Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Bigos z mięsem

Coś dla smakoszy :) Przydatny na rodzinnych obiadach, imprezach, gdy zimno i gdy potrzeba czegoś na rozgrzewkę. Babcia zawsze robiła go, gdy musiała "wyczyścić" lodówkę z zalegającego mięsa, natomiast mama lubi gotować go po Wigilii, gdy po świętach zaczynają piętrzyć się niezjedzone szynki, boczki, karkówki, słoniny i inne mięsiwa :)

Robię zawsze na kapuście kiszonej!

Bigos z mięsem

  • 0,5 - 1 kg kiszonej kapusty
  • ok. 0,5 kg mięsa: szynka, łopatka, karkówka, boczek, kiełbasa - surowe lub nie
  • kilka suszonych grzybów
  • skóra z wędzonego boczku (zawsze dodaję! skórę z boczku odcinam i zamrażam, więc do bigosu zawsze jest jak znalazł)
  • duża cebula lub 2 małe/średnie
  • 2-3 łyżki smalcu
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren angielskich
  • majeranek
  • kostka rosołowa

Odsączoną i pokrojoną kapustę przekładamy do garnka. Dodajemy suszone grzybki, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek (ok. 1 łyżeczki), kostkę rosołową i skórę z boczku (w całości). Zalewamy wodą tylko do takiego poziomu, żeby przykryło kapustę. Przykrywamy i gotujemy do miękkości (można na bieżąco podlewać odrobiną wody, ale ja tego nie robię).

Surowe mięso opłukujemy i kroimy w większą lub mniejszą kostkę. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę, a cebulę w mniejsze piórka. Na patelni rozpuszczamy smalec i smażymy na nim mięso oraz cebulę. Surowe mięso przykrywamy przykrywką i dusimy, ewentualnie co jakiś czas podlewając wodą, aż do miękkości.

Mięso łączymy z kapustą, doprawiamy do smaku, podgrzewamy wszystko razem. Bigos najlepszy jest na drugi dzień.

1 2 3

Bigos jest potrawą, która spokojnie może wytrzymać w lodówce (lub zimą na balkonie) kilka dni. Można go także zamrozić - nie straci nic ze swojego smaku! Najlepiej podawać z białym pieczywem.

1

czwartek, 17 listopada 2011, efrank

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: nICOLL, *.info-net.org.pl
2012/09/18 21:04:24
Od kiedy bigos jest BIAŁY?
-
efrank
2012/09/19 11:29:35
W jakim sensie "biały"?
-
Gość: susi, *.via.zamek.net.pl
2013/04/25 20:33:00
"bigos biały"??? czytaj bez koncentratu pomidorowego
-
Gość: susi, *.via.zamek.net.pl
2013/04/25 20:36:46
"bigos biały"??? czytaj bez koncentratu pomidorowego
-
2013/04/25 20:38:06
"Biały"tzn bez koncentratu.Z powazaniem Susi.
-
efrank
2013/04/26 08:15:16
Dzięki Suzi ;) No u mnie w domu robi się "biały" ;)
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi