Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Bułeczki czosnkowe - króliczki

Ostatnio internet szaleje od zdjęć, jak zrobić króliczki-bułeczki, formuj±c je z pomoc±... nożyczek. Ja też postanowiłam spróbować... i wyszły ¶liczne, słodziutkie! Na pewno zrobię je na Wielkanoc i wsadzę chłopcom do koszyczka ze ¶więconk±...

Przepis na ciasto z ksi±żki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki" Prokopczuka, ponieważ chciałam zrobić bułeczki o innym smaku, niż naturalny. Zmieniłam tylko pierwotn± ilo¶ć mleka - wychodz± mi bardzo twarde, je¶li dam tyle, ile w oryginale.

Bułeczki czosnkowe - króliczki

Składniki na 8 małych króliczków.

  • 250 g m±ki pszennej
  • mała kostka ¶wieżych drożdży lub 7 g paczuszka suchych
  • 150 ml letniego mleka
  • 3-4 z±bki czosnku
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • opcjonalnie można dodać ulubione zioła lub przyprawy: bazylię, sypk± czerwon± paprykę, tymianek, kminek, itp.

M±kę przesiać do miski i zrobić w niej wgłębienie. Drożdże ¶wieże wkruszyć do wgłębienia, a ¶wieże wsypać, dodać mleko i miód, wyrobić drożdże palcami i zostawić na 15 minut do wyro¶nięcia. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Zostawić je na 1 godzinę (przykryte bawełnian± ¶ciereczk±), a następnie podzielić je na 8 czę¶ci, uformować kulki, przenie¶ć na blachę wyłożon± papierem do pieczenia i poci±ć czystymi nożyczkami według poniższej instrukcji:

1 2 3

Bułeczki zostawić do wyro¶nięcia na ok. pół godziny, po czym zrobić zaj±czkom wgłębienia wykałaczk±, imituj±ce oczy i nosek. Piec bez termoobiegu w 180'C przez 15 minut.

4

poniedziałek, 18 marca 2013, efrank

Polecane wpisy

Komentarze
gin86
2013/03/20 17:34:22
Urocze :) Bardzo mi się ten pomysł z nacinaniem uszek podoba :)
-
efrank
2013/03/21 08:22:23
Proste, a efekt znakomity :)
-
Go¶ć: karola, *.slupsk.vectranet.pl
2013/03/28 08:48:39
głupie pytanie pewnie :P te drożdże wyrobić razem z m±k±?
-
efrank
2013/03/29 10:59:04
Żadne pytanie nie jest głupie :)
Nie, pocz±tkowo po prostu wyrabiamy je w tej dziurze, żeby po prostu nam się nie rozpłynęły, ale staramy się omijać m±kę. Pewnie, że trochę jej się tam dostanie, ale najważniejsze jest poł±czenie drożdże-mleko-miód, żeby drożdże zaczęły pracować.
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi