Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Ciacho sucharkowe z masą śmietankową i owocami

"Ciacho sucharkowe z masą śmietankową i owocami" to najprostsza nazwa, jaką można wymyślić, ponieważ "Ciacho na spodzie z sucharków i nutelli, z masą budyniowo-mascarpone, owocami i galaretką" - to zdecydowanie za długa nazwa... mimo, że w pełni oddaje charakter tego ciasta ;)

Spód z sycharków jest chrupiący, wbrew pozorom nie za bardzo słodki, kruchutki - trzeba mocno dociskać nóż, krojąc go. Masa budyniowa z mascarpone jest śmietankowa, o smaczku galaretki, której dodacie - chyba, że zrobicie nie za pomocą galaretki, lecz żelatyny. No i orzeźwiające owoce na wierzchu. Lekkie, przyjemne ciasto, ponadto bardzo elastyczne - możecie zmieniać owoce i smaki galaretek, zamiast masła czekoladowego użyć sezamowego lub orzechowego - no po prostu ogromny wybór składników. Zresztą, zobaczycie sami ;)

Ciacho sucharkowe z masą śmietankową i owocami

Na blaszkę śr 22 cm - najlepiej tortową, ze zdejmowanymi bokami.

  • 1 paczka sucharków (ok. 290 g, z cukrem lub bez, razowe lub pszenne - to nie ma znaczenia)
  • 1 słoik masła czekoladowego, orzechowego lub sezamowego
  • 1 paczka budyniu śmietankowego
  • 1 serek mascarpone (250 g)
  • 1 galaretka owocowa (jasna, u mnie cytrynowa) LUB 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 galaretka owocowa (ciemna)
  • wiśnie lub inne owoce

Masło czekoladowe przełożyć do garnuszka i podgrzać, aż stanie się płynne, lecz nie gorące. Sucharki pokruszyć (można je połamać na mniejsze części i wrzucić do miksera - mi jest tak najwygodniej). Do sucharek dodać rozpuszczone masło czekoladowe i wszystko razem dobrze zmiksować.

1 2 3

Powstała masa będzie sypka, nie przejmujcie się tym. Należy ją przełożyć do blaszki i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.

W tym czasie przygotować masę śmietankową. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu ALE używając wody, a nie mleka. Do gorącego, ugotowanego "budyniu" dodać galaretkę (lub żelatynę) i mieszać do rozpuszczenia. Kiedy "budyń" ostygnie, dodać do niego ser mascarpone, wszystko dobrze zmiksować (aby nie było grudek) i przelać do tortownicy, na spód sucharkowy. Ponownie włożyć do lodówki do stężenia na 1 godzinę.

4 5 6

Kiedy masa śmietankowa stężeje, wyłożyć na nią owoce i zalać zrobioną już i tężejącą galaretką (pamiętajcie, że jeśli macie blaszkę ze zdejmowanymi bokami, w dodatku niezbyt szczelną, to najlepiej jest wlać tam BARDZO tężejącą galaretkę lub podłożyć talerz ;) )

Włożyć do lodówki do stężenia już po raz ostatni.

7 8 9

czwartek, 09 maja 2013, efrank

Polecane wpisy

Komentarze
palikaaa
2013/05/09 16:28:36
Podziwiam super zdjęcia :) i instruktarze krok po kroku , musi być bardzo smaczne to ciacho :)
-
efrank
2013/05/09 19:29:25
niestety nie zawsze udaje mi się taki instruktaż "napstrykać" ;) ale będę się starać, bo widzę, że to ułatwia życie gotującym.

a ciacho BARDZO dobre ;)
-
sarita91
2013/05/10 12:42:44
Wspaniale wygląda!
-
gin86
2013/05/11 18:19:17
Mmm, wygląda smakowicie i bardzo letnio z tymi owocami zatopionymi w galaretce :)
-
efrank
2013/05/13 09:26:08
Dziękuję :)
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi