Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Zapiekanka "tricolore"

Tak ją sobie nazwałam, bo jest trzykolorowa, śliczna, z trzykolorowego makaronu ;) I bardzo nam smakuje - nawet mojemu mężowi, który za spaghetti nie przepada, a tę akurat zapiekankę lubi - mimo, że jest podobna w smaku.

Zapiekanka "tricolore"

Dokładnej ilości nie podaję - zależy od tego, jaką porcję chcecie mieć.
  • trzykolorowy makaron "świderki"
  • sos boloński gotowy lub: papryka, pieczarki, cebula, koncentrat pomidorowy z kartonika (są o wiele lepsze, niż te ze słoiczka, bardziej naturalne) lub pomidory (z puszki lub świeże, pokrojone w kostkę)
  • mięso mielone (ja używam wieprzowo-wołowego)
  • opakowanie zamrożonego szpinaku
  • twardy ser żółty
  • sól, pieprz, czosnek (świeży), bazylia, papryka słodka
  • 1 łyżka masła

Makaron ugotować "al dente" w osolonej wodzie.

Mięso mielone przełożyć na patelnię i nie dodając tłuszczu wysmażyć, aż będzie sypkie i brązowawe. Następnie dodać gotowy sos boloński lub składniki na sos (paprykę, cebulę i pieczarki pokroić w kosteczkę, dodać do mięsa, smażyć ok. 10 min., dodać koncentrat lub pomidory), przyprawy i gotować jeszcze chwilę.

Szpinak przełożyć na patelnię, dodać łyżkę masła i przeciśnięty przez praskę czosnek, dusić pod przykryciem aż do rozmrożenia, a następnie jeszcze przez ok. 5 minut.

Ułożyć warstwami w żaroodpornym naczyniu: makaron, mięso, makaron, szpinak, makaron, ser. Przykryć i zapiekać przez 20 minut w temperaturze ok. 180'C.

Zapiekanka

wtorek, 16 listopada 2010, efrank

Polecane wpisy

Komentarze
panna_malwinna
2010/11/17 08:25:40
kiedy za oknem szaro i zimno -takie zapiekanki są idealne;)
mam ten sam makaron;D
-
2010/11/17 12:02:41
zapiekany makaron i do tego szpinak, rewelacja!
uwielbiam takie dania, proste i pyszne :)
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi