Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Dżem wiśniowo - porzeczkowy

Powiem tak: DAWNO NIE ZROBIŁAM LEPSZEGO DŻEMU. Od teraz ten i dżem truskawkowo-kiwi stają się moimi ulubionymi ;) Niby nic specjalnego, ale to połączenie smaków jest fenomenalne! A że wiśni i czarnych porzeczek u mnie na działce w bród... Jutro idę zrywać resztę ;) I to co, że jestem teraz na diecie? Dżem sobie poczeka na jesienno-zimowe wieczory.

Dżem wiśniowo - porzeczkowy

  • 1,2 kg wiśni
  • 300 g czarnych porzeczek
  • cukier żelujący 2:1 (ja użyłam dr Oetkera, 1 opakowanie w zupełności wystarczy na taką ilość owoców, mimo tego, co jest napisane na opakowaniu: dżem będzie zwarty i nie za bardzo słodki)

Wiśnie wydrylować, porzeczki opłukać. Przełożyć je do garnka, rozdrobnić - ja potłukłam je tłuczkiem do ziemniaków ;) Wsypać cukier żelujący i postępować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Po ugotowaniu dżemu, wlać go do wyparzonych słoiczków - musi być gorący. Słoiczki zakręcić i ułożyć na ściereczce wieczkiem do dołu. Po godzinie można wynieść do piwnicy.

1 2

poniedziałek, 09 lipca 2012, efrank

Polecane wpisy

Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi