Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Jajecznica - dwie odsłony

Któż nie umie zrobić jajecznicy? A ileż jest jej wariantów! Niektórzy lubią lejącą się, inni prawie wysuszoną... Ostatnio nawet zauważyłam, że moja teściowa robi jajecznicę inaczej, niż ja: najpierw smaży białko, a później rozbełtuje żółtko. Ja bełtam wszystko naraz. Także i sposobów, wbrew pozorom, jest kilka. Jak Wy robicie?

Poniżej nasze dwie ulubione: czysta jajecznica na maśle i jajecznica na boczku ;)

Jajecznica na maśle:

  • jajka
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

Masło stopić na patelni, wbić jajka, dodać sól i pieprz i usmażyć, cały czas mieszając.

Jajecznica na boczku:

  • jajka
  • boczek
  • sól, pieprz

Boczek pokroić w plastry, ułożyć je na rozgrzanej patelni i podsmażyć z obu stron, aż zacznie się wytapiać tłuszcz. Wbić jajka, dodać przyprawy i usmażyć, cały czas mieszając.

1 

poniedziałek, 23 stycznia 2012, efrank
Tagi: boczek jajka

Polecane wpisy

Komentarze
2013/04/25 20:54:25
Po co komu przepis na jajecznicę ???
-
efrank
2013/04/26 08:17:21
Suzi, Ty umiesz, ja umiem, ale może jest ktoś, kto NIE umie ;)
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi