Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Ryba w cieście piwnym

Ryby są najlepsze nad morzem. Oczywiście u nas morza brak, dlatego też zawsze korzystamy z wakacji - nad morzem nawet mój mąż pałaszuje ryby ze smakiem. Ostatnio właśnie zakochaliśmy się w rybach w piwnym cieście, z sosem czosnkowym jako dodatkiem. Ah, wspaniałe...

Ryba w cieście piwnym

  • dowolne, świeże lub mrożone ryby
  • mąka pszenna
  • jasne piwo (ok. 1 szklanka)
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • ulubione przyprawy (ja używam koperku)

Ryby opłukać, zamrożone: rozmrozić, oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem.

Nie jestem w stanie podać Wam ilości każdego ze składników na ciasto, ponieważ zawsze robię "na oko" - ciasto musi być gęste, lecz nie bardzo, lejące się, ale gęstsze od naleśnikowego. Łączymy razem mąkę, piwo, jajko i przyprawy, obtaczamy w cieście rybę i wykładamy na bardzo rozgrzany tłuszcz. Smażymy do zrumienienia się (zbrązowienia) ciasta.

Nam smakuje z sosem czosnkowym i marynowanymi warzywami :)

ryba w piwie ryba w piwie

niedziela, 07 listopada 2010, efrank

Polecane wpisy

Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi