Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Grzybki w occie

Takie grzybki pamiętam z dzieciństwa i mama nadal robi je od czasu do czasu. W piwnicy mam około 10 słoików i idealnie nadają się do mięska i ziemniaczków.

Przepis mojej mamy. Jak mi sama powiedziała: takie grzybki można zrobić na wiele sposobów. Niektórzy osobno robią do nich zalewę. Moja mama robi grzybki w zalewie i tak tutaj podaję. Niestety, nie podam dokładnej ilości produktów, ponieważ mama także robi wszystko "na oko".

Grzybki w occie

  • świeże grzyby: prawdziwki, borowiki, opieńki.
  • ok. 2 łyżeczek soli
  • pół łyżeczki cukru
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • cebula biała
  • marchewka
  • ocet (im więcej octu, tym grzybki będą kwaśniejsze, ostrzejsze)

Grzyby dobrze opłukać. Wsadzić do garnka, zalać wodą, zagotować i całkowicie odcedzić.

Grzyby ponownie włożyć do garnka, zalać wodą, dodać 1 łyżeczkę soli i gotować do miękkości. Jeśli macie bardzo dużo grzybów, dodajcie więcej soli. Po ugotowaniu ponownie odcedzić.

Grzyby jeszcze raz (już po raz ostatni!) włożyć do garnka. Zalać wodą, lecz tak, aby woda sięgała jeszcze powyżej poziomu grzybków (lepiej więcej zalewy, niż mniej). Do grzybów dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, łyżeczkę soli, pół łyżeczki cukru, ocet (w zależności od tego jak ostre chcecie, tyle dodajecie octu: od około 3 łyżek w górę), pokrojoną w piórka cebulę oraz marchewkę (obraną, lekko ugotowaną - musi być miękka lub półtwarda - i pokrojoną w krążki). Wszystko razem zagotowujemy i gotujemy około 10-15 minut.

Gorącą zalewę razem ze wszystkim, co się w niej znajduje, wkładamy do słoików. Grzyby muszą być całkowicie zalane zalewą. Dobrze zakręcamy słoiki, upewniając się, że góra słoików i zakrętki są całkowicie suche. Słoiki od razu przewracamy "do góry nogami", aby zakrętki się zassały. Układamy je na blacie, nakrytym szmatką i zostawiamy do ostygnięcia.

1

niedziela, 15 kwietnia 2012, efrank
Tagi: grzyby

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: nICOLL, *.info-net.org.pl
2012/09/18 21:01:50
TE grzybki nazywają się OPIEŃKA !
-
efrank
2012/09/19 11:31:05
Cieszę się, że zna się Pan/Pani na grzybach. Ale nie wszyscy będą wykorzystywać ten przepis akurat na opieńki - w mojej rodzinie robi się tak także podgrzybki, kozaki i inne. Więc w przepisie występuję po prostu słowo "Grzybki".
-
2013/04/25 20:58:00
Ocet to śmerć !
-
efrank
2013/04/26 08:20:02
Mój Boże, Suzi, dodałaś w ciągu 1 dnia 14 komentarzy (na każdy odpowiadam!), ale ten to już przesada. To chyba moja sprawa, jeśli jem ocet? Nie chcesz, nie rób.
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi