chciałam się pochwalić tortem, jaki zrobiłam :) Już po raz kolejny wykorzystuję masę cukrową (przepis u mnie, TUTAJ) i po raz kolejny wyszło mi w miarę dobrze. A raczej - robię to coraz lepiej (tak mi się wydaje) ;)

Do zrobienia kwiatów i kółek wykorzystałam wykrawaczki do ciasteczek, kolor uzyskałam przez dodanie kakao - czyli wcale nie trzeba używać sztucznych barwników, jeśli ktoś ich nie lubi.

Kilka obserwacji: masa idealnie się zamraża, a po rozmrożeniu nadal jest tak samo plastyczna, więc jeśli ktoś zrobi dużą porcję, można ją wykorzystać "później". Podane składniki spokojnie wystarczają na zrobienie takich tortów, jak moje: a więc "owinięcie" tortu + dekoracje. Jedna z moich koleżanek miała problem z masą, która jej się "rwała" - albo trzeba dodać więcej cukru pudru, albo rozwałkować bardziej grubo. Ah, no i oczywiście dodawajcie cukier puder do wystudzonej już masy! Inaczej się zrobi płynna...

1

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 27
| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zakładki:
Alkohole i drinki dla kobiet
Bułki i chlebki
Ciasta, ciastka, ciasteczka
Cupcakes i muffinki
Desery
Dietetyczne, zdrowe, FIT
Dodatki, przystawki, przekąski, inne
Domowe fast-foody
Grill
Jajka
Kanapki, sandwicze, tosty
Koktajle, soki, smoothie
Kompoty
Kwiaty jadalne
Lody
Makaron, ryż, kasza
Mięso drobiowe
Mięso wieprzowe
Mięso wołowe
Naleśniki, omlety, placki
Pierogi i kluski
Pizze i tarty
Przetwory: słoiki, butelki
Rybki i spółka
Sałatki, surówki
Sosy
Święta Bożonarodzeniowe
Święta Wielkanocne
Torty
Warzywa i owoce jako danie główne
Zupy
Tagi
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi