Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
"Krokodylki" - ogórki z chilli

Akcja Przetwory 2011 w pełni, więc postanowiłam i ja coś dodać od siebie. W tym roku przetworów było dużo, z racji tego, iż po raz pierwszy mamy swoją działkę! Życie w dużym mieście sprawiło, że to, co w dzieciństwie było dla mnie i męża koszmarem, teraz stało się nowym hobby ;) Działeczka zachwaszczona i zapuszczona zaczęła nabierać kształtów i chociaż w tym roku wielkich zbiorów nie było (tylko wiśnie i fasolka...), to widoki na rok przyszły są obiecujące...

No ale dość o tym, miało być o przetworach ;) Na pierwszy rzut nie-moje przepisy. Pierwszy to robota mojej mamy, która od swojej koleżanki Marzeny dostała przepis na "Krokodylki". Ogóreczki są idealne do kanapek (mój mąż zjadł już 2 słoiki...), bardzo ostre! Jeśli wolicie coś mniej ostrego, a bardziej kwaśnego, zmieńcie proporcje: mniej chilli, więcej octu! Ogóreczki robi się dłuuuuugo, bo długo wynosi "czas oczekiwania" - zresztą, zobaczycie... Ale zobaczycie też, że warto :)

"Krokodylki" - ogórki z chilli

Na 6-8 słoików "dżemówek" (w zależności od tego, jak mocno ogórki upchacie)
  • 2 kg ogórków o mniej-więcej jednakowym rozmiarze
  • 4 łyżki soli
  • 0,5 kg cukru
  • 3/4 szklanki octu
  • 8 łyżek oleju
  • 2 główki czosnku
  • 2 łyżeczki chilli (sproszkowanego)

Ogórki dobrze wymyć, pokroić w słupki (na 4 części lub więcej, jeśli są duże), przełożyć do miski i zasypać solą. Wymieszać, przykryć i odstawić na 6 godzin.

Po tym czasie odlać z ogórków powstałą wodę. Przygotować zalewę: zagotować razem ocet, olej i cukier. Zalewą ponownie zalać ogórki. Dodać do nich obrane i pokrojone na pół ząbki czosnku (z dwóch główek). Dosypać 2 łyżeczki chilli, wymieszać i ponownie odstawić, tym razem aż na 12 godzin.

Ogórki powkładać do słoika, zalać powstałą zalewą (ogórki puszczą jeszcze wodę, należy to wszystko wymieszać). Zakręcić słoiki i odstawić do piwnicy. Nie gotować! (Mi też wydawało się to dziwne, ale działa: zakrętki ładnie złapały.)

Ogórki będą gotowe po około 2 tygodniach.

krokodylki krokodylki krokodylki

niedziela, 28 sierpnia 2011, efrank
Komentarze
2011/08/28 16:17:50
Zielone i żrące? Nazwa prześwietna:)
-
2011/08/28 17:33:32
Fajny przepis
-
2011/08/31 05:02:45
2 tygodnie to faktycznie dlugo
-
Gość: Alkowa mama, 031011188126.warszawa.vectranet.pl
2013/08/23 21:16:32
Sprawdzone, pyszne i ostre :)
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi