Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Plastyczna masa cukrowa do tortów

Niektórzy z moich znajomych bardzo czekają na ten wpis, dlatego też postanowiłam się "reaktywować" - przerwa była długa, przepraszam. No nic to.

Masa cukrowa jest genialna! Bardzo mi się spodobała jako sposób dekoracji tortów dla dzieci i będę ją stosować przez ładnych kilka najbliższych lat... Dlatego też co jakiś czas na pewno pojawią się nowe zdjęcia tortów i ciastek ;)

Masa jest bardzo łatwa do przygotowania, zachowuje świeżość przez co najmniej 1,5 godziny (tyle zajęło mi przystrojenie tortu). Jest jak plastelina - można ją rozwałkować i wykrawać kształty lub lepić ludziki. Tort wytrzymał u mnie w lodówce 3 dni (tyle zajęło nam zjedzenie go w całości) i z masą nic się przez ten czas nie stało - nie skruszała, nie zeschła się, nie zrobiła się twarda. Kroiło się ją cały czas jak plastelinę. Jest bardzo słodka, więc ozdoby i zewnętrzna warstwa tortu w większości zostawały na talerzu, no ale to w końcu dekoracja... ;) Podobno można ją mrozić. Powtórzę: jest świetna!

Przepis cytuję STĄD.

Plastyczna masa cukrowa do tortów

  • 0,5 kostki margaryny lub masła
  • 1 szklanka wody
  • 25 dag mąki pszennej
  • 0,5 kg cukru pudru
 
"Wodę gotujemy z tłuszczem, po zagotowaniu wsypujemy mąkę, dokłądnie mieszamy, chwilę prażymy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier puder i wyrabiamy na gładką masę.
Barwniki dodajemy na dowolnym etapie, ja zazwyczaj dodaję w chwili wyrabiania z cukrem - można już wtedy masę podzielić na tyle porcji ile kolorów chcemy zastosować.
Kiedy przestygnie można zaczynać lepienie ozdób."
 
Dopisek ode mnie: dodawajcie cukier puder, gdy masa całkowicie ostygnie, inaczej stanie się płynna.
 

Mój pierwszy tort przystrojony masą cukrową:

tort Wojtusia

 

Mój drugi tort ("piracki"), przygotowany na 3 urodziny synka:

1

 

Tort na moje 30 urodziny:

1

niedziela, 07 sierpnia 2011, efrank
Komentarze
Gość: , 89-73-201-248.dynamic.chello.pl
2012/03/04 19:50:47
wow! jestem pod wrażeniem! pozdrawiam:)
-
Gość: , apn-77-113-85-12.dynamic.gprs.plus.pl
2012/09/25 21:59:23
najlepszą masą cukrową do tortów jest masa z pianek owocowych rozpuszczonych i zagniecionych z cukrem oudrem.
-
2012/09/26 09:09:00
Jak się ją dokładnie robi? Nigdy takiej nie robiłam, a chętnie spróbuję. Rozpuszcza się marshmallows w garnuszku na ogniu i dosypuje tylko cukier puder?
-
Gość: kas, ip-109-90-115-122.unitymediagroup.de
2012/12/20 07:13:30
Ta jest najlepsza! Sto razy lepsza niż ta z marshmallows czy marcepanowa. Robiłam nie raz, po rozmrożeniu równie plastyczna jak świeża.
-
2012/12/21 09:32:10
Zgadzam się :)
-
Gość: , cnc218.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/09/26 21:31:46
czy taką płynną masą można oblać tort i nie spłynie cały? masa pokryje tort?
Proszę o odpowiedź
Magda
-
2013/09/27 08:21:39
Masa z tego przepisu nie jest płynna, przypomina plastelinę. Rozwałkowuję ją na np. papierze do pieczenia i przekładam na tort, a następnie zdejmuję papier - to jest najłatwiejszy sposób i tak robię "tło" każdego tortu. Jeśli wyjdzie Pani masa płynna, nie można jej użyć i prawdopodobnie coś jest nie tak: być może nie ostudziła jej Pani dokładnie przed zmieszaniem z cukrem pudrem i cukier się stopił. Jeśli klei się do rąk, można dodać np. mąki pszennej - wypróbowane przeze mnie.
-
Gość: Anita, ip-31-0-243-250.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2013/11/05 21:55:38
Robię mase wedlug przepisu jednak zaczyna mi się kleić do rąk. Cukier dodaję po wystygnieciu.Dlaczego tak się dzieje? prosze o pomoc.
-
2013/11/06 11:45:12
Być może zbyt dużo wody - szklanka szklance nierówna. Można dodać w takim przypadku więcej cukru LUB podsypać mąką - sama tak nie raz robiłam, nie zmieni to smaku.
-
Gość: , 178-36-17-195.adsl.inetia.pl
2014/03/11 14:33:39
Witam,zrobiłam z tej masy różyczki ,jeśli chodzi o lepienie z niej to jest super bo nie wysycha tak szybko jak masa z glukozą i żelatyną ale w smaku nie jest zbyt dobra.Czy te ozdoby można jeść czy są tylko do dekoracji i czy można je dłużej przechowywać i jeśli tak to w jaki sposób?
-
2014/03/12 12:47:08
Witam. Tak, masę można jeść - nigdy nikt się po niej nie rozchorował, tyle że jest bardzo słodka. Miałam raz na przyjęciu tatę znajomego dziecka, który uwielbia słodycze i zjadł całą masę z 3 kawałków tortu :) Oprócz tego, że się przesłodził, nic mu nie było :)

Masę można przechować w zamrażalce, a same ozdoby przechować najlepiej w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Ja najdłużej przechowywałam je jakieś 3 tygodnie.

I zapraszam na nowego bloga, na dokładnie ten sam przepis, ale z nowymi pomysłami tortów: elawkuchni.blogspot.com/2014/01/plastyczna-masa-cukrowa-do-tortow.html
-
Gość: , 178-36-17-195.adsl.inetia.pl
2014/03/14 18:42:27
Dziękuję za odpowiedź.
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi