Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Tartaletki z owocami, galaretką i budyniem

Od dawna nosiłam się z zamiarem zrobienia tartaletek. Przyznam, że robiłam je po raz pierwszy w życiu - i już wiem, że na pewno zagoszczą na stałe w naszym menu... Mąż będzie zachwycony, kiedy wróci z delegacji i czekać będzie na niego ciasto pełne budyniu i owoców ;) Tartaletki są efektowne, eleganckie, wyglądają bosko - i według mnie są jednym z prostszych ciast, mimo, że jest przy nich trochę roboty...

Skorzystałam Z TEGO przepisu i trochę go przerobiłam...

Tartaletki z owocami, galaretką i budyniem

Przepis na ok. 10 tartaletek o średnicy 10 cm.
Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka masła (200 g) - chłodna, z lodówki
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
Wierzch:
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (można oczywiście użyć innego, ale wydaje mi się, że te pasują idealnie) + składniki do jego przygotowania, wyszczególnione na opakowaniu
  • 1 galaretka o ulubionym smaku
  • owoce sezonowe lub z puszki
  • ewentualnie rodzynki lub orzechy

Składniki na ciasto szybko zagnieść na stolnicy - masło nie może się do końca rozpuścić w dłoniach. Wystarczy, jeśli składniki się po prostu połączą. Ciasto powinno lekko odchodzić od dłoni. Owinąć je papierem śniadaniowym i schować na 1 godzinę do lodówki.

Formę do tartaletek wysmarować masłem. Schłodzonym ciastem wykleić cienko formę (można najpierw ciasto rozwałkować i wykroić koła, ale mi było łatwiej urywać kawałki ciasta i wyklejać formę), podziurkować widelcem i piec w temperaturze 180'C na złoty kolor (u mnie to było ok. 15 minut). Jeśli podczas pieczenia środek ciasta się podniesie (a ma być przecież "miseczka"), można nakłuć je ponownie widelcem.

Ciasto pozostawić do schłodzenia. Po ok. 10 miinutach tartaletki ostrożnie wyjąć, stukając w dno foremek.

Przygotować budyń, według przepisu na opakowaniu, lecz używając mniej mleka (o ok. pół szklanki). Gorący budyć nałożyć na tartaletki. Na budyń poukładać opłukane, osuszone i pokrojone owoce.

Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. Kiedy będzie się już ścinać, łyżką nałożyć galaretkę na wierzch tartaletek (tworząc tylko taką "kołderkę") i pozostawić do zastygnięcia.

tartaletki tartaletki

środa, 24 listopada 2010, efrank

Polecane wpisy

Komentarze
dorota20w
2010/11/25 16:59:20
chetnie bym spróbowała
-
panna_malwinna
2010/12/02 06:18:57
właśnie sobie przypomniałam, że kiedyś kupiłam foremki do tarteletek a w sumie z nich nie korzystam. koniecznie muszę nadrobić;)
-
Gość: zawiedziona, 82.137.200.*
2011/08/18 22:01:42
Niestety cos z tym przepisem chyba jest nie tak, babeczki zamiast zrobic sie kruche, to prawie cale ciasto splynelo z bokow i na dnie zrobile sie gruba kolderka z ciata, wyjac z tartaletek sie nie dalo :( To pierwszy przepis z internetu, ktory mi sie nie sprawdzil.
-
2011/08/19 10:21:21
Hmmm... Tartaletki robię w ten sposób kilka razy w miesiącu i nie zdarzyło się, żeby mi nie wyszły :( Może proszę następnym razem (jeśli jeszcze chce Pani spróbować) nakłuć ciasto widelcem podczas pieczenia, po jakichś 5 minutach, gdy zobaczy Pani, że ciasto za bardzo rośnie. Ponadto ciasta trzeba dać mało, cienkie, żeby właśnie nie było go za dużo na spodzie. Co do wyjmowania, rzadko mi się zdarza, aby nie ukruszyć chociaż jednej, niestety. Trzeba poczekać, aż trochę przestygną (ale nie do końca), blachę przewrócić dnem do góry i lekko stukając sprawić, że tartaletki same wypadną - najlepiej robić to na blacie kuchennym, bo tartaletki wypadną wszystkie od razu, a mają to do siebie, że lubią się kruszyć...
-
Gość: zawiedziona, 82.137.200.*
2011/08/20 23:27:53
Ciasto naklulam przed pieczeniem, nie wiedzialam, ze w trakcie tez mogez otwierac piekarnik i nakluwac :/ ale mimo wszystko glowny problem, to byl taki, ze ciasto splynelo z bokow i dlatego na dnie zrobilo sie duzo ciasta, bo ogolnie cienko wylozylam tartaletki; ale postanowilam dokonczyc moje 'dzielo' ;) wypelnilam pseudobabeczki budyniem i brzoskwiniami i mezowi smakowalo wiec suma sumarum nie byl to tak do konca nieudany wypiek :) I jeszcze mam male pytanie, czy mozna dodac troche mniej masla?
-
efrank
2011/08/21 00:23:40
Proszę spróbować, może wtedy konsystencja będzie odpowiednia i nie będzie spływać? Nigdy nie zdarzyło mi się, żeby ciasto mi spłynęło :( Naprawdę nie wiem w czym może być problem. Czy trzyma Pani ciasto w lodówce przed rozłożeniem do foremek? Może proszę dodać odrobinę więcej mąki (szklanki są różnej wielkości, może w tym problem...)? Jaką ma Pani konsystencję ciasta? Mi lekko odchodzi od ręki, łatwo się wykleja. I ja osobiście zawsze nakłuwam po raz drugi, podczas pieczenia - tylko trzeba to robić szybko, żeby temperatura nie spadła za bardzo :)
-
Gość: luanka, *.olsztyn.vectranet.pl
2012/10/27 12:02:43
Żeby nie było potrzeby nakłuwania podczas pieczenia w celu wyeliminowania podnoszenia spodu tartaletki wystarczy położyć na ciasto w formie papier do pieczenia i wsypać np. groch w celu obciążenia spodu i dopiero tak włożyć do piekarnika:)
-
efrank
2012/10/28 10:24:09
Dziękuję za radę! Na pewno skorzystam :) Widziałam też takie specjalne ceramiczne obciążniki w formie kuleczek, ale groch to tańszy sposób ;)
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi