Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Muffinki mocno bakaliowe

Ostatnio królują u nas albo muffinki, albo ciasteczka. Być może dlatego, że łatwo chwycić i zdjąć ze stołu, a dzieci przecież same sobie ciasta nie ukroją (jeszcze)...

Przepis znalazłam TUTAJ, dodałam więcej bakalii i... najedliśmy się po uszy :) SYCĄCE!

Muffinki mocno bakaliowe

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 jajko
  • bakalie: rodzynki, orzechy, uprażony słonecznik, suszona papaja lub ananas

W jednej misce łączymy składniki mokre, w drugiej suche. Do suchych dodajemy bakalie (suszone owoce trzeba posiekać na mniejsze kawałki). Następnie łączymy składniki i mieszamy, aż powstanie gęsta masa.

Ciasto przekładamy do foremek (silikonowe natłuścić olejem, blaszane wyłożyć papilotkami), pieczemy w 180'C (bez termoobiegu) przez 15 minut.

1 2

sobota, 26 stycznia 2013, efrank

Polecane wpisy

Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi