Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Powidła śliwkowe

Tradycyjne. Bez fixów ani cukru żelującego. Takie, jak w dzieciństwie ;)

Powidła śliwkowe

  • 2,5 kg fioletowych śliwek
  • 0,5 kg cukru białego
  • 1 łyżka octu 10% (można bez, ocet utrzymuje mocno fioletowy kolor, u mnie na zdjęciu bez octu)

Śliwki umyć, wyjąć pestki. Zasypać je cukrem i odstawić na 12 godzin (na noc). Następnie gotować bez przykrycia przez 4 godziny ("woda" musi odparować). Starać się nie mieszać lub robić to bardzo rzadko - jeśli będziemy mieszać podczas gotowania, powidła się przypalą.

Po ugotowaniu powidła przełożyć do słoików i pasteryzować 10 minut.

1 2

sobota, 04 sierpnia 2012, efrank
Tagi: śliwki

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Madleine, *.adsl.inetia.pl
2012/08/21 14:01:46
Zapraszam do zabawy seven-days-in-sunny-june.blogspot.com/2012/08/zabawa.html :)
-
Gość: toffi, *.sinusnet.pl
2012/08/21 14:24:43
koniecznie do naleśników :D
-
Gość: , *.ip89.fastwebnet.it
2012/09/23 23:45:53
zdecydowanie zmniejszylabym ilosc cukru w przepisie, nie czuc wyraznego smaku sliwek, cukier zabil sliwke
-
efrank
2012/09/24 16:52:53
Dziękuję za uwagę! Sądzę, że to też zależy od śliwek - ja miałam takie kwaskowe, nie były - przyznaję - najsłodsze, więc im słodsze, tym mniej cukru...
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi