Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Muffinki mocno cytrynowe

Zaległy wpis o bardzo smacznych muffinkach :) Robiłam je na Wielkanoc, jako swego rodzaju "przełamanie" wszystkich słodkich smaków babek z lukrem i mazurków. Odrobinę się obawiałam, czy nie wyjd± za kwa¶ne... ale nie! Były miękkie, kwaskowe, przepyszne! Na pewno nie robiłam ich po raz ostatni... Przepis od Agnieszki. Ja zrobiłam z lukrem cytrynowym i kolorow± posypk± :)

Muffinki mocno cytrynowe

  • 2 szklanki m±ki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanka oleju
  • 1 jajko
  • 2 całe cytryny
  • cukier puder na lukier + dodatkowe 1/2 cytryny
  • posypka

W jednej misce wymieszać produkty suche: m±kę, cukier, proszek do pieczenia, sól.

Cytryny sparzyć i obrać ze skórki. Skórki drobno pokroić (nie mam jakiego¶ specjalnego narzędzia i obieram nożem, kroję na minimalne kwadraciki...), z cytryny wycisn±ć sok. W drugim naczyniu wymieszać produkty mokre: mleko, olej, jajko, sok z cytryny oraz skórki.

Składniki suche wymieszać z mokrymi łyżk±, porozkładać do foremek. Piec około 20-25 minut w 180'C.

Poczekać, aż ostygn±. Wycisn±ć sok z 1/2 cytryny, a następnie dodawać po łyżce cukru pudru, mieszaj±c, aż powstanie ¶rednio-gęsty lukier. Lukier nałożyć łyżk± na muffiny i posypać je posypk±.

1 2 3

niedziela, 13 maja 2012, efrank

Polecane wpisy

Komentarze
Go¶ć: Bon, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/05/13 13:13:14
~Piękne! :) U mnie też muffinkowo!:)
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi