Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Dżem z czarnych porzeczek i jagód

CZARNY! Pyszny, kwaskowy... Na pewno przyda mi się nie tylko do kanapek - jutro przepis na ciasto z dodatkiem takiego dżemu!

Dżem z czarnych porzeczek i jagód

  • 1,2 kg porzeczek czarnych
  • 300 g czarnych jagód (nie borówek!)
  • cukier żelujący 2:1 (ja użyłam dr Oetkera, 1 opakowanie w zupełności wystarczy na taką ilość owoców, mimo tego, co jest napisane na opakowaniu: dżem będzie zwarty i nie za słodki)

Wszystkie owoce opłukać i rozdrobnić - ja użyłam blendera. Przełożyć je do garnka. Wsypać cukier żelujący i postępować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Po ugotowaniu dżemu, wlać go do wyparzonych słoiczków - musi być gorący. Słoiczki zakręcić i ułożyć na ściereczce wieczkiem do dołu. Po godzinie można wynieść do piwnicy.

1 2

niedziela, 21 października 2012, efrank

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: agniehaha, *.dynamic.mm.pl
2014/04/08 21:06:54
aż kwaśno na języku
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi