Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Gofry - ciasto na mleku i oleju

Gdzie ja znalazłam przepis na to ciasto? Jak Boga kocham, nie wiem. Robię już z pamięci, pamiętaj±c proporcje 2x2x2. Od Bożego Narodzenia mam cudn± gofrownicę, więc korzystam maksymalnie ;)

Gofry - ciasto na mleku i oleju

Na 12 gofrów:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki m±ki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3\4 szklanki oleju
  • masło (do smarowania gofrownicy)

Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać sól i ubić je na sztywn± pianę.

Do żółtek dodawać stopniowo cukier, olej, mleko, m±kę, proszek do pieczenia i ubijać do poł±czenia się składników.

Łyżk± delikatnie poł±czyć białko z żółt± mas±. Przekładać do gofrownicy chochelk± i piec kilka minut, do zbr±zowienia.

Gofry najlepsze s± ciepłe, bo s± chrupi±ce. Gdy stygn±, robi± się gumowate.

Podawać z dowolnymi dodatkami.

1 2

niedziela, 29 stycznia 2012, efrank

Polecane wpisy

Komentarze
franc_z_francji
2012/03/26 11:45:06
wypasione gofery, zjobdym ;)
-
Go¶ć: smakoszgofrów, *.chojnet.pl
2012/05/22 23:51:12
te gofry s± super ;) ja jestem troszeczkę leniwa i dodałam cale jajka bez ubijania a i tak wyszły super ;)
-
efrank
2012/05/23 08:57:38
Bez ubijania nie próbowałam, a muszę - oszczędno¶ć czasu :) Cieszę się, że smakowało - s± to jak na razie nasze ulubione gofry :)
-
2013/04/25 20:55:42
Mandarynki w skórkach ???
-
efrank
2013/04/26 08:18:34
Szczegół ;)
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi