Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Ryba w sosie serowym

Zdrowa, smaczna rybka. Idealna do sypkiego ryżu!

Ryba w sosie serowym

  • filety z pangi, mintaja lub tilapii
  • kukurydza z puszki
  • świeże pomidory
  • 2-3 marchewki
Na sos:
  • ok 4 łyżki masła (jakieś 5 dag)
  • 0,7 litra bulionu warzywnego
  • ok 5 łyżek mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • ok. 15 - 20 dag miękkiego sera żółtego
  • pęczek posiekanego szczypiorku lub koperku

Na małym ogniu rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę, intensywnie mieszając do zlikwidowania grudek. Następnie dodajemy stopniowo niewielkie ilości bulionu i  mieszamy. Sos zagotowujemy. Dodajemy do niego żółty ser i mieszamy aż do rozpuszczenia się sera, na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szczypiorek lub koperek. Zagotowujemy.

Marchewkę obieramy, opłukujemy i kroimy w krążki. Układamy na spodzie żaroodpornego naczynia. Rybę opłukujemy i przekładamy do naczynia, na marchewkę. Na rybę wysypujemy odsączoną kukurydzę oraz pokrojone pomidory. Zalewamy sosem tak, aby przykryć całą rybę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na ok. 45 minut.

ryba ryba ryba

piątek, 01 kwietnia 2011, efrank

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: asija, 78.133.167.*
2011/04/02 16:54:49
Wygląda super i pewnie tak smakuje. Pewnie wypróbuję! Mam tylko uwagę - każda ryba tylko nie panga i tilapia (a już z pewnością nie dla dzieci!), polecam makrelę lub dorsza.
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi