Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Bułeczki czosnkowe - króliczki

Ostatnio internet szaleje od zdjęć, jak zrobić króliczki-bułeczki, formując je z pomocą... nożyczek. Ja też postanowiłam spróbować... i wyszły śliczne, słodziutkie! Na pewno zrobię je na Wielkanoc i wsadzę chłopcom do koszyczka ze święconką...

Przepis na ciasto z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki" Prokopczuka, ponieważ chciałam zrobić bułeczki o innym smaku, niż naturalny. Zmieniłam tylko pierwotną ilość mleka - wychodzą mi bardzo twarde, jeśli dam tyle, ile w oryginale.

Bułeczki czosnkowe - króliczki

Składniki na 8 małych króliczków.

  • 250 g mąki pszennej
  • mała kostka świeżych drożdży lub 7 g paczuszka suchych
  • 150 ml letniego mleka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • opcjonalnie można dodać ulubione zioła lub przyprawy: bazylię, sypką czerwoną paprykę, tymianek, kminek, itp.

Mąkę przesiać do miski i zrobić w niej wgłębienie. Drożdże świeże wkruszyć do wgłębienia, a świeże wsypać, dodać mleko i miód, wyrobić drożdże palcami i zostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Zostawić je na 1 godzinę (przykryte bawełnianą ściereczką), a następnie podzielić je na 8 części, uformować kulki, przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pociąć czystymi nożyczkami według poniższej instrukcji:

1 2 3

Bułeczki zostawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny, po czym zrobić zajączkom wgłębienia wykałaczką, imitujące oczy i nosek. Piec bez termoobiegu w 180'C przez 15 minut.

4

poniedziałek, 18 marca 2013, efrank

Polecane wpisy

Komentarze
gin86
2013/03/20 17:34:22
Urocze :) Bardzo mi się ten pomysł z nacinaniem uszek podoba :)
-
efrank
2013/03/21 08:22:23
Proste, a efekt znakomity :)
-
Gość: karola, *.slupsk.vectranet.pl
2013/03/28 08:48:39
głupie pytanie pewnie :P te drożdże wyrobić razem z mąką?
-
efrank
2013/03/29 10:59:04
Żadne pytanie nie jest głupie :)
Nie, początkowo po prostu wyrabiamy je w tej dziurze, żeby po prostu nam się nie rozpłynęły, ale staramy się omijać mąkę. Pewnie, że trochę jej się tam dostanie, ale najważniejsze jest połączenie drożdże-mleko-miód, żeby drożdże zaczęły pracować.
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi