Zapraszam na nowy adres bloga: http: elawkuchni.blogspot.com
Blog > Komentarze do wpisu
Pierogi babuni

Ufff... To już mój ostatni wpis do akcji Gotujemy po polsku, której patronatem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl Akcja trwa zdecydowanie za krótko ;) Człowiek się spieszy, żeby wpisać wszystko, co by chciał. Tak więc zakańczam z rozmachem, dzisiejszym obiadem, mocno pracowitym - a więc pierogami. Bon apetit!

Pierogi babuni
  • pół kilograma mąki pszennej (wrocławskiej, tortowej, do pierogów...)
  • 200 ml wody (lekko ciepłej)
  • 20-25 dag półtłustego białego sera
  • ok. 1 kilograma ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
  • 20 dag twardego, żółtego sera
  • 30 dag wędzonego lub parzonego boczku
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, czerwona papryka słodka

Robimy nadzienie. Ziemniaki i biały ser możemy utłuc tłuczkiem do ziemniaków - ja zawsze rozgniatam w rękach. Dodajemy starty na tarce (na drobnych oczkach) żółty ser, posiekaną i zeszkloną na oleju cebulę oraz pokrojony w kosteczkę i podsmażony boczek. Doprawiamy solą, papryką i pieprzem, dokładnie mieszamy.

Zagniatamy ciasto: przesiewamy mąkę na blat i powoli dodajemy ciepłą wodę, systematycznie zagniatając ciasto. Ciepła woda sprawia, że będzie ono bardziej rozciągliwe. Gotowe ciasto nie może przywierać nam do rąk - musimy je  także "wyczuć", żeby nie było za twarde. Dla początkujących: powinno mieć konsystencję rozrobionej plasteliny.

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm, a następnie szklanką (lub specjalnym narzędziem do tego przeznaczonym - ja używam szklanki...) wykrawamy kółka. Nadzienie układamy na każde kółko i zlepiamy pierogi.

W dużym garnku gotujemy wodę z czubatą łyżeczką soli. Kiedy się zagotuje, wkładamy kilka/kilkanaście pierogów (to zależy od wielkości garnka), mieszamy, aby nie przykleiły się do dna i czekamy, aż wypłyną na wierzch. Gotujemy je jeszcze 5 minut i wyławiamy. Oczywiście podajemy ciepłe, można ze śmietaną ;) Jednak ta wersja jest doskonała z tłuszczykiem i kubkiem maślanki...

pierogi babuni pierogi babuni

niedziela, 07 listopada 2010, efrank

Polecane wpisy

Komentarze
ugotujmy
2010/11/08 10:35:26
pysznie domowo.
Przepisy kulinarne Winiary
Wielkie grillowanie Kamis


Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi