Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Żurek w chlebie - na Wielkanoc

Wielkanoc wielkimi krokami się zbliża... Nie pasuje mi tylko pogoda: ciągle śnieg za oknem... Miejmy nadzieję, że za 2 tygodnie po śniegu pozostanie tylko wspomnienie.

Żurek w chlebie robi się coraz popularniejszy. Niestety, w kilka dni po Wielkanocy na obrzeżach miast, tudzież na śnieżkach w parku, spotkać można sterty niezjedzonego, okrągłego chleba... cóż za marnowanie jedzenia! Jest to wynik tego, że kupne chlebki są zwykle mega-duże i żaden biesiadnik nie jest w stanie go zjeść... Albo po prostu są źle przyrządzone, rozmakają i już nie są takie apetyczne, jak być powinny. Tak więc dzisiaj: kilka tipów przed Wielkanocą:

Jak przyrządzić kupiony w piekarni chlebek do żurku?

Absolutnie nie można po prostu wlać do niego gorącej zupy - szybko namoknie i będzie nieapetyczny. Trzeba odciąć wierzch (o ile nie jest już odcięty), wydrążyć środek (nie wyrzucajcie go! Jest mnóstwo przepisów, wykorzystujących taki miąższ!), wysmarować go białkiem z jajek, a następnie zapiec przez ok. 10 minut w 180'C. Chlebek stanie się chrupiący, a dzięki białku - nigdy nie przemoknie. Trzeba go zapiec zaraz przed podaniem żurku na stół - ciepły chlebek jest bardziej smakowity, niż żurek... ;)

Jak samemu upiec chlebek?

Plus takiego chlebka jest taki, że sami możecie modyfikować jego wielkość i np. przyrządzić mniejsze chlebki dla dzieci.

Przepis znalazłam na Kulinarnych Rozkoszach, jest OK, a poza tym blogerka wymyśliła niezły moim zdaniem patent pieczenia chlebka w garnku emaliowanym... Z podanych składników wychodzą ok. 4 średnie chlebki.

  • około 1 kg mąki pszennej
  • 600 ml letniej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 saszetki drożdży suszonych lub 1 duża kostka drożdży świeżych

Jeśli mamy świeże drożdże, rozpuszczamy je w wodzie z dodatkiem cukru, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami: przesianą mąką, oliwą, solą. Jeśli mamy drożdże suche, można od razu wszystko ze sobą łączyć. Wyrabiamy ciasto, które się nie klei - można podsypać mąką, ale wątpię, czy będzie to konieczne.

Ciasto dzielimy i formujemy kulki, na górze których umieszczamy małe kulki z tego samego ciasta ("uchwyty") - można je przymocować białkiem jajka. Aby chlebki były jednakowej wielkości, można je upiec w garnku aluminiowym lub małej, okrągłej formie do pieczenia. Uformowane ciasto, bez względu na to, w czym je będziemy pic, zostawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Każdy z chlebków pieczemy przez ok. 30-40 minut w 220'C bez termoobiegu. Po upieczeniu postępujemy jak w przypadku chlebka kupionego: wydrążamy, smarujemy białkiem, zapiekamy, wlewamy żurek, podajemy...

Żurek Wielkanocny

  • z włoszczyzny: marchewka, seler, mała pietruszka w korzeniu
  • kawałek wędzonego (najlepiej surowego) boczku
  • zakwas na żurek
  • ok. 3 ząbków czosnku
  • ok. 3 łyżek śmietany 12%
  • garść suszonych grzybków (opcjonalnie, nie muszą być)
  • ziele angielskie, listki laurowe, majeranek, sól i pieprz
  • dodatek: ugotowane na twardo jajka i ugotowana biała kiełbasa

Na początku kroimy w kostkę wędzony boczek, wrzucamy go do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 30 minut. Następnie dodajemy do niego obrane i pokrojone warzywa, przyprawy i zioła (oprócz majeranku) oraz grzyby i gotujemy wszystko do miękkości.

Do wywaru dodajemy zakwas, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek. Zagotowujemy, zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku. Wlewamy do naszego chlebka, dodajemy jajka i kiełbaskę.

12

środa, 13 marca 2013, efrank
Komentarze
2013/03/24 15:13:55
Duża kostka drożdży, czyli typowe 100 g?
-
2013/03/25 08:39:08
Tak, 100 g. Napisałam "duża", ponieważ w sklepach pojawiły się też opakowania, w których są dwie małe kostki.
-
2013/03/30 16:13:15
Dziękuję:) Skorzystam z przepisu! Spokojnych Świąt!
-
2013/04/07 12:19:22
mmm coś pysznego, bardzo lubię ! Miłego dnia :)
-
Gość: blue, apn-77-114-99-101.dynamic.gprs.plus.pl
2013/08/14 09:15:17
a chlebek smarujemy od srodka czy z zewnątrz?
-
2013/08/15 09:45:20
od środka :)
-
Gość: frakt, 89-73-49-17.dynamic.chello.pl
2014/04/13 13:59:33
a to dobre, tez skorzystam w najblizsze siewta, zobacyzmy co to jest:) ja do zurku to dodaje tylko bialej kielbaski, jakos najbardzeiej pasuje mi ta od kani, jakos nie mgoe sie do zwyklej kielbasy rpzekonac:P
-
Gość: , ip-5-172-248-215.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2014/04/13 20:07:37
Czy chlebek mozna upiec kilka dni wczesniej
-
Gość: , ip-5-172-248-215.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2014/04/13 20:08:57
Czy chlebek mozna upiec pare dni wczesniej
-
2014/04/14 08:27:19
Tak, ja ostatnio piekłam na 2 dni przed Świętami.
-
Gość: MAGMI, pc-1-130.euro-net.pl
2014/04/16 14:47:25
Czy można zapiec wysmarowany białkiem chlebek dzień wcześniej, żeby podać na wielkanocne śniadanie? chyba nie straci na "szczelności" ? :) Pozdrawiam
-
2014/04/17 11:51:36
Myślę, że nie straci, aczkolwiek nie będzie już tak smaczny - magia tkwi w tym, aby był właśnie ciepły i chrupiący. Pozdrawiam :)
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi