Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Ciastka 3D - choinki

Wspaniała ozdoba stołu! I chociaż pracy trochę z nimi jest, efekt na pewno będzie wspaniały! Skorzystałam z foremek - gwiazdek, które dostałam od brata (jest ich chyba z 8 w opakowaniu, o różnej wielkości), ale jeśli ktoś ma cierpliwość - może wykroić gwiazdy nożem...  Wtedy wyjdą też większe. Moich choinek już nie ma, zostały zjedzone w ciągu 2 dni ;)

Przepis i inspiracja z miesięcznika "Nauczycielka Przedszkola" nr 53 /grudzień 2010. Moje zmiany.

Ciastka 3D - choinki

ciasto:
  • 100g cukru kryształ
  • 200g miękkiego masła
  • 300g mąki pszennej
  • 1 jajko
reszta:
  • około 0,5 szklanki cukru pudru oraz 2 łyżeczki soku z cytryny lub ciepłej, przegotowanej wody - na lukier
  • barwniki spożywcze: zielony i czerwony (można nie używać)
  • drażetki, M&M's-y, jadalne perełki, cukier puder - do przystrojenia

Składniki na ciasto zagnieść, owinąć papierem spożywczym i włożyć na ok. 0,5 godz. do lodówki. Następnie - jeśli ktoś ma barwniki i chce ich użyć - podzielić na dwie części i każdą z nich połączyć z barwnikiem: czerwonym i zielonym (zielonego ciasta ma być więcej). Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykrawać z niego gwiazdy o różnej wielkości oraz kółka, pamiętając, że każda choinka ma się składać z co najmniej 5 gwiazd (od największej do najmniejszej) oraz kółek, łączących gwiazdy (czyli: 5 gwiazd = 4 kółka, itd.)

Formy piec w piekarniku, nagrzanym do ok. 170'c przez ok. 5-8 minut.

Ciasteczka wystudzić. Naszykować lukier z cukru pudru oraz soku cytrynowego lub wody (po prostu połączyć składniki w kubku. Lukier ma być dosyć gęsty, więc można dosypać cukru, jeśli wyjdzie rzadki). Po wystudzeniu form, łączyć je ze sobą za pomocą lukru: gwiazdka-lukier-kółko-lukier-gwiazdka-lukier...

Odłożyć do wyschnięcia.

Po wyschnięciu lukru, można choinki przystroić perełkami i M&M's-ami (ponownie za pomocą lukru) oraz obsypać cukrem-pudrem.

Miłej zabawy!

choinki choinki

niedziela, 19 grudnia 2010, efrank

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: mk., 77.95.52.*
2010/12/20 08:15:13
Piękne są Twoje choinki. Robię bardzo podobne. Od lat:). Sa doskonałym dodatkiem prezentowym, pięknie zapakowane w celofan przewiazany wstązką. Ja do przełożenia poszczególnych gwiazdek uzywam suszonych moreli. Też smacznie.
-
ugotujmy
2010/12/20 12:59:23
są cudne. :-)
-
fiolka-fiolunka
2010/12/22 21:44:58
Przepiękne choinki :)
-
petitek79
2011/01/13 14:47:27
Ostatnio coś podobnego widziałem w cukierni. Nie do kupienia, tylko do podziwiania na wystawie.
-
petitek79
2011/01/13 14:48:05
Ostatnio coś podobnego widziałem w cukierni. Nie do kupienia, tylko do podziwiania na wystawie.
-
2011/02/11 21:45:54
Gość: mk. - też myślałam o celofanie, ale... za szybko zniknęły :D Na oryginalnym zdjęciu są przyczepione do ozdobionego styropianu i przewiązane wstążką.
ugotujmy - cudne, cudne - w ten cudowny czas :)
fiolka - dziękuję.
petitek - a jednak można znaleźć coś i do podziwiania, i do jedzenia ;) A naprawdę nie są trudne do zrobienia!
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi