Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Domowa szynka peklowana

Wędliny w sklepach są coraz gorsze. Pewnie, że mogłabym iść do sklepów firmowych, w których mogłabym zapłacić za szynkę jakieś 40-60 zł / 1kg. Ale po co, skoro mogę taką szynkę zrobić sama? To naprawdę nietrudne, a na pewno bardzo zdrowe i o niebo smaczniejsze, niż szynka kupowana w sklepie! Dopiero niedawno zainteresowałam się domowymi sposobami robienia wędlin i na pewno niedługo ukażą się kolejne wpisy, lecz na początek coś banalnie prostego: peklowana, gotowana szynka. Zrobiłam 1,5 kg - zniknęło w ciągu doby... Serio! No ale przy 4 osobach, w tym 1 mężczyźnie i 2 chłopcach, nie ma co się dziwić...

Szynkę ugotowałam w szybkowarze, nie chcąc traci czasu (ani gazu...) na 2-godzinne gotowanie, ale oczywiście da się ją zrobić i bez szybkowara... A przepis na nią znalazłam TUTAJ.

Domowa szynka peklowana

  • 1,5 - 2 kg szynki bez kości
  • sól peklowa
  • woda wg przepisu na opakowaniu soli
  • przyprawy: liść laurowy, 3-5 ziaren ziela angielskiego, tymianek, czosnek w granulkach lub płatkach, rozmaryn, jałowiec, pieprz lub inne według uznania.

Szynkę umyć, przełożyć do kamiennego lub szklanego naczynia - wielkość naczynia musi być taka, aby szynka ciasno w nim leżała. Wsypać przyprawy.

Rozrobić sól peklową według przepisu na opakowaniu (ja miałam sól firmy Prymat i szynka wyszła pyszna). Otrzymanym roztworem zalać szynkę, przykryć (można talerzykiem), wstawić do lodówki na minimum 5 dni (najlepiej na okres około 1 tygodnia do 2 tygodni) - moja stała 5 dni. W tym czasie należy szynkę co 2 dni obracać.

Po tym okresie szynkę wyjąć, włożyć do siateczki masarskiej lub ciasno obwiązać sznurkiem kulinarnym (ja nie jestem szczęśliwym posiadaczem siateczek masarskich, co się wkrótce zmieni, ale podpowiadam, że można sobie poradzić i bez nich). Szynkę przełożyć do garnka, zalać wodą, włożyć liść laurowy, ziele angielskie, posypać pieprzem, zagotować.

Gotować na małym ogniu. Czas gotowania zależy od wielkości szynki: na 1 kg szynki przypada 50 minut gotowania w normalnym garnku. Ja w szybkowarze moją 1,5 kg szynkę gotowałam 30 minut - szybkowar nastawiony miałam na II stopień.

W oryginalnym przepisie Jola zostawia szynkę na noc w wodzie, w której się gotowała. Ja szynkę wyjęłam od razu, osączyłam i pokroiłam jeszcze ciepłą - ciepła jest bardziej krucha, rozpada się, ale byliśmy tak głodni, że nie wytrzymaliśmy ;)

1

 

Ze względu na smak szynki - smak, który obecnie trudno jest spotkać w szynkach kupowanych w sklepach - przepis dodaję do akcji "Smaki naszego dzieciństwa".

poniedziałek, 30 lipca 2012, efrank
Tagi: szynka
Komentarze
2012/07/30 15:02:49
jak ja uwielbiam taka domowa szynke!
-
2012/07/30 15:04:53
o tak. W dobie beznadziejnych wędlin taka szyneczka to prawdziwy skarb:)
-
Gość: ozzie, 95-155-104-45.multi-play.net.pl
2012/07/30 15:35:02
rzadko jadam szynkę ale ta twoja wygląda dokładnie tak jak ta która pamiętam z dzieciństwa
-
Gość: nico, 89-72-75-41.dynamic.chello.pl
2012/12/22 14:24:15
A może warto ugotować wg zasady - 2 razy po 5 min. licząc od chwili gdy woda zaczyna wrzeć (przerwa pomiędzy gotowaniami - minimum 12 godz. - wtedy trzymamy zawiniętą!!! w lodówce).
To tylko tak dla odważnych...
-
2012/12/23 10:57:59
Hm, nigdy tak nie gotowałam szynki... ale nie jestem specjalistą ;) Kiedyś pewnie spróbuję :)
-
Gość: barbara, acjy193.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/21 16:52:49
Przygotowując szynkę zastosowałam tzw. peklowanie na sucho czyli bezpośrednio wciera się sól peklową w mięso bez sporządzania roztworu z wodą. ponadto robię pastę z czosnku zmiażdżonego, rozmarynu, ziaren jałowca, odrobiny zmiażdżonej kolędry (wszystko razem dokładnie rozcieram) i również nacieram szynkę. Taka metoda przyspiesza peklowanie np. szynka 2 kg. pekluje się 4 dni, można ją potem parzyć dodając listek i ziele angielskie.
-
Gość: karo, ath66.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/04/27 14:54:37
szynka super pycha!!! :D świetny przepis, polecam
-
2013/04/28 13:41:01
Barbara, dziękuję za podpowiedź, na pewno skorzystam.

Karo, cieszę się, że smakowało :)
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi