Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Szybkie eklerki budyniowe

Przyznam się: nie potrafię robić masy śmietanowej z kremówki. Nigdy mi się nie udało, zniechęciłam się. Być może używam złej śmietany (łaciata 30%), nie wiem... Grunt, że robiąc masę do wszelkiego rodzaju biszkoptów, używam po prostu... budyniu. Owszem, inny smak. "Inny" nie znaczy "gorszy". Do takich szybkich eklerek - idealny! A że dzisiaj Dzień Ciasteczek (przypominam!), to MNIAM!

Szybkie eklerki

Na ciasto:

  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 125 g margaryny
  • 4 - 5 jajek (zależy od wielkości)
  • 1 szklanka mąki

Na krem budyniowy:

  • 1 budyń śmietankowy bez cukru + mleko jak na opakowaniu (zwykle 1/2 l)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru (maksymalnie)
  • 1 kostka masła (200 g)

Ciasto: Wodę zagotować, wrzucić do niej margarynę i rozpuścić ją. Dodać mąkę i szybko rozcierając, gotować jeszcze ok. 3 minuty. Masę dobrze wystudzić. Wbijając po 1 jajku, miksować ją do uzyskania jednolitej konsystencji. Nałożyć masę w formie podłużnych ciastek na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia: ja użyłam rękawa do kremów, w ten sposób eklerki nabrały ładnego wyglądu, ale można masę przekładać łyżeczką, formując ją w równej wielkości prostokąty. Eklerki piec na złoto przez ok. 20 minut w temp. 180'C (bez termoobiegu).

Krem: Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Masło zetrzeć z cukrem pudrem, dodać do budyniu i dobrze zmiksować.

Każdy upieczony eklerem przeciąć na pół, tworząc górę i dół ciastka. Krem nakładać na dolną część (tutaj także pomogłam sobie rękawem do kremów), przykryć górną częścią. Posypać cukrem pudrem.

1 2

wtorek, 04 grudnia 2012, efrank

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: toffi, *.sinusnet.pl
2012/12/04 15:00:37
jakie piękne i kształtne!
ja kiedyś u ciebie zamówienie złożę :D
-
efrank
2012/12/04 15:57:29
toffi, dla ciebie wszystko :)
-
meble-gama
2012/12/13 12:10:55
Nazwa tytułowa mnie skusiła, zwłaszcza fraza "szybkie" heh, nie ukrywam, że nie przepadam za ślęczeniem w kuchni, choć gotować lubię. Aczkolwiek niekoniecznie fascynuje mnie by spędzać tam całego dnia :P
-
efrank
2012/12/14 09:26:07
I udały się? :)
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2012/12/16 14:14:12

Witam! Przejrzałam Pani bloga własnie przed chwila od deski do deski.
Choć zdjęcia nie zachęcają, bo nie są jak z folderów (no ale nie czarujmy się , nie każdy umie i gotować i robić rewelacyjne zdjęcia) bardzo mnie zainteresował. Bo idea niby prosta - matka i żona wrzuca tu co gotuje. Polskie, czesto w przystępnej cenie.
Dodam że jestem fanką kuchni, gotowania, eksperymentowania i jestem otwarta na nowe smaki, czasem poszaleję i wydam za dużo w spożywczym czy na targu ;)
Niestety bardzo razi mnie jedna rzecz w Pani przepisach. Praktycznie każda potrawa ocieka tłuszczem, sosem na bazie majonezu lub nabiału oraz w wielu przypadkach daje Pani ser zółty, używa gotowych sosów (Wiem, pisałą Pani o braku czasu, ja też go nie mam, ale wolałabym nic nie zjeść niż jeść takie coś). Lepiej chyba zrobić sos samemu na bazie cebuli i suszonego grzybka? Przecież takie coś można mrozić? Razie mnie jeszcze że praktycznie KAŻDY przepis zawiera w sobie mięso (nie jest tak że jest ono warunkiem udanego posiłku dla "polskiego chłopa", bo można smacznie i bezmięsnie). Bezmięsne potrawy które tu znalazłam to potrawy słodkie.... Czyli żadna alternatywa.

Powiem tak, bardzo czesto również korzystam z gotowców (choć sposób ich przyrządzania modyfikuję). Ale nie tak.
Prosze mnie źle nie zrozumieć.
Jestem pod wrażeniem ilości przepisów i niektórych świetnych modyfikacji, które sama stosuję. Kuchnia ta jednak w całości jest po prostu jak dla mnie niezdrowa. Nie gotowałabym tak rodzinie.
-
efrank
2012/12/16 19:37:04
Dziękuję za komentarz.
Rozumiem Pani punkt widzenia, bo rzeczywiście moje przepisy bazują na tradycyjnej, polskiej kuchni, gdzie króluje śmietana i mięso. Lecz proszę też zauważyć, że często zamiast śmietany używam jogurtu naturalnego, majonezu nie używam prawie wcale, a gotowych sosów używam bardzo rzadko - przepisy te są wtedy dodawane do "Recenzji gotowców". Zwykle robię sosy sama. No i nie oszukujmy się - mieszkamy w Polsce, więc w wielu domach nadal rządzi tradycyjna kuchnia, nie każdego także stać na jedzenie wyszukane, eko warzywa czy tofu. Oczywiście podaję tu już przykłady ekstremalne, lecz prawda jest taka, że schab nadal jest tańszy od cielęciny...
Co do mięsa... Mój mąż nie uznaje obiadów wegetariańskich - owszem, od czasu do czasu lubi zjeść naleśniki czy zapiekane warzywa... Ale lubi mięso, więc i ja gotuję tak, aby dla niego było smacznie.
A zdjęcia... Tak, wiem :) Robię, jak potrafię ;)
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi