Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Pierogi z mięsem i szpinakiem

Wariacja pierożków ze szpinakiem i mięsem ;) Mniej pracochłonne, bo... większe! :) Z mał± zmian±: dodałam ugotowane ziemniaki...

Pierogi z mięsem i szpinakiem

  • pół kilograma m±ki pszennej (wrocławskiej, tortowej, do pierogów...)
  • 200 ml wody (lekko ciepłej)
  • opakowanie mrożonego, siekanego szpinaku
  • około 0,5 kg łopatki lub karkówki
  • ok. 0,5 kg ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Robimy nadzienie. Mięso opłukujemy, kroimy na czę¶ci i gotujemy do miękko¶ci w wywarze (woda+kostka rosołowa lub wywar warzywny). Kiedy ostygnie - mielimy.  Mielimy także ugotowane i ostudzone ziemniaki. Cebulę obieramy i szklimy na patelni, dodajemy mrożony szpinak i dusimy, aż szpinak będzie miękki. Dodajemy go do mięsa, solimy i pieprzymy do smaku, dobrze mieszamy.

Zagniatamy ciasto: przesiewamy m±kę na blat i powoli dodajemy ciepł± wodę, systematycznie zagniataj±c ciasto. Ciepła woda sprawia, że będzie ono bardziej rozci±gliwe. Gotowe ciasto nie może przywierać nam do r±k - musimy je  także "wyczuć", żeby nie było za twarde. Dla pocz±tkuj±cych: powinno mieć konsystencję rozrobionej plasteliny.

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubo¶ć ok. 3 mm, a następnie szklank± wykrawamy kółka. Nadzienie układamy na każde kółko i zlepiamy pierogi.

W dużym garnku gotujemy wodę z czubat± łyżeczk± soli. Kiedy się zagotuje, wkładamy kilka/kilkana¶cie pierogów (to zależy od wielko¶ci garnka), mieszamy, aby nie przykleiły się do dna i czekamy, aż wypłyn± na wierzch. Gotujemy je jeszcze 5 minut i wyławiamy. Oczywi¶cie podajemy ciepłe, najlepiej z podsmażon± cebulk±.

pierogi pierogi

sobota, 02 kwietnia 2011, efrank

Polecane wpisy

Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi