Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Pizza z tuńczykiem i szpinakiem na cieście pełnoziarnistym

Kolejna wersja pizzy na cieście pełnoziarnistym, ostatnio naszym ulubionym.

Pizza z tuńczykiem i szpinakiem na cieście pełnoziarnistym

Przepis na dużą blachę z kuchenek (taką ok. 35cm x 35cm) lub dwie okrągłe blaszki o średnicy 36 cm. Jeśli chcecie bardzo grube ciasto, zróbcie z podwójnej porcji składników.

Na ciasto:

  • ½ kg mąki pełnoziarnistej (używam Lubelli)
  • 1 paczka suchych drożdży (7 g)
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oliwy (najlepiej z oliwek)

 Na wierzch (ilość zależy od waszego smaku, podaję orientacyjnie):

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • cebula biała
  • pomidory (2 na sos, 2 do pokrojenia w plastry)
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • oregano
  • ser żółty (ja dałam jeszcze pleśniowy)

Opcjonalnie na wierzch można jeszcze dodać:

  • papryka czerwona
  • pieczarki (4-5 dużych sztuk)

Wymieszać ze sobą składniki na ciasto (można dodać trochę oregano) i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut - 1 godzinę.

Przygotować składniki na wierzch: część pomidorów, umyte (i obrane, jeśli są stare) pieczarki pokroić na plastry, umytą paprykę pokroić w kostkę, obraną cebulę - w piórka.

Tuńczyka wyjąć z puszki i odsączyć, "podziabać" widelcem. Szpinak przełożyć na patelnię, dodać łyżkę oliwy lub masła i rozmrażać na wolnym ogniu. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szczyptę soli.

Pozostałą część pomidorów sparzyć, obrać ze skórki i zmiksować blenderem lub w robocie kuchennym, dodać sól, pieprz i oregano do smaku.

Blachę wysmarować oliwą, rozwałkować ciasto i przełożyć na blachę (ja nie wałkuję, tylko ugniatam palcami). Na bokach pozostawiamy „rant” z ciasta – można w niego zawinąć ser żółty. Zostawić ciasto jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia (przykryte ściereczką).

Nałożyć wszystkie dodatki, oprócz sera. Ser zetrzeć na tarce i odłożyć do miseczki.

Piec w 190’c ok. 20 minut (na pieczeniu "od dołu"), następnie nałożyć szybko ser i piec jeszcze ok. 10 minut (pieczenie "góra-dół") – ranty ciasta powinny być z wierzchu lekko twarde i wydawać głuchy odgłos, gdy w nie postukamy.

1 2

sobota, 14 stycznia 2012, efrank

Polecane wpisy

Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi