Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Pierniczki zwykłe

Wprawdzie sezon pierniczkowy już dawno minął, ale mam zaległe zdjęcie, którym MUSZĘ się podzielić... Pierniczki robiłam w tym roku po raz pierwszy! Naprawdę, po raz pierwszy w życiu... Wybrałam przepis dorotus, pewnie jak 90% internautów ;) I jest to naprawdę prościutki przepis, z którego na pewno skorzystam jeszcze nie jeden raz. A dlaczego muszę się zdjęciem podzielić? Po pierwsze: to moje pierwsze pierniczki, po drugie: robiłam je razem z moim 2-letnim synkiem, który brał czynny udział w wykrawaniu i przekładaniu ciasteczek na blachę. Ponadto pierniczki z choinki (te z witrażykami) właśnie dzięki mojemu synkowi zniknęły w ciągu niespełna tygodnia... ;)

Przepis cytuję za dorotus, jest perfekcyjny i nic w nim nie zmieniałam (oprócz ilości miodu i przyprawy do piernika) - a rzadko mi się  to zdarza, rzadko...

Pierniczki zwykłe

  • 1/4 szklanki miodu (dałam więcej - lubię miodowy smak...)
  • 5 łyżek miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika (dałam więcej)
  • kakao (opcjonalnie - aby pierniczki były ciemniejsze)
  • landrynki na witrażyki (opcjonalnie)

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować, podsypując mąką, na grubość ok. 3 mm. Wykroić pierniczki. Jeśli chcemy zrobić witrażyki, należy wykroić środek piernika i usypać w nim naprawdę sporą górkę z potłuczonych landrynek (potłuc młotkiem, w woreczku). Jednak wsypać landrynki dopiero na blaszce.

Piec w temp. 180'c przez ok. 7-10 minut (nie mogą się spiec).

Po wystygnięciu przystroić lukrem lub cukrowymi pisakami.

Pierniczki zwykłe Pierniczki zwykłe

środa, 16 lutego 2011, efrank

Polecane wpisy

Komentarze
russkaya
2011/03/31 08:08:41
Wyobraźnia w dekorowaniu się przydaje :)
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi