Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Fasolka w zalewie z czosnkiem

Taką fasolkę pamiętam z dzieciństwa. Mama robiła z niej w zimie surówki, dodając cebulę, sól, pieprz i trochę oleju... czasami chyba trochę kiszonego ogórka... Możecie sobie wymyślić własne wariacje fasolkowej, zimowej surówki, mając za podkład tak przygotowaną fasolkę ;)

Fasolka w zalewie z czosnkiem 

Na około 6 półlitrowych słoików.

  • 3 kg żółtej fasolki szparagowej
  • główka czosnku
  • 2 litry wody (na zalewę)
  • 2 czubate łyżki soli (na zalewę)
  • cząber lub gotowa mieszanka ziół do dań z fasoli
  • opcjonalnie świeża, czerwona papryka lub papryczka chilli (chilli zmieni smak fasolki na ostry, zwykła po prostu urozmaici danie kolorem)

Fasolkę wymyć, odciąć końcówki. Blanszować we wrzącej wodzie przez 10 minut. Wyjąć i zahartować.

Do słoików powkładać po 2 przecięte ząbki czosnku i pokrojoną w kosteczkę paprykę lub papryczkę. Następnie powkładać fasolkę.

Z wody, soli i cząbru (lub mieszanki ziół - około 1 płaskiej łyżki) przygotować zalewę. Gorącą zalewą zalać fasolkę w słoikach, zakręcić wieczka. Pasteryzować jeszcze około 5 minut.

1 2

piątek, 02 września 2011, efrank

Polecane wpisy

Komentarze
burczymiwbrzuchu
2011/09/03 12:20:56
Oo fasolka z czosnkiem musi smakować rewelacyjnie:)
-
efrank
2012/06/07 11:32:20
Jest bardzo miękka, nadaje się na taką surówkę ze słoika wprost na talerz :) Intensywnie smakuje czosnkiem, trzeba lubić :D
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi