Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Ruloniki ze schabu z mozzarellą, oliwkami i Kujawskim

Jak widzicie, miałam ostatnio pociąg do mozzarelli i oliwek... Nie wiem, co mnie tak "wzięło", ale przez jakieś 3 dni jadłam ciągle mozzarellę i oliwki właśnie. Tak więc kolejny przepis biorący udział w konkursie “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem. 

Dzięki użyciu oleju z czosnkiem i bazylią jako marynaty i jednocześnie podstawy do smażenia, mięsko nabrało lekkiego, ziołowego smaku, a użycie patelni beztłuszczowej sprawiło, że schabik jest soczysty, a nie wysuszony - jak bywa w przypadku smażenia go w panierce.

Ruloniki ze schabu z mozzarellą, oliwkami i Kujawskim

  • olej "Kujawski ze smakiem" z bazylią i czosnkiem
  • kilka plastrów schabu (rozbitych)
  • plastry mozzarelli
  • pokrojone w plasterki oliwki

Rozbite plastry schabu polewamy olejem Kujawskim, dobrze mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aby "naciągnęły" ziołowym smakiem. Można je trochę posolić. Następnie przekładamy je na patelnię grillową i smażymy z obu stron (bez dodatku jakiejkolwiek panierki). Kiedy będą już podsmażone, nakładamy na nie ser mozzarella i oliwki, zwijamy w rulonik, zapinamy wykałaczką lub szpilką kulinarną i ponownie układamy na patelni, przykrywamy przykrywką i smażymy jeszcze ok. 5 minut.

1 2



niedziela, 10 lutego 2013, efrank

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2013/02/10 20:14:39
Smakowite ruloniki, bardzo chętnie bym zjadła.
Pozdrowienia:)
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi