Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Tosty z piekarnika z mozzarellą, oliwkami i Kujawskim

Majana wraz z firmą ZT Kruszwica SA zrobiła świetny konkurs: "Odkryj Kujawski ze smakiem". Nie wiem, czy widzieliście te nowe oleje "ze smakiem" - są fenomenalne! Ja miałam szczęście i dostałam 4 butelki od ZT Kruszwica, więc mogę je wypróbować i z czystym sumieniem Wam polecić, a moje kolejne 3 przepisy wezmą udział w konkursie “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.

Pierwszy przepis: tosty. Pamiętacie smak tostów z dzieciństwa, takich smażonych na patelni, w oleju, z grubym kawałkiem sera żółtego pomiędzy kromkami? Nikt się wtedy nie przejmował tłuszczem, kaloriami, cholesterolem i tego typu rzeczami. Takie tosty robiła dla nas babcia, a my zjadaliśmy je ze smakiem. Poniższe tosty mają podobny smak, polecam: róbcie ich wariacje, dodawajcie, co się wam żyw nie podoba. U mnie: upieczone są na oleju Kujawskim z pomidorami, czosnkiem i bazylią (cudny zapach, subtelny zapach bazylii!), z dodatkiem mozzarelli i oliwek.

Tosty z piekarnika z mozzarellą, oliwkami i Kujawskim

  • olej Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • kilka kromek czerstwego chleba
  • plasterki sera mozzarella
  • plasterki pomidorów
  • pokrojone w plasterki oliwki

Do blaszki należy nalać trochę oleju - tyle, aby zwilżyć spód, lecz nie tyle, aby kromki w nim "pływały" (jeśli będzie go za dużo, kromki będą za tłuste). Na oleju układamy kromki chleba, lekko je dociskamy, aby wchłonęły tłuszcz, przewracamy na drugą stronę i robimy to samo (można dodać oleju, jeśli kromki wchłonęły cały tłuszcz i spód blaszki jest już suchy). Na kromkach układamy pomidory, mozzarellę i oliwki, wkładamy do rozgrzanego do 180'C piekarnika (bez termoobiegu) i pieczemy max 10 minut.

1  2 3 



sobota, 09 lutego 2013, efrank

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2013/02/10 20:15:30
Świetne, smaczne tosty. Cieszę sie,że konkurs Ci się spodobał, bardzo mi miło :).
Oleje mnie także posmakowały, są super, prawda?
Pozdrawiam:)
-
efrank
2013/02/11 09:41:14
Tak Majanko, oleje są naprawdę świetne, tylko trzeba ich używać z rozmysłem ;)
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi