Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Ziemniaczki okraszone boczkiem i cebulą

Jakże proste danie, ale z dodatkiem maślanki do picia mamy przepyszny obiad, który satysfakcjonuje nawet takiego mięsożercę, jak mój mąż. Gdy byłam dzieckiem, piliśmy do tego siadłe mleko... Babcia mi często powtarzała, że gdy ona sama była mała, szkoda było tracić boczek na tak codzienne danie, więc ziemniaczki jedli albo z samą cebulką, albo ze skwarkami. Jak to się człowiek przyzwyczaja do luksusu, jakim jest boczek...

Ziemniaczki okraszone boczkiem i cebulą

  • ok. 1,5 kg ziemniaczków
  • ok. 20-30 dag boczku
  • 1 duża cebula
  • sól
  • maślanka lub kefir do picia

Ziemniaki obrać, przekroić na pół lub ćwiartki, jeśli są duże, ugotować w osolonej wodzie.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę i uprażyć na suchej patelni, razem z cebulą. Okrasić nim odsączone z wody ziemniaczki. Podawać z maślanką lub kefirem.

1 2

poniedziałek, 14 listopada 2011, efrank

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: ltomi, *.dynamic.chello.pl
2014/03/28 16:05:13
ziemniaczki jak u babci... mm... smaki dziecinstwa, to jest to:) ja dalam boczusiu kani, moj ulubiony:)
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi