Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Ziemniaczany wachlarz

Przepis ten bierze udział w wyborach Kulinarnego Bloga Roku, więc byłabym wdzięczna za Wasze głosy TUTAJ :)

Potrawa jest niesamowicie prosta, dużo jest jedynie krojenia. Można ją podawać z sosem czosnkowym- wtedy lepiej jest użyć Lurpaka ziołowego. Także składniki mogą się zmieniać: wcale nie musi być z mięsem, można dodać liście szpinaku, czy brokuły. Dobrze by było jednak, aby były to składniki o różnych kolorach. U mnie pomidory były żółte, a papryka czerwona.

Ziemniaczany wachlarz

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 pomidor duży
  • 1 papryka mała
  • salami - kilka plasterków
  • boczek wędzony - kilka plasterków
  • masło Lurpak ziołowe lub czosnkowe (1/2 kostki)
  • rozmaryn - 1/2 łyżeczki
  • sól, pieprz

Na sos czosnkowy:

  • jogurt naturalny duży (1 kubek)
  • czosnek (3 ząbki)
  • sól, pieprz

Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry ok. 3mm. Paprykę myjemy, wydrążamy nasiona i kroimy w paski. Pomidory sparzamy i kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy cienko Lurpakiem, a następnie układamy w nim na przemian wszystkie składniki (jak na zdjęciu). Oprószamy rozmarynem, pieprzem i solą, a następnie na wierzch ścieramy jeszcze masło (na grubych oczkach tarki, dobrze jest je przedtem włożyć do lodówki, żeby było twardsze).

Naczynie przykrywamy i pieczemy w 180'C przez 30 minut.

Przygotowujemy sos czosnkowy, łącząc ze sobą wszystkie jego składniki (czosnek przeciskamy przez praskę).

Potrawę podajemy tak, jak była ułożona do pieczenia: trzeba umiejętnie posłużyć się łopatką przy jej przenoszeniu.

1 2 3

piątek, 21 września 2012, efrank

Polecane wpisy

Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi