Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Muffinki z marmoladą "pączkowe"

Bardzo, bardzo dobre muffinki! Robiłam je już drugi raz, za drugim razem wiedziałam, co zmienić w oryginalnym przepisie, aby były jeszcze lepsze. Tak smakowały, że z 18, które upiekłam wieczorem, rano na talerzu były 2... ;)

Muffinki z marmoladą "pączkowe"

Na 18 małych muffinek

Suche:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli

Mokre:

  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • aromat waniliowy

Dodatkowo:

  • twarda marmolada lub dżem (u mnie różana)
  • dodatek (do ozdoby na wierzch): u mnie polewa krówkowa oraz czekoladowe kółeczka

Składniki mokre wymieszać osobno, suche osobno, a następnie połączyć jedne z drugimi. Powinna wyjść dosyć gęsta masa. Jeśli macie blachę metalową, trzeba ją wyłożyć papilotkami. Jeśli silikonową, proponuję wysmarować ją tłuszczem oraz wysypać krupczatką - wyjęcie muffinek będzie o wiele łatwiejsze, a poza tym nabiorą kruchości na zewnętrznej warstwie! Pycha!

Do blaszki nakładać łyżkę masy, łyżeczkę marmolady (można rozłożyć na całej powierzchni) i ponownie łyżkę masy. Muffinki piec w 190'C do zrumienienia - i tu uwaga! W oryginalnym przepisie było 40 minut, u mnie wystarczyło 25 minut! Nie wiem, czy to wpływ mojego baaaaardzo starego piekarnika, więc po 25 minutach sprawdźcie, czy już są zarumienione!

Udekorować po ostygnięciu (ale pyszne są jeszcze ciepłe...)

1 2

środa, 06 marca 2013, efrank

Polecane wpisy

Komentarze
yamine
2014/03/23 15:46:40
SUPER....tekst
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi