Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Gofry - ciasto na mleku i oleju

Gdzie ja znalazłam przepis na to ciasto? Jak Boga kocham, nie wiem. Robię już z pamięci, pamiętając proporcje 2x2x2. Od Bożego Narodzenia mam cudną gofrownicę, więc korzystam maksymalnie ;)

Gofry - ciasto na mleku i oleju

Na 12 gofrów:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3\4 szklanki oleju
  • masło (do smarowania gofrownicy)

Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać sól i ubić je na sztywną pianę.

Do żółtek dodawać stopniowo cukier, olej, mleko, mąkę, proszek do pieczenia i ubijać do połączenia się składników.

Łyżką delikatnie połączyć białko z żółtą masą. Przekładać do gofrownicy chochelką i piec kilka minut, do zbrązowienia.

Gofry najlepsze są ciepłe, bo są chrupiące. Gdy stygną, robią się gumowate.

Podawać z dowolnymi dodatkami.

1 2

niedziela, 29 stycznia 2012, efrank

Polecane wpisy

Komentarze
franc_z_francji
2012/03/26 11:45:06
wypasione gofery, zjobdym ;)
-
Gość: smakoszgofrów, *.chojnet.pl
2012/05/22 23:51:12
te gofry są super ;) ja jestem troszeczkę leniwa i dodałam cale jajka bez ubijania a i tak wyszły super ;)
-
efrank
2012/05/23 08:57:38
Bez ubijania nie próbowałam, a muszę - oszczędność czasu :) Cieszę się, że smakowało - są to jak na razie nasze ulubione gofry :)
-
2013/04/25 20:55:42
Mandarynki w skórkach ???
-
efrank
2013/04/26 08:18:34
Szczegół ;)
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi