Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Cukinia faszerowana mięsem

Na pewno każdy kiedyś jadł, a każda kucharka ma własną wariację cukinii faszerowanej. My lubimy mięsną, czasami z ryżem, czasami bez... Poniżej wariacja bez ryżu i z niewielką ilością warzyw - dla prawdziwych mięsożerców (takich jak mój mąż) ;)

Cukinia faszerowana mięsem

  • 2 średnie cukinie
  • 0,5 kg mielonego mięsa
  • 1 duża cebula
  • ok. 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • kilka dużych pieczarek
  • ok. 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  • ser żółty do posypania
  • sól, pieprz
  • jako dodatek można zrobić sos do warzyw faszerowanych i sałatkę z sosem majonezowo-czosnkowym (ale bez frytek...) lub podawać z korniszonami i ketchupem.

Cukinię umyć, przekroić na pół i wydrążyć środek. Zrobić farsz: wymieszać ze sobą surowe mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek, starte na dużych oczkach pieczarki, posiekaną i podsmażoną cebulkę, jajko i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Nałożyć farsz do cukinii.

Cukinie przełożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, podlać bulionem do 2/3 wysokości cukinii i przykryć. Piec w piekarniku przez ok. 40 minut w temperaturze 180'c. Na 10 minut przed końcem posypać cukinie startym, żółtym serem.

Można przygotować większą ilość, przechować w lodówce i podgrzać je w piekarniku następnego dnia.

1 2

wtorek, 20 września 2011, efrank

Polecane wpisy

Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi