Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Mielone po hindusku

Mąż ma ostatnio "fazę" na orientalne jedzenie: hinduskie, koreańskie... I zrobiło mi się mnóstwo zaległych wpisów, a folder ze zdjęciami pęka w szwach... Także nie ma co, trzeba się wziąć w garść i reaktywować blog! :) Na pierwszy rzut - mielone z imbirem, w sosie curry, czyli po mojemu-hindusku... ;)

Mielone z imbirem, w sosie curry

Na kotleciki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 mała cebulka
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • 1 płaska łyżka zmielonego imbiru (używam sproszkowanego)
  • 2 - 3 łyżki sezamu
  • olej do smażenia
Na sos:
  • 1 średnia cebulka
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 litra ciepłej  wody + kostka rosołowa lub 0,5 litra ciepłego bulionu warzywnego
  • szczypta soli i pieprzu ziołowego
  • pół opakowania sypkiego curry (ok. 3 łyżek)
  • można dodać łyżeczkę kurkumy
 

Wszystkie składniki na kotlety wrzucić do jednej miski: mięso, drobno posiekaną cebulkę, jajko, bułkę (namoczoną wcześniej w wodzie i rozmiękłą), sezam oraz przyprawy. Wszystko dobrze wyrobić i formować w małe kotlety o jajowatym kształcie. Tłuszcz rozgrzać na głębokiej patelni - tłuszczu musi być dosyć dużo, ponieważ kotlety smażymy na głęokim tłuszczu, bez panierki. Po usmażeniu wykładamy je na ręcznik papierowy, aby nadmiar tłuszczu obciekł.

Robimy sos. Cebulę siekamy i wrzucamy na patelnię do stopionego już masła. Przez chwilę szklimy cebulę na maśle, a następnie wsypujemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy do zniknięcia grudek mącznych. Dolewamy wodę, w której rozpuściliśmy kostkę rosołową. Zagotowujemy i dosypujemy curry (ja dodałam bardzo dużo). Można dosypać kurkumę, aby kolor był głębszy. Gotujemy jeszcze chwilę i podajemy mięsko oblane ciepłym sosem.

Zapach w mieszkaniu podczas gotowania sosu - niepowtarzalny!

Do dania najlepiej nadaje się ryż z patelni oraz słodko-kwaśna surówka.


mielone po hindusku
środa, 09 lutego 2011, efrank

Polecane wpisy

Komentarze
ugotujmy
2011/02/10 10:23:49
pysznie aromatyczne!
-
2011/02/10 13:38:15
Pyszne ...
-
2011/02/11 21:43:22
ugotujmy - zapach jest po prostu NIE-ZIEM-SKI!
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi