Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Pełnoziarniste spaghetti bolognese

Uwielbiam włoską kuchnię. Być może to dlatego, że potrafi być tak różnorodna i kolorowa, a przy tym niskokaloryczna, a być może dlatego, że moja mama mieszkała we Włoszech przez 5 lat i zaraziła mnie miłością do tego kraju i ich kuchni. Spaghetti bolognese jest moim zdaniem najłatwiejszą potrawą do przygotowania, a gdy byłam w ciąży - było moim ulubionym daniem :)

Przepis dodaję do dwóch akcji: Pasta ispirando Lubelli oraz Viva Italia! Makro w kategorii primi piatti (banerki na końcu).

Pełnoziarniste spaghetti bolognese

  • 1 opakowanie makaronu pełnoziarnistego spaghetti (akurat zawsze używam Lubelli...)
  • 0,5 kg mięsa mielonego (używam wieprzowo-wołowego)
  • ok. 30-40 dag pomidorów, sparzonych, obranych ze skórki i pokrojonych w drobną kostkę LUB puszka pomidorów w kostce LUB kartonik sosu pomidorowego.
  • ok. 3-5 ząbków czosnku
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz
  • świeże lub sproszkowane: tymianek, bazylia, oregano
  • parmezan do posypania
  • oliwa do smażenia (ok. 1 łyżki) oraz do ugotowania makaronu (dodatkowa 1 łyżka)

Oliwę zagrzać na patelni, wrzucić do niej pokrojone cebulkę i czosnek. Kiedy się zrumienią, dodać mięso mielone i podsmażyć (ok. 20 minut), co jakiś czas mieszając. Dodać pomidory (lub sos pomidorowy) i zioła, doprawić solą, pieprzem. Podsmażać razem, aż sos zabulgocze, a pomidory się rozdrobnią.

Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Przełożyć go na talerz, oblać sosem i posypać startym parmezanem.

1 2

niedziela, 16 października 2011, efrank

Polecane wpisy

Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi