Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Pasztet drobiowo-wieprzowo-warzywny

Przyznam od razu: nie jestem królową pasztetów, BARDZO rzadko je robię, być może dlatego, że w mojej rodzinie nie są one tradycyjnym daniem i prawie nikt ich nie lubi, a tak "od czasu do czasu", dla smaku, kupujemy pasztet w sklepie. Jednak domowy pasztet... no cóż tu  ukrywać - ma zupełnie inny smak... Co ważniejsze, można go doprawić po swojemu. Ale mam 1 stary przepis od swojej dawnej koleżanki, tak więc z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych:

Pasztet drobiowo-wieprzowo-warzywny

Składniki na 2, małe foremki "keksówki".

  • 1 kg mięsa drobiowego (ja wykorzystałam uda z kurczaka)
  • 50 dag wątróbki kurzej
  • 50 dag podgardla lub słoniny
  • warzywa "rosołowe": por, pietruszka, seler, marchewka
  • 2 kostki rosołowe (najlepiej grzybowe)
  • 1-2 kromki chleba
  • 2 jajka
  • przyprawy: po 3 łyżki imbiru, gałki muszkatołowej, majeranku, papryki słodkiej; po 1 łyżce czarnego pieprzu, rozmarynu; 10 liści laurowych, 5 ziarenek ziela angielskiego.

Mięso drobiowe zalać wodąi gotować do miękkości wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i czarnym pieprzem. Gdy mięso będzie miękkie, dodać do niego pokrojone podgardle lub słoninę oraz warzywa i gotować na małym ogniu 30 minut. Po tym czasie dodać wątróbkę i gotować kolejne 15 minut, a następnie mięso wyjąć i ostudzić (nie wylewać wody-wywaru).

Mięso i warzywa zmielić 2 razy, wraz z namoczonym w wywarze chlebem. Następnie dodać rozpuszczone w niewielkiej ilości wody (dosłownie w 1/5 szklanki) kostki rosołowe, jajka i resztę przypraw. Wszystko wyrobić ręką do połączenia się w jednolitą, klejącą masę. Jeśli masa będzie za sucha, dolać wywaru. Można doprawić do smaku pieprzem i solą, jeśli uznacie, że potrzebujecie więcej tych przypraw.

Keksówki grubo wysmarować masłem i wypełnić pasztetem, który trzeba piec 1 h w 180'C. Sprawdzić wykałaczką, jak ciasto, czy nie klei się do patyczka.

Na poniższych zdjęciach jest pasztet jeszcze ciepły. Trzeba go ostudzić i trzymać w lodówce (najlepiej owinięty w folię aluminiową), wtedy przybierze bardziej związłą formę i nie wyschnie.

1 2

niedziela, 24 marca 2013, efrank

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: , *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2013/03/26 01:20:33
A gdzie wołowina?w kostce?
-
efrank
2013/03/27 11:12:49
A, przepraszam, miało być "wieprzowo", już poprawiam i dziękuję.
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi