Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Kruchy placek z truskawkami i jabłkami (dla cukrzyka)

Jak już pewnie większość z Was wie, moja mama ma cukrzycę, więc część przepisów modyfikuję, aby i ona mogła zjeść coś słodkiego. Tym razem upiekłam kruchy placek na bazie białej mąki i brązowego cukru, z truskawkami i jabłkami jako owocami zawierającymi jedne z najniższych IG.

Kruchy placek z truskawkami i jabłkami (dla cukrzyka)

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru brązowego (może być brązowy cukier puder)
  • 5 średnich jaj
  • 1 opakowanie masła
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 kg truskawek i 1/2 kg jabłek (lub opcja 2/3 truskawek na 1/3 jabłek)
  • 1 galaretka truskawkowa

Składniki na ciasto: mąkę, żółtka (białka można zamrozić i dodać później np. do bezy), cukier, jogurt, miękkie masło i proszek do pieczenia zagnieść. Ciasto powinno bardzo łatwo odchodzić od ręki - jeśli tak nie jest, dodać mąki. Gotowe ciasto włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę.

Truskawki opłukać, wyszypułkować i pokroić w kostkę. Jabłka obrać, wydrążyć i także pokroić. Truskawki i jabłka włożyć do miski, wsypać opakowanie galaretki, wymieszać.

1 2 3

Wyjęte z zamrażalnika ciasto podzielić na pół. Jedną częścią wyłożyć wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą/kaszą manną formę do pieczenia - dół i boki. Na ciasto wyłożyć owoce, a wierzch udekorować pozostałą częścią ciasta: można je zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub rozwałkować, pociąć w paski i poukładać.

4 5 6

Ciasto piec w 180'C przez 1 godzinę.

7

wtorek, 11 czerwca 2013, efrank

Polecane wpisy

Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi