Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Chipsy jabłkowe (suszone jabłka)

Ostatnio zaczęłam ćwiczyć i pływać, przestałam jeść słodycze. Ale nie oszukujmy się, człowiekowi brakuje co jakiś czas czegoś "do pochrupania". Radzę wtedy zrobić sobie takie eco-chipsy, bio-chipsy, czy jak je sobie nazwiecie - pojawiają się już w sklepach, ale są horrendalnie drogie! A że ja chętnych do zjedzenia mam jeszcze kilku, paczuszka zdecydowanie nie wystarcza... Ale talerz - a i owszem!

Chipsy jabłkowe (suszone jabłka)

  • jabłka - ilość zależy od tego, jak dużo chcecie zrobić. Ja zwykle robię z ok. 2 kg ;)

Jabłka umyć. Nie trzeba ich obierać, ale zdecydowanie polecam obrane - szczególnie dla dzieci, ponieważ skórka po wysuszeniu robi się twarda i trudno ją pogryźć.

Przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w plasterki o grubości ok. 3 mm.

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wrzucić na blaszkę jabłka starając się, aby nie ułożyły się jedne na drugich. Włożyć je do piekarnika.

Piekarnik ustawić na 50'C (czyli "suszenie"), najlepiej z termoobiegiem - i suszyć jabłka przez ok. 3-4 godziny. Oczywiście można suszyć je dłużej lub krócej, w zależności od tego, jakie lubicie: bardziej "mięsiste" czy zupełnie wysuszone.

Przed suszeniem można jabłka posypać cynamonem lub inną, ulubioną przyprawą: kminkiem, czerwoną papryką... Radzę próbować, aż znajdziecie swój smak ;)

1

piątek, 13 stycznia 2012, efrank
Tagi: jabłka

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Smaczny Dom, 196.3.50.*
2012/01/13 18:21:54
i niech te chipsy ze sklepow uciekaja! :) nie ma porownania!
-
2012/01/13 19:22:26
o, muszę wypróbować, bo chipsy uwielbiam, ale te sklepowe , to wiadomo, jakie świństwo :)
-
zdrowa.zywnosc
2012/04/03 10:50:47
Masz rację, chipsy jabłkowe dostępne w zwykłych sklepach są niesmaczne. Ostatnio szukałam jakiś innych i trafiłam na sklepy z żywnością ekologiczną np. ten: www.ekosmakosz.pl/pl/p/Chipsy-Jablkowe-BIO-40g-BioAvena/587
są one otrzymywane z ekologicznych odmian jabłek. Kupiłam jedną paczkę na próbę i powiem wam że dużo smaczniejsze i nadają się dla dzieci.
-
Gość: brovar, *.dynamic.chello.pl
2012/09/09 20:58:57
Niestety, dla mnie 50 stopni okazało się dużo za mało, jabłka suszyły się i suszyły - po 4 godzinach ledwie lekko się "zabrązowiły". Dopiero jak zwiększyłem temperaturę do 70, to był jakiś efekt.
-
efrank
2012/09/10 01:30:09
Każda kuchenka działa inaczej... Moja jest bardzo stara, mocno się nagrzewa, więc muszę uważać z temperaturą i zawsze daję niższą. Ale rozumiem, że jabłuszka się udały?
-
Gość: jagabaga, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/10 13:07:20
Ja też zachorowałam na suszone jabłka. Suszę w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem, w temp. 70-75stC przez min. 4 godziny. Co jakis czas otwieram na chwilę, żeby wilgoć ze środka wygonić;-). Przemieszuję je co jakiś czas. Suszę, az zrobią się dośc suche, bo boje się, zeby później w zamkniętym słoiku nie pleśniały (to torebkach nie przechowuje z obawy przed molami).
-
Gość: Norbert, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2012/10/16 08:50:00
Ja suszę na grzejniku i jest to rewelecja. Układami na sreberku i potem na grzejniku. Są pyszne. Pozdrawiam
-
efrank
2012/10/17 08:25:40
Też dobry pomysł! I nie traci się prądu/gazu...
-
mrobert
2012/11/04 15:38:41
dzięki za wpis, ja planuję dzisiaj pierwsze suszenie jabłek - w suszarce elektrycznej, która rok temu kupiona została do suszenia grzybów; zobaczymy co mi z tego wyjdzie :)
-
efrank
2012/11/05 00:54:37
Elektryczną mają moi teściowie i owoce też im ładnie w niej wychodzą - jabłka i śliwki szczególnie :)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/09 22:26:48
a ja polecam w sezonie grzewczym suszenie jabłek na kaloryferach , szybko tanio i bardzo smacznie a najlepsze są championy ponieważ nie czernieją
-
efrank
2012/12/10 10:05:45
Dziękuję za podpowiedź! Na pewno spróbuję, tylko na kaloryferze to trzeba w papierową torbę zapakować, prawda?
-
Gość: Danka, *.ssp.dialog.net.pl
2013/01/16 12:51:39
A ja po prostu jabłka kroję, układam na tacce i same się suszą na kaloryferze.
-
Gość: LK, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/01/17 06:12:06
w sklepie nasiennym kupilam 1 metr siatki nylonowej, sztywnej (4,50 zl. za 1m2 ) izrobilam z niej 4 podluzne rynienki. N atych rynienkach ukladam pokrojone jablka i ukladam na kaloryferze. Na drugi dzien sa suchutkie i wieszam je w woreczkach z gazy na rurze wzdluz kaloryfera... Zadna plesn im nie grozi.
-
efrank
2013/01/17 10:35:43
Super! Dziękuję za podpowiedź!
-
2013/04/10 15:15:19
a ja dla moich Maluchów kupuję (zamawiam) pyszne suszone jabłuszka u producenta, zdrowe - temp. suszenia nie przekracza 30st. więc mają najwięcej witamin, bez żadnych substancji wybielających, a dzieci je uwielbiają.
Dla osób zainteresowanych kontakt można znaleść na stronie: www.supertraders.pl/suszona-skorka-z-jablka-krakow-malopolskie-o43231
-
efrank
2013/04/11 08:19:44
Dziękuję za link!
-
Gość: kiti, *.icpnet.pl
2013/05/15 09:56:27
Ja też susze jabłka, ale tak jak grzyby - nawlekam na nitki i takie łańcuchy wieszam nad kuchnią opalaną drewnem. Jabłka spokojnie susza się 2-4 dni. Nie ciemnieją. Są jasne jak słońce. Super pychotka
-
efrank
2013/05/16 10:52:41
kiti, super! Ja pamiętam takie suszenie z dzieciństwa, ale teraz niestety typowej kuchni brak, a gazówka się nie nadaje...
-
Gość: ala, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/07/19 16:40:18
A ja wysuszyłam chipsy na słońcu. W piekarniku jakoś nie widziałam efektu, gotowały się i ciągle pełno soku miały, choć odparowywałam i była tylko jedna warstwa.
Na firance rozłożyłam plasterki (firanka leżała na suszarce do prania), odwracając czasem. Trwało to 2 słoneczne dni. Są twarde, ale w ustach miękną. Super!
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi