Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
środa, 12 czerwca 2013
Kompot jabłkowo-miętowy

Kolejny z kompotów - pyszny, zdrowy, orzeźwiający.

Kompot jabłkowo-miętowy

  • ok. 1/2 kg jabłek
  • 3 płaskie łyżki cukru (jeżeli jabłka były kwaskowe)
  • ok. 7-10 listków świeżej mięty
  • 1,5 l. wody

Jabłka obrać, wydrążyć, pokroić na małe kawałeczki, włożyć do wody z dodatkiem cukru i zagotować. Gotować bez przykrycia ok. 10 minut, po czym zgasić ogień, wsypać opłukane liście mięty, przykryć pokrywką i parzyć kolejne 5 minut. Ostudzić, odcedzić. Można podawać z kostkami lodu.

1

wtorek, 11 czerwca 2013
Kruchy placek z truskawkami i jabłkami (dla cukrzyka)

Jak już pewnie większość z Was wie, moja mama ma cukrzycę, więc część przepisów modyfikuję, aby i ona mogła zjeść coś słodkiego. Tym razem upiekłam kruchy placek na bazie białej mąki i brązowego cukru, z truskawkami i jabłkami jako owocami zawierającymi jedne z najniższych IG.

Kruchy placek z truskawkami i jabłkami (dla cukrzyka)

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru brązowego (może być brązowy cukier puder)
  • 5 średnich jaj
  • 1 opakowanie masła
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 kg truskawek i 1/2 kg jabłek (lub opcja 2/3 truskawek na 1/3 jabłek)
  • 1 galaretka truskawkowa

Składniki na ciasto: mąkę, żółtka (białka można zamrozić i dodać później np. do bezy), cukier, jogurt, miękkie masło i proszek do pieczenia zagnieść. Ciasto powinno bardzo łatwo odchodzić od ręki - jeśli tak nie jest, dodać mąki. Gotowe ciasto włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę.

Truskawki opłukać, wyszypułkować i pokroić w kostkę. Jabłka obrać, wydrążyć i także pokroić. Truskawki i jabłka włożyć do miski, wsypać opakowanie galaretki, wymieszać.

1 2 3

Wyjęte z zamrażalnika ciasto podzielić na pół. Jedną częścią wyłożyć wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą/kaszą manną formę do pieczenia - dół i boki. Na ciasto wyłożyć owoce, a wierzch udekorować pozostałą częścią ciasta: można je zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub rozwałkować, pociąć w paski i poukładać.

4 5 6

Ciasto piec w 180'C przez 1 godzinę.

7

Drink Tropikalny Wschód Słońca

Od razu na wstępie wyjaśniam: żaden ze mnie barman. Robię drinki sama, w domu, dla siebie i/lub swoich gości. Mieszam składniki instynktownie, w zależności od tego, co kto lubi. Nie znam profesjonalnych nazw (oprócz powszechnie znanych typu "mojito"czy "pina colada")... Dlatego uprzejmie proszę nie krzyczeć, tylko wziąć pod uwagę, iż (jeśli nie ma innej informacji) podaję wymyślone przez siebie nazwy i przepisy drinków, które mi najbardziej zasmakowały ;)

Drink "Tropikalny Wschód Słońca"

Na 1 drink:

  • 40 ml wódki czystej
  • 180 ml białego frugo
  • odrobina (u mnie łyżka) syropu barmańskiego Grenadina
  • kilka kostek lodu

Wódkę i frugo wlewamy do shakera (można i do słoika - to wypróbowany przeze mnie "shaker dla początkujących"), dodajemy lód, zakręcamy i mieszamy. Wylewamy do szklanki/kieliszka. Dodajemy syrop Grenadina - dzięki niemu spód zabarwi się na czerwono. Wkładamy słomkę, podajemy.

1 2 3

poniedziałek, 03 czerwca 2013
Gumi-misie na plaży

Deser zrobiłam na Dzień Dziecka. Chłopcy byli zachwyceni! Brakowało mi tam wizualnie parasolek do drinków, jako przeciwsłonecznych parasoleczek misiowych, ale akurat - jak na złość - nigdzie w sklepach nie mogłam ich dostać...

Gumi-misie na plaży

  • galaretka niebieska (1 opakowanie - u mnie smak Blue Curacao)
  • misie żelki
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru

Galaretkę przyrządzić jak na opakowaniu, przelać do pucharków i odstawić do lodówki, do stężenia.

Śmietankę dobrze schłodzić - najlepiej zostawić ją na kilka godzin w lodówce. Przelać do miski i od razu ubić mikserem na bitą śmietanę, dodając cukier puder.

Po stężeniu galaretki bitą śmietanę ułożyć w pucharkach na kształt "plaży" i umieścić na niej żelkowe misie - niech się opalają :)

1

środa, 29 maja 2013
Kompot rabarbarowo-miętowy

Możecie nie wierzyć, ale nigdy nie piłam kompotu z rabarbaru. Rabarbar w moim domu rodzinnym był dodatkiem do ciasta albo służył jako przekąska, na surowo, natomiast nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek próbowała takiego kompotu. Moi chłopcy rabarbaru nie lubią, więc kiedy ciocia przywiozła mi kilka łodyg, nie wiedziałam co mam z nimi zrobić... W końcu, idąc "za ciosem" (kompotów u mnie ostatnio dostatek), stwierdziłam, że kompot zawsze ktoś wypije - czy dzieci, czy ja, czy mąż. I to był strzał w 10! Stałam się fanką! Kompot jest świetny, ożywczy, kwaskowy, po prostu cudny! I nawet nie wiedziałam, że może mieć taki ładny kolor.

Kompot rabarbarowo-miętowy

  • ok. 8-10 łodyg rabarbaru, bez liści
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • ok. 7-10 listków świeżej mięty
  • 1,5 l. wody

Rabarbar umyć. Jeśli mamy go z działki, nie trzeba go obierać - sklepowy lepiej obrać. Pokroić go na małe kawałeczki, włożyć do wody z dodatkiem cukru i zagotować. Gotować bez przykrycia ok. 10 minut, po czym zgasić ogień, wsypać opłukane liście mięty, przykryć pokrywką i parzyć kolejne 5 minut. Ostudzić, odcedzić et voila!

1 2

Przepis dodaję do akcji rabarbarowej, więc jeśli ktoś jednak lubi rabarbar, tam znajdzie więcej przepisów.

wtorek, 28 maja 2013
Lody śmietankowe z wanilią (bez jajek)

Pyszne, mocno śmietankowe - mi smakowały bardzo, chociaż (jak powiedział mój mąż) nie wyszły takie puszyste, jak lody "kupne", tylko bardziej zmrożone. Chłopcom to nie przeszkadzało: zniknęły w niespełna minutę ;)

Lody śmietankowe z wanilią (bez jajek)

Składniki na ok. 9 lodów (foremki na zdjęciach poniżej)

  • 1 kartonik śmietanki 30% (200 ml - używam Łaciatej)
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1/2 laski wanilii

Śmietankę dobrze schłodzić - najlepiej zostawić ją na kilka godzin w lodówce. Przelać do miski i szybko wstępnie ubić mikserem (ok. 30 sekund).

Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyjąć nasionka, przełożyć je do śmietanki, dodać cukier puder i ubijać wszystko do pół-gęstej konsystencji (do momentu, gdy śmietanka zacznie się robić gęsta, ale nie będzie jeszcze ubita).

1 2 3

Masę przełożyć do kubeczków i schować do zamrażarki na ok. 8 godzin. Po dwóch dniach lody są równie dobre, tylko bardziej zmrożone ;)

1

wtorek, 21 maja 2013
Sałata ze słodkimi ziemniakami

Bardzo dobra na grilla, chociaż nadaje się także jako samodzielne danie - ja lubię od czasu do czasu na obiad zjeść "po prostu sałatę" ;)

Sałata ze słodkimi ziemniakami

  • mała sałata maślana
  • kilka rzodkiewek
  • szczypiorek
  • 2 średnie pomidory
  • 2 średnie słodkie ziemniaki (pataty, bataty...)
  • ser typu feta lub Arla Apetina (nie jest słony)
  • sól, pieprz
  • kilka kropli octu lub soku z cytryny
  • olej z oliwek
  • rozmaryn

Przygotowujemy pataty - obieramy je i kroimy w małą kostkę, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy solą i rozmarynem, skrapiamy oliwą, mieszamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170'C (z termoobiegiem) przez 10 minut.

Sałatę opłukujemy i drzemy na małe części. Pomidora opłukujemy i kroimy według uznania, rzodkiewkę opłukujemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, szczypiorem siekamy. Ser kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa i ser przekładamy do jednej miski, dodajemy upieczone pataty, doprawiamy solą, pieprzem, octem/sokiem z cytryny, skrapiamy oliwą z oliwek i mieszamy.

1 2

piątek, 17 maja 2013
Grillowane "chlebki" z kurczakiem, serem i sosem barbecue

Wspaniałe! Bardzo nam smakują. To taki autorski przepis, na cieście pizzowym mojego męża, z naszymi ulubionymi dodatkami. Polecam do nich pomidorki albo jakąś lekką sałatkę!

Ja grillowałam wszystko na patelni grillowej.

Grillowane "chlebki" z kurczakiem, serem i sosem barbecue

Sosu można użyć gotowego, np. Winiary- jest bardzo dobry. Ale jeśli ktoś nie lubi "gotowców", poniżej podaję przepis na domowy sos barbecue. Produktów wystarcza na ok. 10 - 12 "chlebków".

Na sos:

  • 2 duże pomidory
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta papryczki chilli
  • szczypta imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 ziarna jałowca, ubite w moździerzu
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 płaska łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • oliwa z oliwek

Na chlebki:

  • ½ kg mąki pszennej
  • 1 paczka suchych drożdży (7 g) lub 1/2 paczki świeżych (ok. 40 g)
  • 1 szklanka ciepłej wody (jeśli będzie za mało, dodać jeszcze 1/3 szklanki)
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oliwy

Ponadto:

  • ser mozzarella lub parmezan (ja robiłam pół z takim, pół z takim)
  • 1 duża, podwójna pierś z kurczaka
  • ulubione zioła lub mieszanka przypraw do grilla

Sos: Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, miksujemy blenderem. Cebulę obieramy i siekamy, szklimy na niewielkiej ilości oliwy, a pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pomidory i wszystkie przyprawy, ocet, musztardę i cukier, smażymy wszystko, mieszając, ok. 10-15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Chlebki: Składniki wsypujemy do miski i zagniatamy ciasto (w przypadku drożdży suchych, po prostu wsypujemy je do mąki, drożdże świeże musimy najpierw rozpuścić w ciepłej wodzie). Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1/2 godz.)

Koniec: pierś z kurczaka opłukujemy, kroimy w paski/kostki grubości ok. 1 cm, posypujemy ulubionymi ziołami lub mieszanką do grilla i grillujemy z obu stron. Mozzarellę kroimy w plasterki, parmezan ścieramy. Kiedy ciasto drożdżowe urośnie, wyjmujemy je z miski, szybko zagniatamy, a następnie dzielimy na tyle części, ile jest nam potrzebne (u mnie akurat 10, ponieważ tak pokroiłam kurczaka). Każdą z nich rozwałkowujemy, na połowę nakładamy sos barbecue, na nim mięsko i ser, przykrywamy drugą połową i dociskamy brzegi.

1 23

Patelnię grillową zwilżamy oliwą i smażymy na niej "chlebki" z obu stron.

Nie wiem, jak wyjdą na "prawdziwym" grillu - jeśli ktoś z Was je zrobi, dajcie koniecznie znać!

1 2 6

czwartek, 09 maja 2013
Ciacho sucharkowe z masą śmietankową i owocami

"Ciacho sucharkowe z masą śmietankową i owocami" to najprostsza nazwa, jaką można wymyślić, ponieważ "Ciacho na spodzie z sucharków i nutelli, z masą budyniowo-mascarpone, owocami i galaretką" - to zdecydowanie za długa nazwa... mimo, że w pełni oddaje charakter tego ciasta ;)

Spód z sycharków jest chrupiący, wbrew pozorom nie za bardzo słodki, kruchutki - trzeba mocno dociskać nóż, krojąc go. Masa budyniowa z mascarpone jest śmietankowa, o smaczku galaretki, której dodacie - chyba, że zrobicie nie za pomocą galaretki, lecz żelatyny. No i orzeźwiające owoce na wierzchu. Lekkie, przyjemne ciasto, ponadto bardzo elastyczne - możecie zmieniać owoce i smaki galaretek, zamiast masła czekoladowego użyć sezamowego lub orzechowego - no po prostu ogromny wybór składników. Zresztą, zobaczycie sami ;)

Ciacho sucharkowe z masą śmietankową i owocami

Na blaszkę śr 22 cm - najlepiej tortową, ze zdejmowanymi bokami.

  • 1 paczka sucharków (ok. 290 g, z cukrem lub bez, razowe lub pszenne - to nie ma znaczenia)
  • 1 słoik masła czekoladowego, orzechowego lub sezamowego
  • 1 paczka budyniu śmietankowego
  • 1 serek mascarpone (250 g)
  • 1 galaretka owocowa (jasna, u mnie cytrynowa) LUB 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 galaretka owocowa (ciemna)
  • wiśnie lub inne owoce

Masło czekoladowe przełożyć do garnuszka i podgrzać, aż stanie się płynne, lecz nie gorące. Sucharki pokruszyć (można je połamać na mniejsze części i wrzucić do miksera - mi jest tak najwygodniej). Do sucharek dodać rozpuszczone masło czekoladowe i wszystko razem dobrze zmiksować.

1 2 3

Powstała masa będzie sypka, nie przejmujcie się tym. Należy ją przełożyć do blaszki i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.

W tym czasie przygotować masę śmietankową. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu ALE używając wody, a nie mleka. Do gorącego, ugotowanego "budyniu" dodać galaretkę (lub żelatynę) i mieszać do rozpuszczenia. Kiedy "budyń" ostygnie, dodać do niego ser mascarpone, wszystko dobrze zmiksować (aby nie było grudek) i przelać do tortownicy, na spód sucharkowy. Ponownie włożyć do lodówki do stężenia na 1 godzinę.

4 5 6

Kiedy masa śmietankowa stężeje, wyłożyć na nią owoce i zalać zrobioną już i tężejącą galaretką (pamiętajcie, że jeśli macie blaszkę ze zdejmowanymi bokami, w dodatku niezbyt szczelną, to najlepiej jest wlać tam BARDZO tężejącą galaretkę lub podłożyć talerz ;) )

Włożyć do lodówki do stężenia już po raz ostatni.

7 8 9

piątek, 03 maja 2013
Bułeczki drożdżowe z budyniem, owocami i kruszonką

Podstawowy przepis na te babeczki znalazłam u Słodkiej Babeczki ;) Był to strzał w 10 i od tamtego czasu bardzo często je robię, zmieniając jedynie dodatki. Dzisiaj: z budyniem, owocami i kruszonką.

Bułeczki można spokojnie wyrobić wieczorem, a upiec rano - będzie gotowe śniadanko, próbowałam tego sposobu już nie raz.

Bułeczki drożdżowe z budyniem, owocami i kruszonką

Na 12-14 bułek dużych lub więcej bułek małych.

Na bułki:

  • 500 g mąki
  • 1/2 kostki masła (100 g)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • szczypta soli
  • drożdże - świeżych ok. 40 g (zawsze i do każdego ciasta drożdżowego używam jednej małej kostki Drożdży Babuni Lux firmy Lessafre, kupuje się je w paczkach po 2 sztuki) lub 1 paczka drożdży suchych (sprawdźcie czy na opakowaniu jest napisane "na 1/2 kg mąki")

Na budyń:

Zamiast poniższych składników, jeśli ktoś obawia się robić taki "domowy budyń" - chociaż nic w tym trudnego - można użyć gotowego budyniu "z paczki" - trzeba go rozrobić wg przepisu na opakowaniu, a po ostudzeniu dodać do niego 1 całe jajko + 1 żółtko i zmiksować. Plusem tutaj jest wybór dowolnego smaku budyniu. Wypróbowane ;)

  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu lub syropu z wanilii, może też być 1 paczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 jajko całe + 1 żółtko

Na kruszonkę (wychodzi dużo kruszonki, ale ja lubię...):

  • 0,5 kostki miękkiego masła lub margaryny (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej

Ponadto: owoce sezonowe + 1 białko (zostanie nam z jajka na budyń)

Robimy ciasto na bułki:

Mąkę na bułki przesiać do miski, zrobić w niej dołek. Zrobić zaczyn z drożdży: 2/3 mleka podgrzać, wsypać łyżeczkę cukru i wymieszać, wlać do dołka z mąką, a następnie wkruszyć tam drożdże i wymieszać mleko i drożdże palcami. Po wierzchu posypać odrobiną mąki i zostawić na ok. 15 minut, aż rozczyn urośnie:

1

Pozostałe mleko podgrzać, dodać do niego masło i rozpuścić je w mleku. Powstały płyn nie może być gorący. Następnie wsypać do miski pozostałe składniki na bułki oraz wlać masło z mlekiem, wyrobić wszystko ręką i pozostawić na ok. 1 godzinę do podwojenia objętości (w ciepłym miejscu, pod przykryciem z bawełnianej szmatki). Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić je na części (w zależności od tego jak duże bułki chcecie), z każdej zrobić kulę, położyć ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, spłaszczyć i zrobić w niej dziurę/dołek na nadzienie.

Gotujemy budyń:

Najlepiej jest zrobić go, gdy ciasto rośnie (w ciągu tej 1 godziny), ponieważ musi ostygnąć przed nałożeniem go na bułki. W 1 szklance mleka rozpuścić cukier oraz ekstrakt/cukier waniliowy, zagotować. Pozostałe mleko wymieszać lub zmiksować z jajkami i mąkami, a następnie wlać do zagotowanego mleka. Wszystko jeszcze raz zagotować, ciągle mieszając.

Po ostudzeniu masę budyniową przełożyć do dołków w bułkach i bułki zostawić jeszcze na 1/2 godziny do wyrośnięcia (ja zostawiam pod przykryciem).

Przygotowujemy kruszonkę:

Mąkę i cukier wysypujemy na stolnicę lub blat, dodajemy miękkie masło lub margarynę i zagniatamy jedną ręką, łącząc składniki w taki sposób, jak byśmy chcieli coś kruszyć. Kruszonkę możemy zrobić drobniejszą lub grubszą - naprawdę nie wymaga to żadnej wprawy i trwa jakieś 3 minuty...

Kończymy:

Wyrośnięte bułki z budyniem posmarować białkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka (boki bułek). Na budyń poukładać owoce (u mnie czarne porzeczki), a wierzch posypać kruszonką. Bułki piec bez termoobiegu w piekarniku rozgrzanym do 180'C (w oryginalnym przepisie jest 190'C ale ja mam bardzo stary i mocny piekarnik) przez 15 min (opcja dół) + 5 min (opcja góra-dół).

1

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 27
| < Wrzesień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zakładki:
Alkohole i drinki dla kobiet
Bułki i chlebki
Ciasta, ciastka, ciasteczka
Cupcakes i muffinki
Desery
Dietetyczne, zdrowe, FIT
Dodatki, przystawki, przekąski, inne
Domowe fast-foody
Grill
Jajka
Kanapki, sandwicze, tosty
Koktajle, soki, smoothie
Kompoty
Kwiaty jadalne
Lody
Makaron, ryż, kasza
Mięso drobiowe
Mięso wieprzowe
Mięso wołowe
Naleśniki, omlety, placki
Pierogi i kluski
Pizze i tarty
Przetwory: słoiki, butelki
Rybki i spółka
Sałatki, surówki
Sosy
Święta Bożonarodzeniowe
Święta Wielkanocne
Torty
Warzywa i owoce jako danie główne
Zupy
Tagi
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi