Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Tutti Frutti

Ktoś mi pewnie znowu zwróci uwagę, że ciasto nie takie "naturalne", jak być powinno... ale co tam. Miało być proste - i takie było! No, może odrobinę skomplikowane... Ale opłacało się :) Dlaczego "Tutti Frutti"? Bo ciasto o takim wyglądzie i nazwie zobaczyłam w cukierni - do kupienia (bagatela!) za jedyne 35 zł za 1 kg... Popatrzyłam, pokiwałam głową... Wróciłam do domu i zrobiłam ;) Mniam! Ciasto dla tych, którzy twierdzą, że nie potrafią piec ;)

Tutti Frutti

Na biszkopt:

  • 7 jajek
  • szczypta soli
  • 1 i 1/3 szklanka mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki ciepłej wody przegotowanej
  • łyżka cukru waniliowego lub kawy rozpuszczalnej + opcjonalnie alkohol do nasączenia biszkoptu

Na krem:

  • 1 opakowanie gotowego kremu śmietankowego lub waniliowego
  • masło i mleko według ilości na opakowaniu
  • barwniki spożywcze: niebieski i różowy

Na galaretkę:

  • 1 opakowanie galaretki czerwonej lub fioletowej
  • owoce leśne

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka i cukier zmiksować w osobnym naczyniu razem z mąką, proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie wszystko delikatnie połączyć z białkami. Masę podzielić na 3 części. Wylać każdą z nich do identycznej, wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem kwadratowej blachy, wyłożonej papierem do pieczenia (łatwiej będzie wyjąć biszkopt) i piec w temperaturze około 180'c przez 20-30 minut (sprawdzić wykałaczką lub patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy). Można piec biszkopty jeden po drugim, wyciągając gorący biszkopt (dzięki papierowi do pieczenia będzie to bardzo łatwe) i wkładając kolejny do tej samej blachy.

Biszkopty ostudzić. Krem zrobić według przepisu na opakowaniu. Podzielić go na 2 części i każdą z nich zabarwić innym barwnikiem spożywczym. Przełożyć kremem biszkopty, wcześniej nasączając je roztworem z wody i cukru waniliowego bądź kawy, alkoholu.

Opłukać owoce, wysuszyć je i przełożyć na wierzchni biszkopt. Włożyć ciasto do lodówki.

Zrobić galaretkę według przepisu na opakowaniu, lecz dodając odrobinę mniej wody. Poczekać, aż ostygnie, włożyć do lodówki i odczekać, aż zacznie tężeć. Wtedy zalać galaretką owoce (czyli cały wierzch ciasta) i ponownie włożyć całe ciasto do lodówki na minimum 2 godziny.

1

piątek, 20 lipca 2012, efrank

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: nICOLL, *.info-net.org.pl
2012/09/18 20:57:35
bllle...jak można jeść coś NIEBIESKIEGO !!!!!
-
efrank
2012/09/19 11:32:03
Hm, to już trzeci bezsensowny komentarz dzisiaj z Pana/Pani strony... Widzę, że się Pan/Pani niezmiernie nudzi. No cóż. Odpowiadając na pytanie: Jak widać, można.
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi