Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Grillowane "chlebki" z kurczakiem, serem i sosem barbecue

Wspaniałe! Bardzo nam smakują. To taki autorski przepis, na cieście pizzowym mojego męża, z naszymi ulubionymi dodatkami. Polecam do nich pomidorki albo jakąś lekką sałatkę!

Ja grillowałam wszystko na patelni grillowej.

Grillowane "chlebki" z kurczakiem, serem i sosem barbecue

Sosu można użyć gotowego, np. Winiary- jest bardzo dobry. Ale jeśli ktoś nie lubi "gotowców", poniżej podaję przepis na domowy sos barbecue. Produktów wystarcza na ok. 10 - 12 "chlebków".

Na sos:

  • 2 duże pomidory
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta papryczki chilli
  • szczypta imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 ziarna jałowca, ubite w moździerzu
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 płaska łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • oliwa z oliwek

Na chlebki:

  • ½ kg mąki pszennej
  • 1 paczka suchych drożdży (7 g) lub 1/2 paczki świeżych (ok. 40 g)
  • 1 szklanka ciepłej wody (jeśli będzie za mało, dodać jeszcze 1/3 szklanki)
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oliwy

Ponadto:

  • ser mozzarella lub parmezan (ja robiłam pół z takim, pół z takim)
  • 1 duża, podwójna pierś z kurczaka
  • ulubione zioła lub mieszanka przypraw do grilla

Sos: Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, miksujemy blenderem. Cebulę obieramy i siekamy, szklimy na niewielkiej ilości oliwy, a pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pomidory i wszystkie przyprawy, ocet, musztardę i cukier, smażymy wszystko, mieszając, ok. 10-15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Chlebki: Składniki wsypujemy do miski i zagniatamy ciasto (w przypadku drożdży suchych, po prostu wsypujemy je do mąki, drożdże świeże musimy najpierw rozpuścić w ciepłej wodzie). Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1/2 godz.)

Koniec: pierś z kurczaka opłukujemy, kroimy w paski/kostki grubości ok. 1 cm, posypujemy ulubionymi ziołami lub mieszanką do grilla i grillujemy z obu stron. Mozzarellę kroimy w plasterki, parmezan ścieramy. Kiedy ciasto drożdżowe urośnie, wyjmujemy je z miski, szybko zagniatamy, a następnie dzielimy na tyle części, ile jest nam potrzebne (u mnie akurat 10, ponieważ tak pokroiłam kurczaka). Każdą z nich rozwałkowujemy, na połowę nakładamy sos barbecue, na nim mięsko i ser, przykrywamy drugą połową i dociskamy brzegi.

1 23

Patelnię grillową zwilżamy oliwą i smażymy na niej "chlebki" z obu stron.

Nie wiem, jak wyjdą na "prawdziwym" grillu - jeśli ktoś z Was je zrobi, dajcie koniecznie znać!

1 2 6

piątek, 17 maja 2013, efrank

Polecane wpisy

Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi