Blog > Komentarze do wpisu
Powidła śliwkowe
Tradycyjne. Bez fixów ani cukru żelującego. Takie, jak w dzieciństwie ;) Powidła śliwkowe
Śliwki umyć, wyjąć pestki. Zasypać je cukrem i odstawić na 12 godzin (na noc). Następnie gotować bez przykrycia przez 4 godziny ("woda" musi odparować). Starać się nie mieszać lub robić to bardzo rzadko - jeśli będziemy mieszać podczas gotowania, powidła się przypalą. Po ugotowaniu powidła przełożyć do słoików i pasteryzować 10 minut.
sobota, 04 sierpnia 2012, efrank
Tagi:
śliwki
Komentarze
Gość: Madleine, *.adsl.inetia.pl
2012/08/21 14:01:46
Zapraszam do zabawy seven-days-in-sunny-june.blogspot.com/2012/08/zabawa.html :)
Gość: , *.ip89.fastwebnet.it
2012/09/23 23:45:53
zdecydowanie zmniejszylabym ilosc cukru w przepisie, nie czuc wyraznego smaku sliwek, cukier zabil sliwke
efrank
2012/09/24 16:52:53
Dziękuję za uwagę! Sądzę, że to też zależy od śliwek - ja miałam takie kwaskowe, nie były - przyznaję - najsłodsze, więc im słodsze, tym mniej cukru...
|
![]() ![]() |